Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Κλειστό ΕΥΜΟΙΡΟΥ -ΑΒΔΗΡΩΝ (Αυτοδιαχείρηση)

Αν πρέπει να είμαστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι που ζούμε στην ΞΑΝΘΗ πέρα από όλα τα άλλα σε κάτι που πρέπει να νιώθουμε χαρούμενοι (ποσοτικά) είναι ο αριθμός κλειστό γηπέδων σε σχέση με άλλες γειτονικές πόλεις.
Ένα μεγάλο κλειστό το ΔΑΚ  το Α.Μπαλτατζής και τελευταία ένα νέο ολοκαίνουργιο γήπεδο στολίδι είναι έτοιμο να μπει και αυτό στην λίστα.
Καλά 4  ναι 4 κλειστά στην Ξάνθη όταν ολόκληρη Καβάλα παίζει στην Α1 στο γήπεδο της Καλαμίτσας?????

Πριν την απάντηση ας δούμε λίγο την κατάσταση και να διορθώσω γιατί στον νομό υπάρχει  ένα ακόμη γήπεδο  στα ΑΒΔΗΡΑ .
Λοιπόν είναι αλήθεια ποσοτικά ακούγεται μεγάλος ο αριθμός, τι γίνεται στην πράξη είναι για γέλια και για κλάματα.
Στα πλαίσια των Ολυμπιακών έργων ήταν και η ανέγερση δύο κλειστών γηπέδων ένα στο ΕΥΜΟΙΡΟ και το δεύτερο στα ΑΒΔΗΡΑ. Το πρώτο έχει τελειώσει και περιμένει την επίσημη παράδοσή του κάτι που έπρεπε να είχε γίνει ένατο με δέκατο μήνα του 2009.
Δικαιολογία πως μεσολαβούν εκλογές και μπλα μπλα μπλα και γιαυτό δεν γίνεται τίποτα.
Άλλα λένε όμως στην πιάτσα και αν έχουν έστω και την παραμικρή υπόσταση είναι για κλάματα η κατάσταση. Τι λένε ??? Πως ο εργολάβος δεν παραδίδει το γήπεδο γιατί ξέρει πως δεν θα πάρει τα χρηματά του αν το παραδώσει.
Μάλιστα υπάρχει και ανέκδοτο που λέει πως γνωστός εργολάβος έχει βγάλει σε ενοικίαση κλειστό γήπεδο με καλές προσφορές προς τις Ακαδημίες και συλλόγους της πόλης!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
         Ντεντέκτιβ δεν είμαι και ούτε έχω διάθεση να γίνω προτιμώ να χάνω τον χρόνο μου γράφωντας και διαβάζοντας .
Αν  όμως είναι έτσι η κατάσταση δεν πρέπει να δώσει μια απάντηση η πολιτεία ????
Δεν πρέπει να φύγουν οι αμφιβολίες και ότι άλλο βαρύνει την ήδη κακή ατμόσφαιρα.
Οι αποκριές και οι γιορτές έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα δεν μπορεί να κάνουν τον καρνάβαλο συνεχώς.
Το γήπεδο είναι τελειωμένο και μόνο ο εξωτερικός χώρος θέλει λίγες μικρές παρεμβάσεις .
Το γήπεδο το έχει ανάγκη ο αθλητικός κόσμος της πόλης κάποιοι πρέπει να δώσουν απαντήσεις.
    Πάμε στο άλλο εκείνο στα ΑΒΔΗΡΑ.
Έχει μεν τελειώσει αλλά μάλλον δεν πρόκειται να λειτουργήσει γιατί λένε πως δεν τηρεί προδιαγραφές. Πιο συγκεκριμένα ενώ έχει τελειώσει η αρμόδια επιτροπή ελέγχου
(υπάρχουν πολύ αυστηρές προδιαγραφές)  έκρινε πως η στέγη δεν είναι μέσα στις προδιαγραφές και άδεια δεν παίρνει. Τα λεφτά έχουν τελειώσει χάθηκαν στους δαιδαλώδεις δρόμους του Ελληνικού κράτους με όποια μορφή αυτό εκφράζεται είτε είναι Δήμος ή ότι άλλο θέλει να είναι η ουσία είναι με όποια μορφή και να λειτουργεί τα κάνει σ....α .
Ευτυχώς υπάρχουν και τα κλειστά των σχολικών κτιρίων και βολεύονται οι Ακαδημίες και όλοι όσοι τρέχουν και χάνουν χρόνο από την φραπεδιά τους και την βόλτα τους.
Είναι τραγική η κατάσταση τελικά και προσωπικά έπαθα με αυτά που είδα από τον λίγο σχετικά χρόνο που διέθεσα για να δω ακόμη μια φορά την κατάσταση από κοντά των γηπέδων . Τέτοια κατάντια δεν μας αξίζει τέτοια μιζέρια δεν έχει θέση στην πόλη μας κάτι πρέπει να γίνει να αλλάξει η κατάσταση γιατί έχει βαλτώσει. Κύριοι υπεύθυνοι  και αρμόδιοι ξεκολλήστε από την καρέκλα βάλτε μυαλό και φαντασία να δουλέψει κάντε κάτι σαν φόρο τιμής σε δύο ανθρώπους του νομού που είχαν όραμα αλλά δεν έχουν συνεχιστές.
Είναι κρίμα να γίνεται νεκροθάφτες των έργων τους.
Το παρών κείμενο είχε χρονολογική σειρά ανάρτηση περίπου στις 6-7/02 αλλά έπεφτε με την μεγάλη γιορτή της αποκριάς στην πόλη μας που είναι και ιδιαίτερο γεγονός. Ίσως ένα από τα συμβάντα που και κινούν την πόλη οικονομικά αλλά δίνουν και ανάσες στους ανθρώπους της να αντέξουν όλα όσα γίνονται γιαυτούς χωρίς αυτούς.
Ο Διονυσιασμός είναι μια ακόμη πτυχή της ζωής μας και λειτουργεί σαν βαλβίδα εκτόνωσης.
Ελπίζω να περάσατε καλά να χαρήκατε όσο μπορέσατε.
Η  ζοφερή πραγματικότητα είναι παρούσα κάθε στιγμή σαν θηλεία στον λαιμό μας.
   Δεν ήταν εύκολο να κάτσω και να γράψω για την κατάσταση των κλειστών γηπέδων της πόλης μας γιατί υπάρχει πολύ παρασκήνιο πίσω από κάθε τέτοια απόπειρα .
 Για να γίνω πιο σαφής μπορούν ανα πάσα στιγμή οι αρμοδίοι  του Δήμου να βγούνε μια καλή μέρα και να πούνε " Θα φτιάξουμε τα γήπεδα αλλά σε αυτά θα μπαίνουν  μόνο αγωνιστικά τμήματα ομάδες "κλπ.
Ξέρετε τις συνέπειες  για τις Ακαδημίες  που έχει κάτι τέτοιο??
  Μην γελάτε  ακούστηκε και αυτό κάποτε με πρόσχημα πως ταλαιπωρούνται οι χώροι από την μαζικότητα.
Πολλά πράγματα στηρίζονται και γίνονται χάριν γνωριμιών  και πολλές φορές είναι μέσο πίεσης και ελέγχου των Ακαδημιών έτσι ώστε οι αντιδράσεις τους να είναι μετριασμένες.
Αυτές οι προσωπικές γνωριμίες είναι που κάνουν και την μεγάλη ζημιά μακροπρόθεσμα στον αθλητισμό και όχι μόνο . Χάρες που θα πρέπει  κάποια στιγμή  θα ζητηθούν πίσω σαν ανταπόδοση βαλτώνουν προσπάθειες και καλές προθέσεις. Είναι η λογική της πελατειακής σχέσης που δημιουργούν και ξέρουν να χειρίζονται οι απανταχού ανευθυνουπεύθυνοι του τόπου μας και τα αποτελέσματα είναι τα χάλια που φτάσαμε.
       Κλείνοντας την μικρή προσπάθεια να καταγραφεί το δυναμικό της πόλης μας σε γήπεδα  καταθέτω την άποψη μου για το τι πρέπει να γίνει.
Είναι ξεκάθαρο πως ο τρόπος διαχείρησης δεν είναι ο καλύτερος ειδικά τώρα που στενεύουν και τα οικονομικά περιθώρια , το μοντέλο διαχείρησης με κεντρικό φορέα μια υπηρεσία του Δήμου και του κάθε Δήμου δεν μπορεί ή δεν έχει τις δυνατότητες να τα βγάλει πέρα. Θα πρέπει οι ίδιοι οι σύλλογοι μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες να καθήσουν σε ένα τραπέζι και να θέσουν τα προβλήματα.
Να πάνε σε ένα άλλο μοντέλο  στο οποίο θα αναλάβουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν με λίγα λόγια μια μορφή αυτοδιαχείρησης.
Είναι μικρά τα γήπεδα πλην του "Φ.Αμοιρίδης" και μπορούν με ένα καλό ορθολογιστικό πλάνο να πάρουν την όποια διαχείρηση με ότι αυτό απορέει (υποχρεώσεις συντήρησης κλπ).
    Πως θα βγάλουν τα έξοδά τους??
Αρκεί μόνο να δούνε πως λειτουργούν οι χώροι εστίασης σε άλλες πόλεις .Αν πάνε στην Δράμα το εκεί κυλικείο είναι τόσο καλά οργανωμένο  που δίνει πολλά έσοδα.
Μια μικρή ακόμη επιχορήγηση από τους γονείς των παιδιών και την υποχρέωση αυτών να είναι παρόντες σε κάποια παιχνίδια (τι ψυχή έχει ένας καφές ).
Υπάρχουν πολλές πολλές ακόμη προτάσεις  υπάρχουν  πολύ ικανοί άνθρωποι που και να προτείνουν μπορούν αλλά και να κάνουν να λειτουργήσει η όλη προσπάθεια.
Θα πρέπει με κάθε τρόπο να απογαλακτιστούν οι ομάδες, οι Ακαδημιές, και να λειτουργήσουν με άλλα πρώτυπα.
Οι καιροί απαιτούν λύσεις εφικτές και ευελιξία αλλά θέλουν να συνεχίσει  να υπάρχει μαζικός αθλητισμός και πρώιμη μορφή πρωταθλητισμού στην περιφέρεια.
Οι προτάσεις αυτές έχουν γίνει κατά καιρούς από ανθρώπους του χώρου αλλά  ίσως ο τρόπος πίεσης να μην ήταν και ο καλύτερος .
Μάλλον θα πρέπει να ασκηθεί  μεγαλύτερη πίεση πιο ουσιαστική με συγκεκριμένο πλαίσιο και διεκδικήσης  για να υπάεξει και αποτέλεσμα.
Με τα λόγια χτίζεις παλάτια λέει η παροιμία και δείχνει την όλη νοοτροποία που υπάρχει στην καθημερινότητά μας.
Συμλπηρώνω το παρόν μετά από μέρες με αφορμή πάλι κουβέντες με φίλους και προπονητές.
Είχα την ευκαιρία να συζητήσω την κατάσταση με προπονητές και γονείς και φαίνεται πως η ιδέα της αυτοδιαχείρησης κερδίζει έδαφος αρκεί να ξεπεράσουμε την κλασική ελληνική παθογένεια του ποιός θα κάνει κουμάντο.
Με 100-150 ευρώ  από κάθε σύλλογο μπορεί να μαζευτεί ένα καλό ποσό για να πληρώνεται  ο υπεύθυνος συντήρησης  και καθαριότητας του γηπέδου. Ας αναλάβει και την  καντίνα για να έχει εξτρα εισόδημα αλλά θα πρέπει να κάνει δουλειά αλλά και οι γονείς θα πηγαίνουν για ένα καφέ τουλάχιστον.
Αντιμετωπίζει πρόβλημα ο Δήμος με την στελέχωση του μιας και με την διακοπή των stage υπάρχει πρόβλημα. Προσλήψεις δεν θα γίνουν και όλα μοιάζουν μετέωρα .
Αλλά κάτι πρέπει να γίνει πριν γυρίσουμε στην ίδια κατάσταση τουλάχιστον για το " Α.Μπαλτατζής".
Πείτε ότι θέλετε γελάστε χαρακτηρίστε γελοίες   τις απόψεις και τις προτάσεις αλλά μη μείνετε στην κριτική προτείνεται κάτι εφικτό και εύκολο και προπώντων κάτι που μπορεί να γίνει γρήγορα.



2 σχόλια:

  1. Tο προβλημα για μενα λεγεται ...νοοτροπια.
    Δεν τους καιγεται καρφακι αγαπητε. Καλα δεν μιλαω για τους αν..υπευθυνους, να μην παρεξηγηθουμε. Κανενας δεν βαζει το κεφαλι του για μια αυτοδιαχειριση. Με λογια εχω ακουσει να φτιαχνουν συνεχεια παλατια........"προχωρα εσυ και εμεις θα..........βοηθησουμε..." Ναι καλα να βγαλουμε το φιδι απο την τρυπα να το εχουμε ταισμενο και να ερθετε να το πατε στην παρασταση...........

    Σταχτη θα γινουν ολα αν δεν συνελθουμε. Αλλα γιατι να αλλαξουμε τον μικροκοσμο μας.Ο καθενας εχει απο εναν τετοιο και γυρω του δεν υπαρχει κατι αλλο.ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ αυτο ειναι. Απο μικρους μεχρι μεγαλους.


    Οι ελαχιστες εξαιρεσεις απλα ειναι για επιβεβαιωση του κανονα. Προς θεου δεν λεω ο καθε "μαζοχας" να μην προσπαθει οσο αντεχει....

    Καλη δυναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά τώρα τι έκανες ? Άσε να φαντάζομαι πως υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι!
    Καλημέρα Άγγελε όχι πως δεν είναι έτσι τα πράγματα αλλά κάτι στην άκρη του μυαλού μου λέει πως αν λέω αν θέλουμε όλα γίνονται.
    Και το παρελθόν έχει δείξει πως θέλει λίγη παραπάνω τρέλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή