Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

ΣΤΕΛΛΙΟΣ Χ"ΙΩΑΝΝΟΥ (ΑΡΧΕΛΑΟΣ)

Η  μεταγραφή του ΑΣΗΜΑΚΗ έκανε αίσθηση στον χώρο  γιατί είναι γνωστή η αξία του γνωστή η δύναμη που θα δώσει στην ρακέτα της νέας του ομάδας αλλά από την άλλη είναι και ένα τεράστιο κενό που πρέπει να καλύψει η προηγούμενή του ομάδα ο ΑΡΧΕΛΑΟΣ.
Μια μίνι τηλεφωνική συνέντευξη με αφορμή το παραπάνω γεγονός με τον προπονητή του ΑΡΧΕΛΑΟΥ     Στέλλιο Χ"ΙΩΑΝΝΟΥ.

xanthibasket. Έσπασε το δίδυμο  των τελαυταίων ετών. Τί  έγινε και δεν ανανέωσε  ο ΑΣΗΜΑΚΗΣ.

Σ.Χ . Για μας είναι μια τεράστια απώλεια και σπάει ότι είχαμε συνηθίσει αγωνιστικά τα τελευταία χρόνια. Μετά από καιρό το δίδυμο όπως ανέφερες σπάει και θα πρέπει να δούμε σαν ομάδα τις εναλλακτικές επιλογές που έχουμε. Πριν περάσω σε αυτό να σημειώσω πως είναι μεγάλη απώλεια γιατί σαν παίκτης είναι γνωστή η αξία του. Αίσθηση του χώρου μαχητικότητα καλό σουτ  για ένα παίκτη στην θέση 4-5  δεν το βρίσκεις εύκολα. Κάναμε την πρόταση ανανέωσης αλλά η προσφορά της ομάδας της ΞΑΝΘΗΣ  ήταν σαφώς πολύ καλύτερη.
Μένει  το ταίρι του  ο ΓΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ πάνω στο οποίο θα στήσουμε το αγωνιστικό μας πλάνο.
 Τα τελευταία χρόνια  σαν ομάδα κοιτάμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν τα έξοδα που έχουν να κάνουν όχι με την καθαυτό αμοιβή αλλά τα παρελκόμενα  διαμονή ,φαγητό. Κοιτάμε να βρούμε καλούς παίκτες από την γύρω περιοχή  .Αλλά και να δώσουμε την δυνατότητα στα δικά μας νέα παιδιά να πάρουν βάπτισμα πυρός. Μπορεί να έκανε σπουδαία δουλειά ο Ασημάκης αλλά έτσι μία θέση έμενε αναγκαστικά εκτός από την δική μας παραγωγή .

xanthibasket. Θα ήθελα περισσότερες διευκρινήσεις.

Σ.Χ  Σαν  ακαδημία θέλουμε να μείνουμε στην Β΄Εθνική γιατί πιστεύουμε  πως είναι μια σπουδαία σε επίπεδο ανταγωνισμού κατηγορία αλλά από την άλλη λόγω πληθώρας υλικού και στόχευσης μας να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά των υποδομών μας να παίξουν αυτά. Στην ανδρική ομάδα στην 16α  έχουμε έντεκα έφηβους. Αυτό έχει δύο όψεις . Και είμαστε μέσα στο στόχο για παραγωγή παικτών και ταυτόχρονα έχουμε μείωση  των εξόδων. Γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο να αναπληρωθεί το κενό του Ασημάκη  αλλά πιστεύω  ότι με το υλικό που έχουμε το όποιο καταφέρουμε και πάρουμε σαν μεταγραφή να μπορέσουμε να μειώσουμε την ζημιά.

xanthibasket   Στόχος της ομάδας για τη νέα χρονιά παραμένει ο ίδιος.

Σ.Χ  .  Τον περιέγραψα πάνω κάτω στα παραπάνω  αλλά σε γενικές γραμμές θέλουμε  να μείνει η ομάδα στην κατηγορία  να τερματίσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα Και αυτό μόνο και μόνο για να δίνουμε την ευκαιρία  στους μικρούς να παίζουν . Νομίζω και αυτός είναι ο σκοπός ύπαρξης των ομάδων  σε αυτές τις κατηγορίες. Να έχουν ένα δύο έμπειρους  και το υπόλοιπο σύνολο να αποτελείται από παιδιά της ακαδημίας.

ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ....

Βλέποντας την πορεία αλλά και την τακτική που έχει ακολουθήσει  η ανδρική ομάδα της ΑΣΠΙΔΑΣ τα τελευταία  τρία χρόνια (δύο Γ΄και μία Β΄Εθνική) το πιο απλό συμπέρασμα που βγαίνει είναι η επιβεβαίωση των απόψεων προπονητών και παραγόντων της μέσα από το ΜΟΤΟ
"Βλέπουμε και κάνουμε" ή αλλιώς "Αν είναι να έρθει καλώς αν όχι  και πα΄λι καλώς".
Τρεις χρονιές με λογική  αυτό έχουμε αυτό μπορούμε να κάνουμε σαν υπέρβαση και προχωράμε μέχρι εκεί που μπορούμε.
Με άνεση στην  Γ΄Εθνική κατακτώντας δύο φορές την δεύτερη θέση άνοδο αλλά να λείπει κάτι που θα τις επέτρεπε να μείνει άνετα στην Β΄Εθνική κατηγορία.
Σε καμιά στιγμή χρονιά και τα τρία τελευταία χρόνια δεν έκανε τόσες πολλές μεταγραφικές κινήσεις όπως την χρονιά που θα ξεκινήσει σε λίγο.
Και δεν είναι μόνο ο αριθμός που μετράει γιατί μπορεί και τα προηγούμενα χρόνια να έκανε "εσωτερικές " * κινήσεις χαμηλού μπάτζετ αλλά φέτος  έγιναν πέντε μεταγραφές .
Με την τελευταία από αυτές να  μεγάλου μεγέθους.
Ας δούμε ποιοι αποκτήθηκαν .
ΤΣΙΑΒΕΣ. ΜΑΝΔΑΛΑΚΗΣ,ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΚΟΛΟΒΗΣ και όπως είπα η τελευταία του Γ.ΑΣΗΜΑΚΗ από μόνη της είναι πρώτου μεγέθους. Τον ξέραμε τα τελευταία τρία χρόνια ως το βασικό δίδυμο με τον ΓΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟ στον ΑΡΧΕΛΑΟ .
Οι κινήσεις αυτές είναι ξεκάθαρο ότι δείχνουν τι θέλει η ομάδα κάτι που δήλωσε και ο προπονητής της Κ.ΙΩΝΑΝΝΙΔΗΣ   . Και είναι μια πολύ καλή παρουσία  στην Β΄Εθνική κατηγορία.
Εγώ θα έλεγα αυτό σύμφωνα με τα δεδομένα**δεν είναι αρκετό . Δείχνει πρόθεση η ομάδα να ανέβει και άλλα σκαλιά να φτάσει Α2  να γίνει η ομάδα αναφοράς στην πόλη ???
Με την φήμη ότι δημιουργείται και νέα ακαδημία στην πόλη είχα γράψει
  Η εξέλιξη αυτή  από μόνη της θα σπρώξει τα πράγματα περισσότερο.
Θα είναι κίνητρο  για τις άλλες δύο ομάδες της πόλης  να αλλάξουν τακτική  να διορθώσουν λάθη να κοιτάξουν το λιγότερο να εδραιωθούν αν όχι να πάνε ένα βήμα παραπέρα. 
Η στασιμότητα δεν είναι καλός βοηθός  . Ο ανταγωνισμός στην περίπτωση αυτή θα βοηθήσει το μπάσκετ της πόλης.
Κάποτε ήταν ο ΑΣ  ΞΑΝΘΗ   που μας άφησε χρόνους. Για την δυναμική του μπάσκετ  στην πόλη της ΞΑΝΘΗΣ  τα επτά χρόνια  χωρίς μεγάλη κατηγορία είναι αρκετός χρόνος  .
 Ο ΑΡΙΩΝΑΣ  λόγω κατηγορίας και δυναμικής  έχει κάνει σαφώς πιο μετρημένες κινήσεις .
 Την πρωτοβουλία κινήσεων την έχει η ΑΣΠΙΔΑ.  Πιστεύω  ότι θέλει να προλάβει τις καταστάσεις και να είναι αυτή μπροστά  να δίνει τον ρυθμό στις εξελίξεις  και να μην είναι απλά ακόλουθος.
 Ήταν και οι συγκυρίες κατάλληλες   ,άνοδος στην Β΄Εθνική ανδρών Α2  στις Γυναίκες  Πανελλήνιο οι Παίδες προκριματικά οι νεάνιδες    και όλο αυτό ήταν μιας πρώτης τάξεως διαφήμιση για την ίδια την ομάδα.
Ο κίνδυνος  να χαθούν παιδιά δεν είναι  και ότι καλύτερο πόσο μάλλον όταν τα περισσότερα μέλη (παίκτες και παράγοντες)  της νέας ακαδημίας (ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ)  ήταν δικά της.
Έτσι με έξυπνο τρόπο έστησε ένα πολύ καλό διαφημιστικό  πλάνο πρόβαλε τις σπουδαίες επιτυχίες της ακαδημίας στις υποδομές αλλά και αυτές των ομάδων σε άνδρες και γυναίκες με στόχο να δείξει πως "Αυτή είναι η καλή ακαδημία εδώ γίνεται δουλειά με υποδομή και επιτυχίες" 
Στο θέμα μάρκετινγκ παίρνουν δέκα με τόνο .
 Έχουν ένα καλό προϊόν και το προβάλουν με τον καλύτερο τρόπο. Στήνουν την υποδομή με τις σπουδαίες συνεργασίες-χορηγούς που τους δίνουν την ευχέρεια ποιοτικών κινήσεων. 
 Και οι κινήσεις αυτές το ξαναγράφω δεν είναι απλά κινήσεις να παραμείνουν στα όσα έχουν...... στόχο τους είναι το παραπάνω .
Η άλλη πλευρά της ανάγνωσης των κινήσεων-μεταγραφές δείχνει αυτόματα και μεγάλο μπάτζετ και θα έλεγα χάρην ευκολίας πως αν όχι είναι κοντά σε ομάδες κατηγορίας Α2. 
Την ίδια στιγμή που στην ΚΑΒΑΛΑ προσπαθούν να μαζέψουν τα λάθη του παρελθόντος που στοιχειώνουν την ομάδα και δεν τις επιτρέπουν  να κινηθεί ανάλογα η ΑΣΠΙΔΑ  στην Β΄Εθνική δείχνει πως έχει άλλο αέρα και ευχέρεια κινήσεων.
Πιστεύω  ότι δεν είναι μια φωτοβολίδα όλο αυτό. Δεν έγινε με πλάνο ενός έτους . Δεν πετάνε λεφτά μόνο και μόνο για να προβληθούν για φέτος και του χρόνου βλέπουμε. Δεν μας έχουν μάθει έτσι λειτουργούν με πλάνο δύο τριών ετών .
Η δική μου η ένσταση είναι πως για άλλη μία χρονιά  δυστυχώς  δεν θα γίνει πράξη ο βασικός σκοπός κατ΄ εμέ της ύπαρξης των ακαδημιών στην περιφέρεια.
Πιστεύω ότι για άλλη μία χρονιά οι ευκαιρίες συμμετοχής των μικροτέρων παικτών θα είναι από τυπικές έως ελάχιστες.
 Γιατί για να προλάβω τους αρνητές θα αναφέρω ότι το ένα δύο λεπτά συμμετοχής  δεν είναι εκείνος ο κατάλληλος χρόνος που χρειάζονται οι μικροί για να πάρουν εικόνα και γεύση από πρωταθλητισμό ανδρών.
Θα ήθελα να βγω ψεύτης αλλά με το υπάρχων υλικό μου είναι δύσκολο να φανταστώ πως οι όποιοι μικροί θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής
ουσιαστικής ξανατονίζω.
Θα είδατε πως αυτό είναι θέση δική μου σε ότι έχει να κάνει με τον σκοπό ύπαρξης των ομάδων στην επαρχία. Ίσως  και μακάρι να είναι έτσι οι άνθρωποι της ομάδας να βλέπουν πολύ μακρυά  να έχουν πλάνο τέτοιο σε βάθος χρόνου που θα τα συνδυάζει όλα.

 Παρότι υπάρχει κρίση  οι ομάδες μας σε επίπεδο ΕΚΑΣΑΜΑΘ και εθνικών κατηγοριών έχουν δύο όψεις. 
Η μία της συντήρησης και η άλλη  της με κάθε τρόπο ανάδειξης  - ανόδου.

Σίγουρα η ΑΣΠΙΔΑ  στην Β΄Εθνική  ο ΓΣΕ  στο τοπικό με ακόλουθο τον ΑΠΟΛΛΩΝΑ έχουν διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση συγκριτικά με άλλες ομάδες. Στην ΚΟΜΟΤΗΝΗ η ΑΕΚ  κάνει αυτό που ξέρει με συγκεκριμένες κινήσεις στα όρια  της  σε αντίθεση με τον ΓΑΣ  που παλεύει να στήσει ομάδα.
Τα  ίδια  στην ΚΑΒΑΛΑ  με τον ΑΣΤΕΡΑ  να κινείται στην λογική αυτά μπορούμε αυτά κάνουμε  και την ΣΑΝΤΑ  να προσπαθεί μετά   την τεράστια αφαίμαξη παικτών  να μαζέψει υλικό.











* Παίκτες δηλαδή από την γύρω περιοχή χαμηλού έως μηδαμινού κόστους.
** Όταν την τελευταία φορά έπεσε στις λεπτομέρειες με το νέο υλικό σαφέστατα δείχνει μεγαλύτερες επιδιώξεις.