Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

ΔΥΟ και )δεν ξέρω πόσα) ΣΤΑΘΜΑ

Όταν παίρνεις μέρος ατομικά ομαδικά σε οποιαδήποτε μορφή οργάνωσης ξέρεις ότι υπάρχουν κανόνες ομαλής λειτουργίας λογικότατο για να υπάρχει και διοργάνωση.
Έτσι όταν μια ομάδα παίρνει μέρος καλή ώρα στο πρωτάθλημα ΕΚΑΣΑΜΑΘ ξέρει πως εάν δεν τηρεί τους κανόνες θα τιμωρηθεί κλ΄π.
Το ίδιο ισχύει και για τους φιλάθλους  για να έχουν το δικαίωμα της φίλαθλης ιδιότητας.
Επίσης και το σημαντικό είναι εδώ οι άρχοντες του κάθε παιχνιδιού που έχουν αυτοτέλεια και προφανώς  έτσι πρέπει να είναι για να μην υπακούν σε διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων πρέπει να γνωρίζουν άριστα τους κανόνες ενός παιχνιδιού μιας διοργάνωσης γιατί αυτοί είναι που θα κρατήσουν το επίπεδο της καλής διοργάνωσης. Αυτά είναι τα αυτονόητα σε ευνομούμενη κοινωνία με κανόνες και αρχές.
Και οι κανόνες αυτοί όπως και οι αρχές δεν μπορούν να είναι λάστιχο κάθε φορά. Το φάουλ είναι φάουλ και στα πέντε φάουλ υπάρχουν βολές. Τόσα απλά είναι τα πράγματα. Όταν κάποιος παίκτης περπατήσει με τη μπάλα είναι βήματα εκτός εάν δεν πέσει στην υπόληψη του διαιτητή.
Εκεί μπαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας και εδώ έχει ρυθμίσει ανάλογα το νομικό πλαίσιο κάθε διοργάνωσης να τον προστατεύει και είναι απόλυτα σωστό με την εξής αιτιολόγηση και γράφω αιτιολόγηση και όχι δικαιολογία για το προφανές. "ΑΥΤΌ ΕΊΔΑ ΑΥΤΌ ΣΦΥΡΙΞΑ"
Ακόμη πιο απλά τα πράγματα.
Υπάρχουν κανόνες για το πότε θα δοθεί φάουλ όπως υπάρχουν κανόνες και για το πότε εκκενώνεται ένα γήπεδο.
Εάν η ασφάλεια των διαιτητών και των παικτών κρίνεται ότι απειλείται και αυτό με αποδείξεις έμπρακτα δηλαδή και όχι με ότι του κατέβει η γκλάβα του καθενός και όταν ακούγονται αντεθνικά-ρατσιστικά συνθήματα.
Αυτά πάνω κάτω λένε οι κανονισμοί και θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε παιχνίδι άσχετα εάν έχει 15 ή 1500  φιλάθλους.
Υπάρχει και εδώ μια κάποια ελαστικότητα δηλαδή είναι στη κρίση του κάθε διαιτητή το πως αντιλαμβάνεται μια κατάσταση και κρίνει πως μπορεί να την  εκτονώσει και βλέπουμε πως πέρα από γνώσεις αυστηρά με το γράμμα του νόμου έχει το δικαίωμα ο διαιτητής να κανονίσει κατά το δοκούν και να προσκαλέσει τη μικρότερη δυνατή ζημιά. Έξυπνη αυτή η τακτική αλλά προϋποθέτει και το ανάλογο επίπεδο στον άρχοντα του γηπέδου. Μπορεί να είναι απόλυτος να θέλει να περάσει μια συγκεκριμένη αυστηρή γραμμή του τύπου "Κουφάλες εδώ κάνω κουμάντο εδώ και δεν θα μου το κάνετε ΑΜΕΡΙΚΑΝ ΜΠΑΡ που λέγαμε παλιά.
Αλλά έτσι δίνει το στίγμα του και γνωρίζουν όλοι πως ο τάδε διαιτητής δεν ανέχεται μανούρες πολλές είναι κυριολεκτικά άρχοντας στο παιχνίδι του. Όποιος το καταφέρνει αυτό χωρίς να κάνει κατάχρηση εξουσίας είναι μάγκας.
Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχει μια κάποια ελαστικότητα σε επιμέρους ζητήματα αλλά σε θέματα ουσίας δεν γίνεται να αλλάξει η ουσία . Όπως έγραψα για να αδειάσει ένα γήπεδο υπάρχουν σαφέστατα κανόνες.
Και δεν πα να γράφει ότι θέλει μετά στο φύλλο αγώνος όταν υπάρχουν αποδείξεις από βίντεο μέχρι μαρτυρίες τότε έχουμε να κάνουμε με ψεύδη και σε επίσημο έγγραφο το όποια ψεύδη διώκονται.
    Άρχοντας μεν αλλά υπό καθεστώς ελέγχου και αυτός.
Άντε να δεχτούμε πως έτσι γουστάρει είναι στρυφνός έχει πλάτες κανένας δεν τον κουνάει δεν πρέπει να έχει κοινή στάση σε κάθε παιχνίδι???  Δεν πρέπει να έχει μια σταθερή γραμμή από παιχνίδι σε παιχνίδι και να μη γίνεται ΤΙΡΑΜΟΛΑ  γιατί απλά έτσι μόνο εκτεθειμένος θα βρίσκεται?
Και όταν τη μία φορά με 20 φιλάθλους γιατί ακούστηκε δυνατά "ΤΑΚΛΙΝ  ΗΤΑΝ"  στο σχετικό βίντεο στο you tube   για τους άπιστους Θωμάδες και την άλλη με γεμάτο γήπεδο με ένα κόσμο που έχει διάθεση να τον πάει στα άκρα   για να δει πως θα αντιδράσει και η τακτική του κόσμου χωρίς προηγούμενη συνεννόηση ήταν αυτή που περιέγραψα να δοκιμάσει τα όρια του και να δει πως τηρεί τους κανόνες .
Και  εκεί φαίνεται πως υπάρχει από παιχνίδι σε παιχνίδι υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση .
Σύμφωνα με τους κανόνες του θα έπρεπε να αδειάσει  το γήπεδο όχι μία αλλά δέκα φορές  λέω σύμφωνα με τα όσα φανταστικά έγραψε σε προηγούμενο παιχνίδι. Αλλά που ο τσαμπουκάς να το κάνει και αυτόματα ποιος θα τον πάρει στα σοβαρά ότι είναι ένας διαιτητής που δεν μασάει τα λόγια του και ότι λέει το κάνει πράξη.
Και είναι επικίνδυνος γιατί εάν κάποια στιγμή αποφασίσουν να πάνε την κόντρα στα άκρα οι υπεύθυνοι των ομάδων θα τον σύρουν στα πολιτικά δικαστήρια για τα χίλια μύρια χονδρότατα ψέματα που έγραψε σε προηγούμενο φύλλο αγώνος πως άνθρωποι συγκεκριμένης ομάδας -παράγοντες έκαναν ζημιά στο αυτοκίνητό του?
 Κατάλαβε τι έγραψε  ή νομίζει ότι είναι στον Στρατό όπου μπορεί να αλλάζει γνώμη και διαταγές σε κατωτέρους  του ανά πάσα στιγμή  . Ένας να τον κοντράρει και να τον σύρει για διασπορά ψεύδους και  για προσβολή υπολήψεώς  αλίμονό του.

           Αυτή τη στιγμή δεν γράφω κατηγορητήριο  προσπάθεια προφύλαξης  κάνω  και όποιου άλλου νομίζει ότι είναι μικρός Ναπολέοντας .
Είμαι υπέρ του κάθε αυτοδιοίκητου στη λογική πως έτσι δεν υπάρχουν εξωθεσμικές παρεμβολές αν και στη χώρα μας  βλέπουμε πως η κάθε παράγκα κάνει ότι θέλει όποτε θέλει αλλά και έτσι  δεν πρέπει να καταργείται το αυτοδιοίκητο αντίθετα θα πρέπει να δίνονται περισσότερα κίνητρα για κάθαρση του χώρου .
Πρέπει να υπάρχει όπως είναι της μόδας σε όλους τους εργασιακούς χώρους και αξιολόγηση  όλων  .   Αλλά εδώ βλέπουμε ένα παραλογισμό,  να παίζουν διαιτητές που δεν είναι καν στους επίσημους πίνακες των κατατόπους συνδέσμων και μάλιστα να κρίνουν κατά το δοκούν παιχνίδια.
Και καμιά κίνηση έστω για τους τύπους για τα μάτια του κόσμου  για να υπάρχει έστω μια μικρή δικαιολογία. Σε αυτή τη περίπτωση ποιοι είναι εκτεθειμένοι και πως είναι δυνατό να ζητούν το γράμμα του νόμου από τους υπόλοιπους όταν δεν υπάρχει διευθέτηση στα του οίκου τους.
Πως θα ζητάμε από τους μικρούς παίκτες να μην φέρουν αντίρρηση στις αποφάσεις των διαιτητών  στο παιχνίδι  να σέβονται τους κανόνες που είναι ένας από τους σκοπούς σωστής διαπαιδαγώγησης τους σύμφωνα με το ισχύων καθεστώς ..  Και πως να μην υπάρχει αντίδραση από αυτούς που είναι νέοι και βράζει το αίμα τους και βλέπουν καθημερινά  να ζητούν και να θέλουν ΠΟΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ όλοι οι ταγοί του βίου μας .   Παραλογισμός που βιώνουμε κάθε μέρα.
Βλέπουμε  προτάσεις  πολλών ομάδων να πηγαίνουν σε καθημερινή βάση οι διαιτητές σε προπονήσεις και να σφυρίζουν έτσι ώστε και αυτοί να έχουν καθημερινή τριβή αλλά και οι παίκτες-προπονητές να μαθαίνουν με τη σειρά τους   να μην υλοποιούνται και αντίθετα να υπάρχει κανονισμός πως πρέπει να υπάρχει ορισμός και ανταμοιβή στα φιλικά παιχνίδια.
Είναι ο ίδιος διαιτητής που άκουσε τα όσα άκουσε από τον ΤΖΗΜΑ στο φιλικό ΑΣΠΙΔΑ-ΕΝΩΣΗ  ένα φιλικό -προπόνηση δύο ομάδων γιατί με το έτσι θέλω ήθελε να τσιμπήσει αμοιβή από το ματσάκι.
 Αντί να γίνουν ένα με την τοπική κοινωνία ξεκόβουν  και αποκτούν τη νοοτροπία του μικρού θεού που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει.
Μήπως έτσι δεν θα γίνουν καλύτεροι και αυτοί όπως θα μπορούσε να γίνει και με τους ανθρώπους της γραμματείας άλλη πονεμένη ιστορία όπου μπαίνουν γιατί δεν υπάρχουν ορισμένοι επίσημα μπαμπάδες φίλαθλοι και μοιραία κάνουν λάθη και τα ακούνε στο τέλος.Δεν θα γίνονταν όλοι καλύτερα με τη καθημερινή τριβή???Λέω τώρα  γιατί έτσι πιστεύω. Και θέλω να ξέρω με ποιο τρόπο περιμένουν όλοι να γίνουν οι αλλαγές προς το καλύτερο  ???  Αφελή ερωτήματα  από ένα αφελή που έχει την ιδιότητα του φιλάθλου και του ερασιτέχνη αθλητικογράφου.
Η  χρονιά που πέρασε έδειξε ξεκάθαρα μέχρι τώρα πως δεν υπάρχει κανένα σημάδι βελτίωσης και αντίθετα δείχνει πως έτσι όπως πάμε θα γίνονται χειρότερα .
Νιώθω ευτυχής που τελείωσε μια πολύ δύσκολη χρονιά με πολλά φάλτσα και δεν ξέρω εάν θα μπορούσα να ξαναδώ τον ακατονόμαστο και τον κάθε τέτοιο να καθορίζει την ψυχική υγεία παικτών και φιλάθλων.
Να  αγαπάς τόσο το άθλημα  να πιστεύεις ότι όλοι μαζί μπορούμε να το αλλάξουμε προς το καλύτερο και στο τέλος να σου φορτώνουν  τη ρετσινιά του χούλιγκαν . Τόσο τρέξιμο τόσα χρόνια από το σύνολο των γονιών τους προπονητές και στο τέλος να προσπαθείς να δικαιολογήσεις και να συμμαζέψεις την οργή του κάθε νέου παίκτη για τα  παράλογα που βιώνει καθημερινά.
Ξέρετε τι πολύτιμο χρόνο αφιερώνουν τα παιδιά μας  και ίσως τα δικά σας αύριο τι στερούνται σε σχέση με τα υπόλοιπα για να υπάρχει το μπάσκετ στην επαρχία ???  Δεν υπάρχει μονάδα υπολογισμού είναι ανυπολόγιστης αξίας γιατί κάθε δευτερόλεπτο σε αυτή την ηλικία είναι πολύτιμο να πηγαίνει στράφι.
Και γαμώτο τι ζητάμε  να σφυρίζουν 50/50   με δικαιολογημένα λάθη  να μην ακούνε τη κερκίδα να έχουν σκέψη θετική στα παιδιά αντί για σκληρή αυστηρότητα να δείχνουν πως πέρα από διαιτητές είναι και παιδαγωγοί στο άθλημά τους.

Άντε να έρθουν τα μυαλά στη θέση τους  άντε  .....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου