Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Περί ακαδημιών ο λόγος

Μια είδηση προϊόν του καιρού μας αλιευμένη από το superbasket.
Έχει να κάνει με την πόλη της Κοζάνης και την εκεί ίδρυση ακαδημίας  από τον Παναθηναϊκό.


Πρώτα το άρθρο και μετά το σχόλιο

Άλλη μία ακαδημία μπάσκετ ιδρύεται στη πόλη της Κοζάνης, για αγόρια και κορίτσια. Μετά την επιτυχημένη λειτουργία της ακαδημίας μπάσκετ στα Ιωάννινα, ο Παναθηναϊκός εξαπλώνει το δίκτυο των ακαδημιών του σε μια ακόμη πόλη στην Ελλάδα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά να μάθουν το μπάσκετ ακολουθώντας το πρόγραμμα που βγάζει το καλύτερο προπονητικό team στην Ευρώπη και ταυτόχρονα μεγαλώνει τη δεξαμενή ταλέντων από την οποία μπορεί να αντλήσει αθλητές για την ομάδα στο μέλλον.


Οι υπεύθυνοι και οι προπονητές της ακαδημίας θα φροντίσουν έτσι ώστε τα παιδιά να έχουνε διαθέσιμο άρτιο προπονητικό υλικό, ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς όλη η ακαδημία θα ταξιδέψει στην Αθήνα για να δει από κοντά ένα αγώνα του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ και για να λάβει μέρος σε τουρνουά με την ακαδημία του Παναθηναϊκού στην Αθήνα και με άλλες ακαδημίες στην Αττική. Θα υπάρχουνε ακόμα πολλές άλλες εκδηλώσεις και συμμετοχές σε τουρνουά και camps, οι οποίες θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς.


Η ακαδημία θα ξεκινήσει την λειτουργία της την εβδομάδα που ανοίγουν τα σχολεία. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μπορεί κανείς να απευθυνθεί στον υπεύθυνο της ακαδημίας του Παναθηναϊκού στην Κοζάνη,................



Πρώτη ανάγνωση ακούγεται καλό ανταγωνισμός νέα ήθη στον χώρο και στην πόλη .
Δεύτερη ανάγνωση βγάζει πολλά προβλήματα .
Σίγουρα πιο αρμόδιοι να εκφράσουν άποψη είναι οι άνθρωποι της πόλης και των ακαδημιών της.
Όμως επειδή είναι νέο φρούτο που είναι συνέχεια από τον χώρο του ποδοσφαίρου που απλώθηκε σε όλη τη χώρα αφορά αυτόματα και όλους.
Πρώτα μια μικρή αναφορά .
Κάποιοι κύριοι που μυρίστηκαν κρέας μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και άνοιγαν σωρηδόν ακαδημίες ποδοσφαίρου βλέποντας την χοντρή κονόμα που θα μπορούσαν να κάνουν . Και όχι μόνο κονόμα είναι και το πρεστίζ που κερδίζουν από την συμμετοχή τους στα κοινά του αθλητισμού. Σφραγίδες εικονικές ακαδημίες φαντάσματα . Τις συνέπειες τις ζούμε όλοι κάθε μέρα. Τελευταία μόδα είναι οι ακαδημίες με το όνομα κάποιας ομάδας από την super leage που δίνει κύρος και είναι ο κράχτης για τα παιδιά . Αν στην πράξη έχουν από πίσω τους συλλόγους και δεν είναι μια μορφή φρανσαιζινγ έχει καλώς γιατί έστω και έτσι μπαίνουν οι ομάδες μας στην Ευρωπαϊκή λογική της δημιουργίας ταλέντων . Μόνο που δεν είναι έτσι .
Για να μην το τραβήξω με το ποδόσφαιρο και να περάσω στο μπάσκετ αν το κακό παράδειγμα του ποδοσφαίρου περάσει και στο μπάσκετ μόνο κέρδος δεν θα έχει.
Η ύπαρξη των ακαδημιών ανα τις πόλεις της Ελλάδας είναι προϊόν ανθρώπων με μεράκι και αγάπη για το μπάσκετ. Υπάρχει χάος νοοτροπίας μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ σε αυτό το επίπεδο.
Φυσικά και υπάρχουν και τα λουλούδια του χώρου αλλά έχει μια δυναμική για αυτοκάθαρση και στιγματισμό ο χώρος.
Τα προβλήματα και η κόπωση που περνάνε οι άνθρωποι είναι πολλά και πολλές φορές είναι ο λόγος που είτε δεν μπορούν να ξεφύγουν και να περάσουν σε άλλο στάδιο είτε αναγκάζονται να τα παρατήσουν.
΄Ολη αυτή η πίεση που τώρα είναι πιο έντονη λόγω κρίσης δεν τους αφήνει να δούνε και πιο πέρα και να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση να στρέψουν το ενδιαφέρον του κόσμου στο μπάσκετ . Φυσικά και υπάρχουν και άλλοι λόγοι αλλά η βαρύτητά τους νομίζω είναι πιο μικρή.
Πως λοιπόν μπορεί να στηθεί μια ακαδημία με ένα μεγάλο όνομα πίσω κάποιας μεγάλης ομάδας.
Είναι ψευδεπίγραφη αυτή η ακαδημία όπου μέσω κάποιου τ΄ροπου και συμφωνιών μπαίνει μπροστά το όνομα της ομάδας που είναι κράχτης με σκοπό να μαζέψει πιο εύκολα παιδάκια που ονειρεύονται να γίνουν νέοι Διαμαντίδηδες???
Υπάρχει οικονομική στήριξη από την μαμά ομάδα ?
Αν όχι στηρίζεται μόνο όπως και οι άλλες στην οικονομική αρωγή των γονέων ?
Που είναι το κακό θα μου πείτε να υπάρχει ανταγωνισμός.
Όχι δεν είναι κακό  αν είναι πραγματικός ανταγωνισμός που θα φέρει νέα ήθη στον χώρο και ίσως ανοίξει τα μάτια των υπολοίπων .
Συνήθως μόνο καθαρός ανταγωνισμός δεν είναι κάτι πολύ κοινό στον τόπο μας .
Και είναι αδικία για την προσπάθεια που κάνουν οι παράγοντες των άλλων ακαδημιών να βλέπουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό που με τόση ευκολία βαπτίζεται ανάπτυξη του αθλήματος .
Πόσες μα πόσες φορές πρώην άνθρωποι του χώρου επειδή για κάποιο λόγο δεν γουστάρανε τους υπόλοιπους με μόνο σκοπό την εκδίκηση δεν επιχείρησαν να ιδρύσουν ακαδημίες και στο τέλος μόνο κακό έκαναν ???
Η κοινή λογική λέει πως δεν υπάρχει φόβος, αν είσαι εντάξει αλλά πείτε μου πόσες ακαδημίες είναι εντάξει οικονομικά έχουν λυμένα τα προβλήματά τους έχουν την βοήθεια από φορείς πολίτες και το μόνο που τους νοιάζει είναι η ανάπτυξη του αθλήματος πείτε μερικές για να τις προβάλω ως παράδειγμα λειτουργίας για τις άλλες.
Είμαι υπερβολικός γιατί η πράξη μπορεί να δείξει άλλα που ίσως αποδειχθούν αρχή για σημαντικές αλλαγές στον χώρο μόνο που δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος με την υπάρχουσα κατάσταση και πόσο μάλλον με αυτά που θα έρθουν στο μέλλον.

Φυσικά περιμένω τις γνώμες των υπευθύνων παραγόντων από τις ακαδημίες και πιο πολύ την γνώμη του καλού φίλου Κώστα Μαυροζούμη υπεύθυνου της Α.Ε.Κοζάνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου