Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

ΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ????????????



Η αναφορά για τον 16χρονο του ΕΡΜΗ Λαγκαδα Καμαριώτη στην εθνική παίδων.
Τι ήθελα και το διάβασα . Στεναχώρια βλέποντας τα δικά μας με έπιασε .
Αλλά είναι και μια αφορμή για να δούμε την πραγματικότητα που επικρατεί στην πόλη μας.
Αυτή δεν είναι και όλη η προσπάθεια των Ακαδημιών (βλέπε συν/ξη Δ,Παναγιωτόπουλου) να στελεχωθεί κάποτε με παιδιά από τη πόλη μας το ρόστερ της?. Αυτό θέλουν εδώ και πολύ καιρό όλοι όσοι τρέχουν και προσπαθούν μέσα από τις Ακαδημίες. Τα δικά τους παιδιά να είναι οι αυριανοί πρωταγωνιστές για να νιώσουν με την σειρά τους και αυτοί δικαιωμένοι.
Το παράπονο όλων των προπονητών που ασχολούνται με τις Ακαδημίες είναι η απομάκρυνσή τους από τις ομάδες που τους έμαθαν μπάσκετ είτε λόγο σπουδών (σκατοεκπαιδευτικό σύστημα που αναπαράγει παπαγάλους) ή γιατί δεν δίνονται ευκαιρίες αγωνιστικές. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια?. Αποτέλεσμα οι εφηβικές και κατά κύριο λόγο οι ανδρικές ομάδες να συμπληρώνονται από λεγεωνάριους στην πλειοψηφία τους.
Είναι καλό να τους έχεις αλλά με το μέτρο δεν είναι καλό να είναι σε πλειοψηφικό βαθμό υπέρτεροι ποιός είναι και ο λόγος ύπαρξής τους όταν δεν είναι μέσα τα παιδιά από την πόλη και ας μην είναι ανταγωνιστικές Το μόνο που μετράει είναι να είναι δυνατές, χωρίς να απαρτίζονται από ντόπιους παίκτες? και πότε θα πάρουν την ευκαιρία έστω και οι μέτριοι και γιατί ονομάζονται Αθλητικοί σύλλογοι Ξάνθης ? Καλές οι πρωτιές γιατί αποτελούν και κίνητρο για τους μικρότερους αρκεί την κατάλληλη ώρα να τους δίνεται η ευκαιρία την ώρα που πρέπει. Αν δούμε το παράδειγμα της ποδοσφαιρικής ομάδας μάλλον θλίψη θα μας πιάσει. Εκτός από τον Τοροσίδη που και αυτός έπαιξε λίγο ποιες είναι οι ευκαιρίες που δίνονται στους νεώτερους παίκτες της πόλης. Αυτοί που γνωρίζουν απαντούν :πολύ λίγες.
Άντε να δώσω ένα άλλοθι γιατί πρόκειται για Α.Ε η οποία κινείται με καθαρά οικονομικά κριτήρια στις ομάδες τις μικρές και ειδικά στον χώρο του μπάσκετ ποια είναι τα κριτήρια για την στελέχωση τους ποιοί είναι οι άξονες που καθορίζουν το δυναμικό της.
Και αν έχουν πρόβλημα στελέχωσης είναι καλύτερο να στελεχώνουν με λεγεωνάριους (μετράει ο συνολικός τους αριθμός πλειοψηφία) για κρατιούνται στην όποια κατηγορία ή θα ήταν προτιμότερο να τα βάλουν κάτω και να δούνε γιατί και που πονάει το σύστημα και δεν υπάρχει συνέχεια.
Σε κάθε πρόβλημα υπάρχει και λύση καλή κακή αλλά μετράει η προσπάθεια να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από την γειτονική Κομοτηνή δεν νομίζω να υπάρχει.
Στην προσπάθεια να μείνουν στην επιφάνεια κάνουν ότι είναι δυνατό παρασκηνιακά με αποτέλεσμα να χάνουν το δάσος που είναι η ποιοτική άνοδο σε βάθος χρόνου των παικτών και των ομάδων.
Θα συμφωνήσω με την άποψη των προπονητών πως δεν υπάρχει το δέλεαρ της μεγάλης ομάδας για μελλοντική εξέλιξη μιας και η ΜΑΚΡΟ-ΞΑΝΘΗ δεν το έχει στα πλάνα της να αναδείξει παίκτες από την πόλη . Δεν υπάρχει το κίνητρο να μπούνε στο τρυπάκι οι μικροί να προσπαθήσουν να διεκδικήσουν μια θέση.
Στην άλλη γειτονική πόλη το ερέθισμα για την άνοδο ξανά του μπάσκετ (Ακαδημίες) είναι η παρουσία της Ε.Κ στην Α1 . Και μόνο η σκέψη κάποιων παιδιών πως υπάρχει η δυνατότητα να παίξουν αντίπαλοι με τα είδωλά τους είναι η κινητήριος δύναμη ανόδου του επιπέδου τους.
Όταν υπάρχει δέλεαρ και στόχος πολλά μπορεί να γίνουν.
Επειδή αυτό δεν υπάρχει στην πόλη μας μήπως θα πρέπει οι υπεύθυνοι να γίνουν πιο ευέλικτοι και πρακτικοί για να έχουμε αποτελέσματα?.
Το γιατί δεν είναι θετική η ΜΑΚΡΟ-ΞΑΝΘΗ σε μια τέτοια λογική ο θεός και η ψυχή τους το ξέρουν μόνο.
Μήπως θα είχε όφελος αν λέω αν έπαιζαν και καναδυό παιδιά από την πόλη μας όφελος σε φιλάθλους και φίλους των παικτών .Όφελος από τυχόν διαφημήσεις από Ξανθιώτες εμπόρους κλπ που απευθύνονται στην αγορά της πόλης.
Έτσι και αλλιώς δεν πάει για άνοδο παλεύει για την σωτηρία της με τις δυνάμεις που έχει γιατί δεν κοιτάζει και αυτή την προοπτική που στο φινάλε θα έχει και μακροχρόνια οφέλη να δώσει στο μπάσκετ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου