Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

ΖΩΝΕΣ ΚΑΡΑΤΕ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ !!!!!!!!!!!!

Ένα ζήτημα που προέκυψε στο παιχνίδι της ΑΣΠΙΔΑΣ με τον ΓΑΣ είναι το κατά πόσο πρέπει να παίζουν άμυνα ζώνης τα παιδιά ή καλύτερα οι ομάδες του παιδικού πρωταθλήματος.
Η ζώνη σαν αμυντικό σύστημα σε αυτές τις μικρές ηλικίες είναι σύστημα που δύσκολα μπορεί να διασπαστεί και να έχει αποτέλεσμα η ομάδα που είναι στην επίθεση και ο λόγος είναι πολύ απλός μιας και για να σπάσεις την ζώνη θα πρέπει να έχεις μεγάλα ποσοστά ευστοχίας από την περιφέρεια είτε σε σουτ 2 ή 3 πόντων.
Κάτι τέτοιο είναι λίγο δύσκολο γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα μιλούσαμε για παίκτες φαινόμενα απλά περιζήτητους για τα ποσοστά ευστοχίας που θα είχαν.
Είναι λοιπόν ένα σύστημα πιο πολύ για το αποτέλεσμα και όχι για να υπάρξει ουσία και θέαμα που είναι και το ζητούμενο.
Ένας άλλος κανόνας λέει πως τα όποια συστήματα που ακολουθούν κατά κόρο οι προπονητές δεν βοηθάν στην ανάδειξη και καλύτερη αξιοποίηση των ικανοτήτων των μικρών παικτών. Κανείς δεν μπορεί να πει πως σε αυτές τις ηλικίες οι παίκτες είναι ολοκληρωμένοι έχουν αναπτύξει το ταλέντου τους σε τέτοιο βαθμό που είναι αναγκαίο κακό να παίζουν κατά κόρο με συστήματα.
Σαν συμπέρασμα βγαίνει πως τα όποια συστήματα προσπαθούν να μπαλώσουν αδυναμίες της ομάδας σαν σύνολο με στόχο το θετικό αποτέλεσμα ή την αποφυγή μιας ήττας με μεγάλη διαφορά.
Το παιχνίδι ΑΣΠΙΔΑΣ-ΓΑΣ ποιοτικά ήταν όχι και το καλύτερο μιας και η ζώνη που έπαιξε στο μεγαλύτερο μέρος ο ΓΑΣ μπορεί να κράτησε την ΑΣΠΙΔΑ με μικρό σκορ και οι λόγοι είναι παραπάνω αλλά έδειξαν από την άλλη την κακή προπονητική λογική που βάζει πάνω από όλα τον σκοπό . Στην περιπτωση αυτή ο σκοπός δεν αγιάζει τίποτα και στο τέλος δεν βοηθά και τους παίκτες να ανέβουν ένα σκαλί πιο πάνω στην ατομική τεχνική.
Σε μικρές κουβέντες και παίρνοντας τις απόψεις των προπονητών και των τριών Ακαδημιών της πόλης κανένας δεν είναι στην λογική πως πρέπει η ζώνη να είναι το κύριο σύστημα άμυνας. Σίγουρα τόνισαν χρειάζεται αλλά θα πρέπει να έχει σαν σύστημα μικρή συμμετοχή σαν χρονική διάρκεια σε παιχνίδι.
Κάποιος δε τόνισε πως θα έπρεπε η ομοσπονδία να επιτρέψει και να ισχύει ένα μόνο σύστημα κανόνας για όλους για να μπορεί να υπάρξει και το αποτέλεσμα στο ζητούμενο εξέλιξη ατομική κάθε παίκτη. Προέβαλε πιο πολύ την ουσία και όχι τον σκοπό. Το κατά πόσο είναι εφικτό δεν το γνωρίζει μιας και το μαχαίρι και το πεπόνι το έχει η ομοσπονδία.
Είναι λοιπόν ένα ζήτημα που νομίζω πως πρέπει να εξεταστεί πιο πολύ στην ουσία του και σίγουρα θα βοηθήσει εκείνες τις ομάδες που δουλεύουν τόσο στην ατομική βελτίωση όσο και σαν σύνολο.
Xanthibasket

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου