Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 16-17

 Μια ακόμη χρονια έφτασε στο τέλος και μια μικρή ανασκόπηση (ΑΝΔΡΙΚΟ) σε όλες τις κατηγορίες του στην επικράτεια της ΕΚΑΣΑΜΑΘ.




ΕΒΡΟΣ.
Καμιά ομάδα σε Εθνικές κατηγορίες .
Επιτυχία η τετράδα των τελικών πρωταθλήματος ανδρών για την ΦΙΛΙΑ.
Ελπιδοφόρο μήνυμα  η πορεία του ΕΘΝΙΚΟΥ  και η προσπάθεια εκ βάθρων ανασυγκρότησης (Νέο Δ.Σ νέοι άνθρωποι και ελπίδες) για την ΘΥΕΛΛΑ.
Στασιμότητα  σε ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ  με το μεγάλο ερώτημα πότε θα ξαναγίνει ισχυρή σε υποδομές και ανδρικό πρωτάθλημα.
Και μόνο η συμμετοχή τους σε πρωταθλήματα για ΣΠΑΡΤΑΚΟ πόσο μάλλον για το ΣΟΥΦΛΙ  (Βλέπε Σταμάτης) είναι αξιοθαύμαστο κατόρθωμα.
Για τη νέα χρονιά  φαίνεται να παραμένουν ως ισχυρές οι ΦΙΛΙΑ και ΕΘΝΙΚΟΣ γιατί οι φοιτητές   έχουν τουλάχιστον μια τετραετία μπροστά τους .
Η ανανεωτική διαδικασία στην ΘΥΕΛΛΑ  σίγουρα θα προσθέσει κάτι καλό .

Θα ήθελα πιο ανταγωνιστικές τις ακαδημίες του ΕΒΡΟΥ γιατί μόνο μέσα από αυτές θα στελεχωθούν και οι ανδρικές ομάδες

ΡΟΔΟΠΗ.
Δύο ομάδες στην Γ΄Εθνική (παρ ολίγο και 3η ) με πολλά μέτωπα ανοιχτά.
Ερωτηματικό τι θα κάνει η ΑΕΚ για την νέα χρονιά .
Ακούγονται πολλά και μέχρι να βγει επίσημη ανακοίνωση οι φήμες ας παραμείνουν έτσι.
Σίγουρα το σενάριο της ένωσης θα πέσει και πάλι στο τραπέζι. Φυσικά αυτή τη φορά θα νιώθει πιο ισχυρός ο  ΓΑΣ  ( Τύποις ισχυρός) και σύμφωνα με την Ελληνική νοοτροποία έχοντας το πάνω χέρι   δεν θα δει για άλλη μία φορά το δάσος.
Αν έπαιρνε την άνοδο στην ΓΈθνική το ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ η ένωση ΑΕΚ  και ΓΑΣ  θα ήταν μονόδρομος. Τώρα υπάρχουν περιθώρια για κολπάκια.
Για λίγο έχασε την άνοδο η ΑΕΚ  κάτι που θα την έβαζε σε σχέση ισχύος στις όποιες διαπραγματεύσεις .
Τώρα  όλα είναι ανοιχτά . Αλλάζει καράβι ο Κοκκινόπουλος  . Όλοι ξέρουμε που πάει  με ερωτηματικό τι θα γίνει με τους παίκτες της.Πόσοι μένουν πόσοι πηγαίνουν πίσω στον ΓΑΣ και τι είδους ανανέωση σε έμψυχο υλικό θα γίνει.
Αναλαμβάνει χρέη προπονητή ο Β.Στοάκης .

Ο ΓΑΣ  και για την ακρίβεια ο Λεμονίδης και οι παίκτες του (σε αυτούς ανήκουν τα εύγε)  όχι μόνο έσωσαν την παρτίδα αλλά και την υπόληψη μιας ομάδας που γιόρτασε τα 40χρονά της . Βρίσκεται σε θέση"ισχύος"!!!!  μόνο που αυτή η θέση είναι μικρής χρονικής διάρκειας. Δεν έχουν λυθεί οισιώδη προβλήματα και σίγουρα για να υπάρξει μέλλον απαιτούνται σχέδια σοβαρά και οργάνωση καλύτερη.

Στο ανδρικό θα παίζουν για άλλη μία χρονιά ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ και  ΑΙΑΣ   .
Η ομάδα των φοιτητών θα περιμένει να βρει αντικαταστάτες των Ιωσηφίδη και Στασινόπουλου για να είναι και πάλι πρωταγωνιστής στον όμιλο.
Αντίθετα η πορεία του ΑΙΑΝΤΑ  ήταν κακή από κάθε άποψη.
 Πιστεύω ότι μόνο απώλειες είχε αγωνιστικά και κυρίως επικοινωνιακά  .
 Τα λάθη διορθώνονται όσο υπάρχει καιρός.

ΞΑΝΘΗ
Αν  είχε περάσει ο ΑΡΙΩΝΑΣ  στην τετράδα του ομίλου θα ήταν για την πόλη ίσως από τις καλύτερες μπασκετικές της χρονιές.
ΑΣΠΙΔΑ  8η  στην Β΄εθνική  που σίγουρα είναι μεγάλη επιτυχία . Για την νέα χρονιά οι στόχοι εάν θα είναι μια πιο άνετη παραμονή ή ψηλότερα δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση  .
Η ΑΣΠΙΔΑ  φέτος ήταν μια ομάδα που άνοιξε πολύ το σεντόνι. Πολλές μεταγραφές που δείχνουν αντίστοιχα και υψηλό λειτουργικό κόστος.

Την ευκαιρία να παλέψει για την άνοδο  στην ΓΈθνική έχασε ο ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ από ένα κακό αποτέλεσμα (ΕΘΝΙΚΟΣ) .
Από τα τελευταία παιχνίδια με τον ΓΣΕ ημιτελικός τελικός από τις δύο ομάδες του ομίλου (ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ και ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ) φάνηκε πως η ομάδα της ΞΑΝΘΗΣ είχε καλύτερη απόδοση στα παιχνίδια . Ίσως εάν ήταν αυτ'η στο τελικό ο βαθμός δυσκολίας για τον νέο πρωταθλητή ΓΣΕ  να ήταν μεγαλύτερος.
Αυτό δεν έγινε και για την νέα χρονιά ο ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ θα παίξει στο τοπικό. Οι πολλές πληροφορίες που έρχονται γρήγορα δείχνουν πως υπάρχει προγραμματισμός για την νέα χρονιά με πολλές εκπλήξεις.
Συμπερασματικά η χρονιά μόνο επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Αν στην τετράδα του ομίλου ήταν μέσα και ο ΑΡΙΩΝΑΣ όπως έγραψα θα ήταν σπουδαία χρονιά για το μπάσκετ της πόλης.
Για λεπτομέρειες και από δικά του λάθη έχασε την ευκαιρία .
Αν υπάρχει κάτι χαρακτηριστικό στην ανδρική ομάδα του ΑΡΙΩΝΑ είναι η αστάθεια που είχε σε όλη τη χρονιά. Ξεκίνησε άσχημα βελτιώθηκε κάπως δεν κράτησε ρυθμό είχε σκαμπανεβάσματα ανέβασε στροφές στο τέλος έδειξε πως θα είναι άνετα στην τετράδα του ομίλου και στο τέλος έδωσε μια κλωτσιά και έριξε την καρδάρα (με το γάλα).
ΚΑΒΑΛΑ
Τρεις πτώσεις μία άνοδος.
Την παρτίδα έσωσε ο ΓΣΕ  έχοντας καλύτερους παίκτες έναν Ξανθιώτη έναν Δραμινό και ένα μικρό που έδειξε μεγάλο μπασκετικό θράσος.
Η ΕΝΩΣΗ με τα πολλά λάθη δεν κατάφερε να μείνει στην Α2 και οι αιτιάσεις για κακή αντιμετώπιση δείχνουν προσπάθεια να κρυφτούν πίσω από τα δικά τους λάθη.
Η αλλαγή προπονητή στην πιο κρίσιμη στιγμή δεν έδωσε την ώθηση που όλοι περίμεναν.
Υπάρχει μια εξήγηση που λέει πως συνήθως μια αλλαγή προπονητή αλλάζει το κλίμα μιας ομάδας.
Στην  περίπτωση της ΕΝΩΣΗΣ κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Μεσολάβησε η φυγή του ΜΑΝΟΥΣΟΥ που σε διαφορετική περίπτωση ίσως έλυνε σοβαρά αγωνιστικά θέματα.
Ήταν μια ομάδα χωρίς να υπάρχει αίσθημα ομαδικότητας και ο καθένας ανάλογα με τις πλάτες που είχε έπαιζε για την δική του εξέλιξη. Και με τέτοιο αγωνιστικό πλάνο φάνηκαν οι έντονες προτιμήσεις υπευθύνων σε συγκεκριμένα πρόσωπα παικτών και από την άλλη η απουσία ευκαιριών σε άλλους.
Παίκτες που είτε στηρίχθηκαν πάνω τους δεν έδειξαν και πολλά και παίκτες που ίσως να έδιναν σημαντικά σε κάθε τομέα δεν είχαν τις ανάλογες ευκαιρίες.
Τι θα γίνει στην πορεία δεν γνωρίζει κανένας  εκτός από τον σκληρό πυρήνα της διοίκησης.
Ακόμη και στην Β΄Εθνική απαιτούνται ψηλοί προϋπολογισμοί για σωτηρία  πόσο μάλλον για να πρωταγωνιστήσει μια ομάδα. Αν θέλει να πρωταγωνιστήσει και παράλληλα θέλει να κρατήσει χαμηλά τον προϋπολογισμό της θα πρέπει να στραφεί  στην τοπική αγορά . Μόνο που θα υπάρχουν ανταγωνιστές όπως ο ΓΣΕ  η ΑΣΠΙΔΑ  . Μια ενδυνάμωση της από την άλλη με τον παραπάνω τρόπο μοιραία θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τόσο τον ΑΣΤΕΡΑ όσο και την ΣΑΝΤΑ.
Και  οι δύο παραπάνω έπεσαν τελικά με τον πρώτο δύο αγωνιστικές πριν το τέλος και την δεύτερη σχεδόν από την αρχή της χρονιά.
Έκανε την προσπάθεια ο ΑΣΤΕΡΑΣ  και είχε την πρόνοια από την αρχή της χρονιάς να θέσει ως στόχος την παραμονή αλλά και σε περίπτωση όπως έγινε που δεν τα κατάφερνε έδειχνε πως δεν θα τον τελειώσει αγωνιστικά γιατί στηρίζεται στο δικό του έμψυχο υλικό.
Μέχρι εδώ καλά αλλά το καλό υλικό που τον έκανε πρωταθλητή εφήβων δύο χρονιές μεγάλωσε και μπαίνει το ερώτημα πόσοι από αυτούς θα παίξουν την νέα χρονιά .
Αν η παραγωγή παικτών πάει καλά δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να σταθεί στο τοπικό πρωτάθλημα χωρίς να γίνεται λόγος από τώρα για άνοδο. Διαφορετικά την λύση όπως πάντα θα δώσει ο χρόνος.
Για την ΣΑΝΤΑ έχουν γραφτεί πάρα πολλά.
Είναι οι χρονιές που θα μαζέψουν ότι έσπειραν τα προηγούμενα χρόνια.
Από τα θετικά οι ευκαιρίες που πήραν νέοι παίκτες να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε εθνικές κατηγορίες.
ΔΡΑΜΑ
Όνομα και πράγμα. Καμιά προσπάθεια ανασύνταξης .
 Η περίπτωση του ΑΠΟΛΛΩΝΑ έδειξε πως ο τρόπο που επιχείρησε να αναδειχθεί δεν ήταν ο καλύτερος ή στην άλλη περίπτωση δεν υπήρχε και η ανάλογη διαχείριση επικίνδυνων καταστάσεων.
Μια πρόκριση στην τετράδα ίσως έλυνε πρόσκαιρα το πρόβλημα αλλά αν δεν βλέπεις το βάθος του προβλήματος θα το βρεις σίγουρα μπροστά σου σύντομα.
Δεν υπάρχει ΚΑΟΔ  οι ΤΙΤΑΝΕΣ είναι σε ανυποληψία και μόνο το γυναικείο κρατάει τους τύπους.
Άδικο για ένα μπασκετικό νομό.
ΣΕΡΡΕΣ
Από τις κλασσικές δυνάμεις του χώρου.
Η πρώτη μεγάλη επιτυχία η άνοδος στην Β΄Εθνική των ΙΚΑΡΩΝ.
Είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου . Πολλά τα χρόνια στην Γ΄ κατηγορία για ένα τόσο μεγάλο νομό και τόσες υποδομές και έμψυχο υλικό.
Από χίλια μύρια κύματα πέρασε το μπάσκετ του νομού. Ενώσεις ομάδων στην πορεία διαφορετικές πορείες ο καθένας άνοδος για την μία πλήρης απαξίωση για την άλλη ομάδα. Και κάπου στην μέση κάποιες ομάδες σχεδόν παλαιμάχων και μόνο από την περιφέρεια το ΡΟΥΠΕΛ να δείχνει ότι μπορεί να έχει φωνή πλην των ΙΚΑΡΩΝ.
Μια σπουδαία ομάδα το ΡΟΥΠΕΛ που έδειξε πως ξέρει να παλεύει μέχρι το τέλος .



Η γενική εικόνα είναι σύνθετη. 
Υπάρχουν πολλές επιτυχίες (άνοδος σε εθνικές κατηγορίες) αλλά πίσω από την κουρτίνα κρύβονται πολλά προβλήματα. Ίσως οι ομάδες που κατάφεραν να έχουν καλή πορεία να στηρίζονται στην καλή τους υποδομή και οργάνωση . 
Ίσως αυτό να οφείλεται στο καλό οικονομικό προγραμματισμό τους με ερωτηματικό πόσο βάθος χρόνου έχει αυτός.
Συνήθως είναι χορηγίες ενός έτους και μετά βλέπουμε. Όπερ σημαίνει πως το μέλλον δεν είναι εξασφαλισμένο και πως να είναι σε τε΄τοιες οικονομικές περιόδους.
Πάντως για άλλη μία χρονιά εκείνες οι ομάδες που προϋπολόγισαν τα έξοδά τους και είχαν πλάνο λειτουργίας  αντιμετώπισαν λίγα προβλήματα.



1 σχόλιο:

  1. Αν το ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ φέτος σας άρεσε, του χρόνου θα το λατρέψετε και πάντα αρχηγού παρώντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή