Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

ΑΣΠΙΔΑ-ΑΓΙΑ Σχολιασμός

 Πριν  γράψω  την άποψή μου   ακολουθεί  ο σχολιασμός  του παιχνιδιού από το επίσημο σαιτ της ΑΣΠΙΔΑΣ.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΗΤΤΑ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ
Δεύτερη συνεχόμενη ήττα στον πόντο για την ομάδα μας, η οποία έχασε στο Εύμοιρο από τον Ερμή Αγιάς με 69-67.
Το παιχνίδι ήταν δυνατό, με πολλά σκληρά μαρκαρίσματα και για τις δύο ομάδες να είναι συνεχώς μαζί στο σκορ. Η ομάδα μας προηγήθηκε στο πρώτο δεκάλεπτο με 18-17, όμως ο Ερμής με τους έμπειρους παίκτες που διαθέτει και με τους Κόμματο και Περρωτή να κάνουν μεγάλη ζημιά πέρασε με 26-29 στα μέσα του δευτέρου δεκαλέπτου.
Στο τρίτο δεκάλεπτο οι παίκτες μας μπήκαν νωθρά κάτι που εκμεταλλεύτηκε η ομάδα της Αγιάς που προηγήθηκε με 37-43, διατηρώντας σε όλο το δεκάλεπτο διαφορά 4-7 πόντων και το οποίο τη βρήκε μπροστά στο τέλος με 47-52.
Έξι λεπτά πριν το τέλος οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 52-59 και όλα έδειχναν ότι ελέγχουν το παιχνίδι πλήρως. Όμως η ομάδα μας, όπως και στην πρεμιέρα στο Μεσολόγγι ξεκίνησε την αντεπίθεση της και ένα λεπτό πριν το τέλος προηγήθηκε με 64-62. Το παιχνίδι πλέον πήγε στις βολές και κάθε επίθεση και επαναφορά ήταν κρίσιμη. Δέκα δευτερόλεπτα πριν το τέλος ο Περρωτής ευστόχησε σε μια βολή και έκανε το 67-69, με την ομάδα μας να κρατάει και πάλι την τύχη στα χέρια της. Η μπάλα στην τελευταία επίθεση κατέληξε στον Κουτσογιάννη ο οποίος σούταρε, αυτή μπήκε και βγήκε στο καλάθι της Αγίας και έτσι οι φιλοξενούμενοι πήραν τη νίκη.







Στο συμπέρασμα  θα συμπλήρωνα  " Δεν γίνεται   να κερδίσεις  τον αντίπαλο όταν υπάρχει παίκτης του αντιπάλου  39  ετών  που δεν έχει βγει καθόλου  και είναι ολοφάνερο πως είναι ο προπονητής  στο παρκέ του αντιπάλου  και δεν έχεις βρει λύση να τον περιορίσεις".
Θα μπορούσε  να είχε κερδίσει η ΑΣΠΙΔΑ  εάν δεν έπαιρνε το έξυπνο φάουλ  ο ΚΟΜΜΑΤΟΣ  στο τέλος  όπερ  τρεις βολές  όταν το παιχνίδι ήταν ισόπαλο και η ΑΣΠΙΔΑ  είχε βρει το σθένος να ισοφαρίσει.
Με  αν και άμα  δεν γίνεται τίποτα.
Αδικίες  θα υπάρχουν πάντα  αλλά πριν πέσει το βάρος στους διαιτητές ας δούμε λίγο την αγωνιστική παρουσία  της ομάδας.
Από τις μεταγραφές  από την εικόνα των φιλικών και του πρώτου παιχνιδιού  είναι φανερό ότι η ομάδα θα στηριχθεί στους ΜΑΝΔΑΛΑΚΗ ως πρώτη επιλογή σκόρερ  ΑΣΗΜΑΚΗ σε σύνθετο ρόλο  ΤΣΙΑΒΕ  στην οργάνωση ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ στην ρακέτα μαζί με τον Γ.ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ως  πολλαπλό εργαλείο. Ο αντίπαλος ήταν διαβασμένος και είχε καλύτερες επιλογές  .
Τρεις ψηλοί ταχύτατοι με πρώτη μορφή τον ΚΟΜΜΑΤΟ  που είναι τιμή για την κατηγορία να τον βλέπουμε να αγωνίζεται  στην Β΄Εθνική και μάλιστα για σαράντα λεπτά  .....
Είχε τους Νο 13  και  βασικά τον Νο  11   ο ΠΕΡΡΩΤΗΣ  που έκανε ότι ήθελε...
Ταχύτητα  σουτ  μπασκετικό μυαλό εξέθεσε τους πάντες άπειρες φορές. Και η σκέψη είναι ποιός έχει τα ανάλογα προσόντα  και την ηλικία  να σταθεί ως αντίπαλος. Κουτσογιάννης και Ασημάκης δεν φημίζονται για την ταχύτητά τους . Μένει ο ΠΕΤΣ  που κατά ένα περίεργο τρόπο δεν πήρε τον χρόνο που θα έπρεπε να πάρει  Ο  Ιάσωνας  όσο έπαιξε με οδηγίες να σταματήσει την οργάνωση του παιχνιδιού από τον ΚΟΜΜΑΤΟ  τα πήγε  άριστα. Σημείωσε και ένα τρίποντο και έδειχνε  να είναι σε καλή μέρα. Η ταχύτητά του προσόν που έχει μόνο αυτός από τους ψηλούς της ΑΣΠΙΔΑΣ  ήταν φανερό ότι ήταν αναγκαία. Η απορία το γιατί  δεν έπαιξε περισσότερο δεν είναι μόνο δική μου αλλά του συνόλου των θεατών  που τους κέρδισε  η προσπάθεια του ΠΕΤΣ.
(Αυτό είδα αυτό πιστεύω και νομίζω ότι ο καθένας έχει την δική του οπτική πλευρά).
Αν  βγάλω την τριάδα της ΑΓΙΑΣ  οι υπόλοιποι δεν μπορώ να πω ότι ήταν φόβητρο αλλά είχαν κάτι που δεν είχε η ΑΣΠΙΔΑ  ασύλληπτη ταχύτητα.
Τέτοια που ο βασικός γκαρ της ΑΓΙΑΣ  όταν ξεκινούσε δεν σταματούσε.
Έκανε τρία τέσσερα φάουλ πέφτοντας με τρομερή ταχύτητα στους αντίπαλους γκρεμίζοντας τους.
Στα ατού της ΑΣΠΙΔΑΣ  Μανδαλάκη-Στεφανίδη   έπεφταν  και οι δύο  σαν αφηνιασμένοι πολλές φορές στα όρια του φάουλ.
(Εντάξει η διαιτησία κρίνεται  επιεικώς κακή  γιατί πρώτα επέτρεψε το πολύ σκληρό παιχνίδι από την αρχή  και μετά αφού έχασαν την επαφή με το παιχνίδι και τον ρυθμό που πήρε  προσπάθησαν να  την μαζέψουν. Και εκεί ως συνήθως γίνονται τα περισσότερα λάθη με πιο κρίσιμο και καθοριστικό όπως αποδείχθηκε το σφύριγμα στο τρίποντο του Κόμματου).
Ο Μανδαλάκης δεν τράβηξε γιατί ο αντίπαλος τον είχε κλείσει (έμεινε και στον πάγκο αρκετή ώρα) ο Ασημάκης δεν πήρε πάνω του την ομάδα και με την τακτική του παιχνιδιού κάτι τέτοιο δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει . Ο Γίωργος Ασημάκης  στην προηγούμενη του ομάδα  είχε συνεργάτη τον Γκοντόπουλο περίπου τρία χρόνια μαζί και αυτοί οι δύο βρισκόταν με τυφλά μάτια.
Την συγκεκριμένη στιγμή στην ΑΣΠΙΔΑ  αυτό ακόμη δεν γίνεται.Ο Κουτσογιάννης είναι άριστος στο δυνατό παιχνίδι σετ  αλλά με νέους και γρήγορους αντιπάλους και είναι λογικό δεν μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικός. Ο Στεφανίδης  είναι αλήθεια ότι το πάλεψε  όσο μπορούσε αλλά τόσο αυτός όσο και ο Τόλης είχαν μεταφέρει από την αρχή του παιχνιδιού ένταση στην ομάδα  .  Η  πίεση για επιτυχίες που πέρασε στην ομάδα  λόγω μεταγραφών και της όλης γενικά προσπάθειας είναι φανερή  στους παίκτες. Δίνουν την εντύπωση πως σε κάθε παιχνίδι πρέπει να απολογούνται  στο παρκέ.........
          Μπορεί  ο πρώτος διαιτητής να έκρινε το παιχνίδι με το σφύριγμα φάουλ που έκανε  ο Στεφανίδης σε τρίποντο του ΚΟΜΜΑΤΟΥ έχω την εντύπωση ότι όμως ότι ο διαιτητής του το φύλαγε από το αχρείαστο   σκληρό  φάουλ που έκανε ο Γιάννης  Στεφανίδης  στον Κόμματο στην έναρξη του παιχνιδιού. Και  ο Κόμματος πολύ έξυπνα και επαγγελματικά  έδειξε πως δεν καταλαβαίνει από τέτοια  .Ήταν αυτός που λειτούργησε σαν πραγματικός προπονητής  στο παρκέ  με τις ενέργειές του. Μπορεί να φάνηκε αυτός ο ρόλος του με μια γρήγορη ματιά  αλλά οι παρατηρητικοί έβλεπαν τον τρόπο που έτρεχε   στο παρκέ  αλλά και τις οδηγίες που έδινε. Ακόμη  και στα λάθη δικά του ή άλλων παικτών πάντα  ήταν αυτός που έβαζε  ΣΤΟΠ  σε ενδεχόμενη γκρίνια και δεν χαλούσε η διάθεση των συμπαικτών του. Αντίθετα  και εδώ πρέπει να αλλάξουν πολλά υπήρχε πολύ γκρίνια (είπα πως η πίεση είναι εμφανής)  σε κάθε αποτυχημένη προσπάθεια και λάθος. Πολύ μουρμούρα  και έτσι δεν προχωράει το πράγμα.
 Και μόνο με τις ενέργειές του και την παρουσία του άφηνε χώρο  στους συμπαίκτες του να μπαίνουν στην αντίπαλη άμυνα λες και ήταν σε προπόνηση.  Και σε πολλές περιπτώσεις  φάνηκαν τα πολύ μεγάλα κενά στην άμυνα της ΑΣΠΙΔΑΣ  μιας ομάδας που είχε σημαία την άμυνα φαίνεται φέτος να έχει πρόβλημα .
΄΄Ολα  τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι δεν ήταν καλό το παιχνίδι ότι η ΑΣΠΙΔΑ  δεν έτρεξε δεν πάλεψε. Απλά έπρεπε να πάρει το παιχνίδι και δεν είχε εκείνη την τακτική να επιβάλει αυτή το παιχνίδι της παρά μόνο  προσπαθούσε να ακολουθήσει  τον αντίπαλο αντί να συμβαίνει το αντίθετο.
Δεδομένου των ικανοτήτων των δύο ομάδων οι λύσεις ήταν να μπαίνουν μέσα παίκτες που μπορούσαν να τρέξουν να παίξουν δυνατά  αλλά από αυτούς  δεν ήρθε το εύκολο σκοράρισμα. Κάθε καλάθι ήταν ένας μικρός Γολγοθάς με επικές μάχες σώμα με σώμα σε κάθε σημείο του γηπέδου.
Ίσως ένα από τα πιο δυνατά παιχνίδια  που παρακολούθησα. Πολύ δύναμη ξύλο φάουλ νεύρα γκρίνια οπότε  η ψηλή τεχνική και το θέαμα μένει πίσω.
Από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν ντέρμπι και καμιά ομάδα  δεν έδειχνε ικανή  πως μπορεί να πάρει κεφάλι στο σκορ  να δημιουργήσει διαφορά  . Ένα μικρό κλικ και πιο αποτελεσματική η ΑΓΙΑ  να κρατάει μια διαφορά 2-4  πόντων και μόνο στην αρχή του 4ου δεκαλέπτου   την είχε ανεβάσει στους 7 πόντους  52-59 αλλά μετά έπεσε σε κενό αέρος και σχεδόν για 4 λεπτά δεν είχε σημειώσει καλάθι.
Σε αυτό το διάστημα  η γηπεδούχος ομάδα ανέβασε την απόδοσή της (Κομβικό σημείο το 4ο φάουλ του Νο  11 ΠΕΡΡΩΤΗΣ  που αναγκαστικά έμεινε στον πάγκο )ισοφάρισε  με τρίποντο από πλάγια δεξιά του ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ βάζοντας φωτιά στο γήπεδο. Όλα έδειχναν ότι  θα μπορούσε  με καλή άμυνα να κερδίσει  αρκεί να ήταν λίγο προσεκτική .
Και  φτάνουμε  στο κομβικό σημείο του παιχνιδιού  το σφύριγμα υπερβολή  και τρεις βολές στον ΚΟΜΜΑΤΟ που με άνεση έκανε το 3/3  και η ΑΓΙΑ  πέρασε μπροστά με τρεις πόντους.
Ταιμ στο ταιμ εναλλάξ για τις δύο ομάδες το σκορ να διαμορφώνεται  σε 65-67  και στο τελευταίο σουτ να αστοχεί ο Κουτσογιάννης παίζοντας μαζί του η μπάλα μπαίνοντας και βγαίνοντας από το καλάθι με την νίκη να καταλήγει στην ΑΓΙΑ  που έκανε το 2/2   και την ΑΣΠΙΔΑ   να έχει ένα πολύ κακό ξεκίνημα  εντός έδρας  και 0/2 .
Στις δηλώσεις μετά το παιχνίδι ο προπονητής της ΑΣΠΙΔΑΣ Κ.Ιωαννίδης δήλωσε ότι ο στόχος παρά τις ήττες δεν αλλάζει και θα συμφωνήσω μαζί του γιατί είναι νωρίς  και φαίνεται ότι η χρονιά αυτή θα είναι πολύ ανταγωνιστική χωρίς να υπάρχουν ακόμη τα μεγάλα φαβορί φόβητρο . Μόνο που στο επόμενο παιχνίδι θα πρέπει να υπερβάλουν   με αντίπαλο την ΚΑΣΤΟΡΙΑ. Είναι εκτός έδρας ο αντίπαλος έχει πολύ καλό ξεκίνημα και με νίκη σίγουρα αλλάζει άρδην η εικόνα της ομάδας αλλά σε περίπτωση ήττας φημίζεται για την κυκλοθυμία της η ομάδα και θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρές αλλαγές .
Ο  δρόμος είναι μακρύς  και όλα μπορεί να γίνουν.


 ΑΣΠΙΔΑ ΞΑΝΘΗΣ - ΕΡΜΗΣ ΑΓΙΑΣ 67-69
ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 18-17, 34-35, 47-52, 67-69
ΑΣΠΙΔΑ ΞΑΝΘΗΣ (Ιωαννίδης Κώστας): Παπαδάκης, Γρούδος, Τσιώγκας 5 (1), Στεφανίδης 10 (2), Τσιαβές 4, Κουτσογιάννης 18, Ασημάκης 9 (2), Παπαθανασίου 2, Μανδαλάκης 16 2), Πετς
 
Το φωτογραφικό υλικό   αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου