Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015 Σ.Δ.Θ



ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015

1. Μετά το εναρκτήριο jump ball και αφού η μπάλα αγγίζεται νόμιμα από τον αναπηδώντα A1, συμβαίνει εμπλοκή της μπάλας από τους A2 και B2. Ο διαιτητής θα διευθύνει μια νέα αναπήδηση (jump-ball) στον κεντρικό κύκλο μεταξύ των A2 και B2.
ΝΑΙ. ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014, ΑΡΘΡΟ 9.1 Η πρώτη περίοδος ξεκινά όταν η μπάλα αφήνει το/α χέρι/α του διαιτητή, στην αναπήδηση (Jump – ball). 

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014, ΑΡΘΡΟ 12.1.2 Εμπλοκή μπάλας, έχουμε όταν ένας ή περισσότεροι παίκτες των αντιπάλων ομάδων, έχουν σταθερά το ένα ή και τα δύο χέρια τους στη μπάλα, έτσι ώστε κανένας εκ των δύο παικτών να μην μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο της χωρίς αδικαιολόγητη σκληρότητα.
ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014, ΑΡΘΡΟ 12.3 bullet 1  Μία περίπτωση αναπήδησης (jump – ball) συμβαίνει όταν σφυριχτεί εμπλοκή της μπάλας.
ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014, ΑΡΘΡΟ 12.5.2 Η ομάδα που δεν αποκτά τον έλεγχο ζωντανής μπάλας στον αγωνιστικό χώρο μετά την αναπήδηση (Jump – ball), θα ξεκινά τη διαδικασία της πρώτης εναλλασσόμενης κατοχής.
 ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2014 12.2α ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Από τη στιγμή που ο έλεγχος ζωντανής μπάλας στον αγωνιστικό χώρο δεν έχει καθιερωθεί ακόμα, ο διαιτητής δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το εναλλασσόμενο βέλος κατοχής για να απονείμει την κατοχή. Ο διαιτητής θα διευθύνει μια νέα αναπήδηση (jump-ball) στον κεντρικό κύκλο μεταξύ των A2 και B2. Ο χρόνος που κύλησε, μετά από το νόμιμο κτύπημα της μπάλας και πριν από την κρατημένη μπάλα, θα παραμείνει καταναλωμένος.


2. Μετά το εναρκτήριο jump ball και αφού η μπάλα αγγίζεται νόμιμα από τον αναπηδώντα A1, καταλογίζεται διπλό σφάλμα μεταξύ των A5 και B5. Μετά τον καταλογισμό των σφαλμάτων, ο διαιτητής θα διευθύνει μια νέα αναπήδηση (jump-ball) στον κεντρικό κύκλο μεταξύ των A5 και B5.
ΝΑΙ. ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014, ΑΡΘΡΟ 9.1 Η πρώτη περίοδος ξεκινά όταν η μπάλα αφήνει το/α χέρι/α του διαιτητή, στην αναπήδηση (Jump – ball).
ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014, ΑΡΘΡΟ 35.1.1 Διπλό σφάλμα είναι μία κατάσταση στην οποία 2 αντίπαλοι παίκτες διαπράττουν προσωπικά σφάλματα, ο ένας εναντίον του άλλου, περίπου την ίδια χρονική στιγμή.
ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014, ΑΡΘΡΟ 35.2 bullet 3 Εάν καμία ομάδα δεν είχε τον έλεγχο της μπάλας ή δεν την δικαιούται, τότε μία διαδικασία αναπήδησης συμβαίνει.
ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014, ΑΡΘΡΟ 12.5.2 Η ομάδα που δεν αποκτά τον έλεγχο ζωντανής μπάλας στον αγωνιστικό χώρο μετά την αναπήδηση (Jump – ball), θα ξεκινά τη διαδικασία της πρώτης εναλλασσόμενης κατοχής.
ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2014 12.2β ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Από τη στιγμή που ο έλεγχος ζωντανής μπάλας στον αγωνιστικό χώρο δεν έχει καθιερωθεί ακόμα, ο διαιτητής δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το εναλλασσόμενο βέλος κατοχής για να απονείμει την κατοχή. Ο διαιτητής θα διευθύνει μια νέα αναπήδηση (jump-ball) στον κεντρικό κύκλο μεταξύ των A5 και B5.Ο χρόνος που κύλησε, μετά από το νόμιμο κτύπημα της μπάλας και πριν από την κρατημένη μπάλα, θα παραμείνει καταναλωμένος.

3. Μετά το εναρκτήριο jump ball και αφού η μπάλα αγγίζεται νόμιμα από τον αναπηδώντα A1, η μπάλα καταλήγει απευθείας εκτός ορίων. Οι διαιτητές χορηγούν την μπάλα στην ομάδα Β και ταυτόχρονα στρέφουν το βελάκι υπέρ της ομάδας Α για την επόμενη περίπτωση εναλλασσόμενης κατοχής.
ΟΧΙ. ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014, ΑΡΘΡΟ 9.1 Η πρώτη περίοδος ξεκινά όταν η μπάλα αφήνει το/α χέρι/α του διαιτητή, στην αναπήδηση (Jump – ball).
ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014, ΑΡΘΡΟ 12.5.4 Η ομάδα που έχει το δικαίωμα της εναλλασσόμενης κατοχής θα υποδεικνύεται από το βέλος της εναλλασσόμενης κατοχής το οποίο θα δείχνει προς την κατεύθυνση του αντίπαλου καλαθιού. Η κατεύθυνση του βέλους θα αντιστρέφεται αμέσως μόλις η εναλλασσόμενη κατοχή τελειώνει.
ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2014 12.3α ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Στην ομάδα Β χορηγείται μία επαναφορά σαν αποτέλεσμα της παράβασης του Α1. Μετά την επαναφορά από εκτός ορίων η ομάδα που δεν κέρδισε τον έλεγχο της ζωντανής μπάλας θα δικαιούται την πρώτη εναλλασσόμενη κατοχή στο σημείο πλησιέστερα που η επόμενη περίπτωση αναπήδησης συμβεί.

4. Μετά το εναρκτήριο jump ball και αφού η μπάλα αγγίζεται νόμιμα από τον αναπηδώντα A1, αυτή ανακτάται από τον Α1 πριν ακουμπήσει έναν από τους μη συμμετέχοντες στην αναπήδηση παίκτες ή το έδαφος. Οι διαιτητές αποφασίζουν την επανάληψη του jump ball.
ΟΧΙ. ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014, ΑΡΘΡΟ 12.2.6 Κανείς από τους μετέχοντες δε μπορεί να πιάσει τη μπάλα ή να την αγγίξει, περισσότερο από δύο φορές, έως ότου αυτή αγγίξει έναν από τους παίκτες που δε μετέχουν στην αναπήδηση ή το δάπεδο.
ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2014 12.3β ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Στην ομάδα Β χορηγείται μία επαναφορά σαν αποτέλεσμα της παράβασης του Α1. Μετά την επαναφορά από εκτός ορίων η ομάδα που δεν κέρδισε τον έλεγχο της ζωντανής μπάλας θα δικαιούται την πρώτη εναλλασσόμενη κατοχή στο σημείο πλησιέστερα που η επόμενη περίπτωση αναπήδησης συμβεί.


5. O A4 βρίσκεται στο χώρο επίθεσής του ντριμπλάροντας τη μπάλα κοντά στην κεντρική γραμμή του γηπέδου. Ο Β1 ευρισκόμενος στο χώρο άμυνας, αγγίζει τη μπάλα και αυτή στη συνέχεια κτυπά στο χώρο άμυνας της Α ομάδας κοντά στην κεντρική γραμμή. Ο Α4 χωρίς να μετακινηθεί (έχοντας και δύο πόδια στο εμπρός του γήπεδο) αγγίζει και ταυτόχρονα ντριμπλάρει την μπάλα στο πίσω του γήπεδο. Ο διαιτητής καταλογίζει παράβαση μπρος-πίσω.
ΝΑΙ. ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014, ΑΡΘΡΟ 28.1.2 bullet 2 Η ομάδα έχει περάσει τη μπάλα στο δικό της εμπρός γήπεδο, οποτεδήποτε η μπάλα αγγίζει ή νόμιμα αγγίζεται από ένα επιτιθέμενο παίκτη που έχει και τα δύο πόδια του σε πλήρη επαφή με το εμπρός γήπεδό του.
ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014, ΑΡΘΡΟ 30.1.2 Η ομάδα που έχει τον έλεγχο ζωντανής μπάλας στο δικό της εμπρός γήπεδο προκαλεί την παράνομη επιστροφή της μπάλας στο δικό της πίσω γήπεδο εάν παίκτης αυτής της ομάδας είναι ο τελευταίος που αγγίζει τη μπάλα στο δικό του εμπρός γήπεδο και η μπάλα κατόπιν αγγίζεται πρώτα από παίκτη αυτής της ομάδας  μετά που η μπάλα έχει αγγίξει το πίσω γήπεδο αυτής της  ομάδας.
ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ 2014 30.7 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Μία ζωντανή μπάλα έχει παράνομα επιστρέψει στο πίσω γήπεδο όταν ένας παίκτης της ομάδας Α που είναι εντελώς στο εμπρός γήπεδο γίνεται αιτία η μπάλα να αγγίξει το πίσω γήπεδο και εν συνεχεία ένας παίκτης της ομάδας Α είναι ο πρώτος που αγγίζει την μπάλα είτε στο εμπρός γήπεδο είτε στο πίσω γήπεδο.

6. O A4 βρίσκεται στο χώρο επίθεσής του ντριμπλάροντας τη μπάλα κοντά στην κεντρική γραμμή του γηπέδου. Ο Β1 ευρισκόμενος στο χώρο άμυνας, αγγίζει τη μπάλα και αυτή στη συνέχεια κτυπά στο χώρο άμυνας της Α ομάδας κοντά στην κεντρική γραμμή. Ο Α4 μετακινείται και ενώ έχει το πόδια του ιππαστί στην κεντρική γραμμή, αγγίζει και ταυτόχρονα ντριμπλάρει την μπάλα στο πίσω του γήπεδο. Ο διαιτητής καταλογίζει παράβαση μπρος-πίσω.
ΟΧΙ. ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014, ΑΡΘΡΟ 28.1.2 bullet 2 Η ομάδα έχει περάσει τη μπάλα στο δικό της εμπρός γήπεδο, οποτεδήποτε η μπάλα αγγίζει ή νόμιμα αγγίζεται από ένα επιτιθέμενο παίκτη που έχει και τα δύο πόδια του σε πλήρη επαφή με το εμπρός γήπεδό του.
 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 2014, ΑΡΘΡΟ 30.1.2 Η ομάδα που έχει τον έλεγχο ζωντανής μπάλας στο δικό της εμπρός γήπεδο προκαλεί την παράνομη επιστροφή της μπάλας στο δικό της πίσω γήπεδο εάν παίκτης αυτής της ομάδας είναι ο τελευταίος που αγγίζει τη μπάλα στο δικό του εμπρός γήπεδο και η μπάλα κατόπιν αγγίζεται πρώτα από παίκτη αυτής της ομάδας 
● που έχει μέρος του σώματος του σε επαφή με το πίσω γήπεδο ή
● πετά που η μπάλα έχει αγγίξει το πίσω γήπεδο αυτής της ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου