Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ανοιχτά αυτιά...........

Ένα ακόμη άρθρο  του Χ.Κρυσταλίδη  με πολλές αιχμές ...

"Εκεί που θεωρούνταν άδικος –κι όπως αποδείχθηκε, λανθασμένος- τρόπος να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια η ομάδα που νικάει με χαμηλότερο σκορ την ισόβαθμη της, αν η διαφορά στα δύο μεταξύ τους ματς είναι «0», προέκυψε χειρότερος: Να πρέπει να ταπεινώσει μια βαθμολογικά αδιάφορη και σαφώς ασθενέστερη αντίπαλο.
Αυτό πρέπει να κάνουν οι Πάνθηρες στην Κομοτηνή κόντρα στον Αίαντα, στο ματς της Κυριακής με το οποίο ολοκληρώνεται το πρωτάθλημα Κορασίδων ΕΚΑΣΑΜΑΘ. Δεν είναι «fair play», είναι ακριβώς το αντίθετο. Όμως δεν έχουν άλλη επιλογή. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς την κορυφή και την κατάκτηση του πρώτου, ιστορικού, τροπαίου στη μικρή ιστορία του συλλόγου. Αυτό που θέλουν οι Πάνθηρες και δεν θέλουν, φυσικά, οι Τιτάνες Δράμας είναι να νικήσουν με τέτοια διαφορά ώστε να έχουν καλύτερο συντελεστή, που προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των πόντων που πέτυχαν στον όμιλο της τελικής φάσης με το σύνολο των πόντων που δέχθηκαν. Για τους Τιτάνες αυτός ο συντελεστής είναι, πια, γνωστός: 1,821 (224:123). Για να πετύχουν κάτι καλύτερο οι Πάνθηρες θα πρέπει να έχουν ως αφετηρία μια διαφορά 62 πόντων επί του Αίαντα και ανάλογα με το σκορ να την αυξήσουν. Για παράδειγμα, το 69-7 είναι βολικό (226:124=1,822) αλλά όχι το 70-8 (227:125=1,816).
Έτσι, λοιπόν, θα αναδειχθεί η φετινή πρωταθλήτρια στις κορασίδες. Με τη μία διεκδικήτρια του τίτλου να επιδιώκει σκορ-«τέρας» και την άλλη να κάθεται άπραγη και να περιμένει, ελπίζοντας να είναι σε κακή μέρα το φαβορί ή σε εξαιρετική μέρα το αδύναμο αουτσάιντερ. Σε τέτοιου είδους διαδικασία, τρόπο σκέψης και νοοτροπία «μυεί» η διοργανώτρια Αρχή του πρωταθλήματος τις μικρές αθλήτριες. Τέτοιο μπάσκετ τους μαθαίνει. Για να αποδείξουν οι Πάνθηρες ότι είναι καλύτεροι πρέπει να κερδίσουν με «κατάλληλο» σκορ τον Αίαντα. Αλλιώς, είναι καλύτεροι οι Τιτάνες… Το μπάσκετ και τα μαθηματικά συνδυάζονται με τον χειρότερο τρόπο κι αυτό διότι, ενώ σε όλον τον κόσμο ο τίτλος κρίνεται μέσα από play off και τελικούς, η ΕΚΑΣΑΜΑΘ επιμένει σε πρωταθληματάκια των «τριών».

                Ασφαλώς και η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε δεν είναι τέτοια που βοηθάει το άθλημα τα κορίτσια αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σχεδόν πάνε 4 χρόνια που μπήκαν στο τραπέζι προτάσεις για αλλαγές και το γαμώτο είναι πως οι πρώτοι πολέμιοι  των προτάσεων ήταν αυτοί που τώρα έχουν το πρόβλημα. Δεν έχει σημασία να βγούνε τα ονόματα οι μπασκετικοί κύκλοι είναι μικροί και όλοι γνωρίζουν τι καπνό φουμάρει ο άλλος.
Έπρεπε δηλαδή να φτάσουμε στο σημείο να δούνε τις ομάδες τους -ακαδημίες να θίγονται και να αρχίσουν να διαλαλούν σε κάθε πλευρά το άδικο του συστήματος????
Μα λίγος καιρός είναι που πέρασε και όχι μόνο δεν στάθηκαν κριτικά στις όποιες προσπάθειες προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι  γιατί μια κριτική ματιά δίνει άλλη διάσταση σε κάθε πρόταση βοηθάει ανοίγει δρόμους βγάζει τυχόν προβλήματα.
 Αντίθετα η στάση ήταν αρνητική σε βαθμό κουτσομπολιού καφενείου .
Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κοντόφθαλμη λογική και στάση.
 Αλλά και έτσι πάντα υπάρχει δρόμος ανοιχτός για αλλαγή πορείας . 
Βοηθάει πολύ σε αυτό και τα κατά καιρούς άρθρα του Χ.Κ και έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί είναι από μια πόλη που απολάμβανε διακρίσεις πάρα πολλές και υπήρχε ένας εφησυχασμός τέτοιος που έκρυβε τα προβλήματα του μέλλοντος του σήμερα δηλαδή.
Μάθαμε ότι η πετσοκομένη επιχορήγηση πιο πολύ με αντίδωρο θα την χαρακτήριζα.
 Με τα πολλά δεν έκαναν τίποτα με τα ψίχουλα τι άραγε?
   Οι δυσκολίες οδηγούν σε λύσεις ανατροπές που έρχονται μόνες τους.
Βάζουν πολλά στο τραπέζι που μπορεί και μόνο σαν ανάγνωση πρότασης να ανατρέψουν ότι γνωρίζαμε. Ένα απλό παράδειγμα μια κουβέντα που ακούγεται πολύ συχνά . Αν είναι να πληρώνουν τα πάντα οι ομάδες ποιος ο ρόλος ύπαρξης της ΕΚΑΣΑΜΑΘ και κάθε τέτοιας ΕΝΩΣΗΣ. 
Βλέπετε η δύσκολη κατάσταση ανοίγει πολύ την παλέτα .
                      Επίσης ακούγεται πολύ η άποψη για χωρισμό της ΈΝΩΣΗΣ σε δύο κομμάτια.
Εδώ αυτοί που τυχόν τη προτείνουν  έχουν στο μυαλό τους μάλλον το οικονομικό τυχόν όφελος. Έτσι σου λέει αν γίνει διαχωρισμός σε ΘΡΑΚΗ
 και ΑΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και δύο αντί για μία θα πηγαίνουν στη Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ και το κόστος θα είναι μικρότερο.
Βλέπετε όσο δεν υπάρχει μια κινητοποίηση μάζεμα για ουσιαστική κουβέντα από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τέτοιες προτάσεις θα ακούγονται  όλο και πιο πολύ . Το αν θα βρίσκουν ανοιχτά αυτιά είναι ζήτημα πολλών και διαφόρων παραγόντων.
Είναι κρίμα αντί να βρίσκουμε λύσεις που θα βοηθήσουν να βγαίνουν και άλλα και άλλα προβλήματα που μόνο καλό δεν φέρνουν για το μέλλον του τοπικού μπάσκετ.
Ας δούνε λοιπόν λίγο πιο ανοιχτά οι υπεύθυνοι ας ακούσουν τον κόσμο τι θέλει να πει να προτείνει λύσεις να νιώσει ότι ακούγεται . Χρειάζεται συμμετοχή πολλών ειδικά τώρα που δεν υπάρχουν διάφοροι ρομαντικοί και σωτήρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου