Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Oι δικοί μου Μπασκετικοί ήρωες

Φάνης Χριστοδούλου

 

 

 

Είμαι κάπως μεγάλος και έχω τις δικές μου αναμνήσεις   και μπασκετικούς ήρωες.

Ο Φάνης είναι για μένα ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που πέρασαν από το Ελληνικό μπάσκετ. Παίκτης με τρομερό ταλέντο που μπορούσε να παίξει σχεδόν σε όλες τις θέσεις.

Βρήκα μια συνεντευξή του

στο :http://www.basketnet.gr

 και μπήκα στον πειρασμό να την αντιγράψω.

----------------------------------------------------

06 | 09 | 2010 22:09

   Όταν ήταν στο παρκέ, ο Φάνης Χριστοδούλου, είχε πάρει ουκ ολίγες φορές την Εθνική Ομάδα στις πλάτες του... Μέσω του basketnet το ίδιο επιχειρεί να κάνει και τώρα, που κόσμος και κοσμάκης έχει βγάλει τα... όπλα και πυροβολεί κατά ριπάς την ομάδα που έχει κάνει ευτυχισμένους τους Έλληνες, περισσότερο από κάθε άλλη. Ο Φάνης μίλησε για «χορτασμένους» αλλά σε καμία περίπτωση αποτυχημένους παίκτες, καλώντας τον Δημήτρη Διαμαντίδη να αναθεωρήσει την απόφαση του να αποχωρήσει από την Εθνική...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΣΥΡΙΓΟ

-    Τελικά είναι η Εθνική Ομάδα, τόσο... αποτυχημένη όσο την παρουσίασαν κάποια πρωτοσέλιδα;
«Αποτυχημένη; Πλάκα κάνετε; Η Εθνική ομάδα μπάσκετ έχει φέρει στην Ελλάδα τις μεγαλύτερες και περισσότερες διακρίσεις από κάθε άλλη ομάδα. Έχει δώσει και θα συνεχίσει να δίνει απίστευτες χαρές στους Έλληνες... Ναι, στην Τουρκία, δεν σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων αλλά όχι και αποτυχημένη αυτή η ομάδα...».

-    Τι έφταιξε και φύγαμε νωρίς από τη διοργάνωση;
«Θεωρώ ότι πέρα από το επιθετικό πρόβλημα που είχαμε, ειδικά στο περιφερειακό σουτ, με αποτέλεσμα να μας πάρουν νωρίς χαμπάρι και να μας παίζουν διαρκώς ζώνη, υπήρχε έλλειψη πάθους. Εκτός από το παιχνίδι με την Ισπανία, σε όλα τα υπόλοιπα ματς, δεν είχαμε πάθος. Και αυτό φάνηκε κυρίως στην άμυνα, που δεν είναι θέμα στρατηγικής αλλά καθαρά πάθους. Δεν ξέρω τι έγινε και γιατί δεν είχαν οι παίκτες διάθεση, αλλά ήταν ολοφάνερο. Ίσως και να έχουν κουραστεί κάποια παιδιά... Μην ξεχνάμε πως οι περισσότεροι από τους παίκτες παίζουν ασταμάτητα, χειμώνα-καλοκαίρι, εδώ και αρκετά χρόνια...».

-    Για το... πολυσυζητημένο παιχνίδι με τη Ρωσία, ποια είναι η άποψη σου;

«Φάνηκε ότι δεν θέλαμε να κερδίσουμε. Και είναι ξεκάθαρο γιατί... Δεν θέλαμε την Ισπανία... Προσπαθήσαμε να την αποφύγουμε αλλά δεν μας βγήκε. Γενικά πάντως η ιστορία έχει δείξει πως όταν επιλέγεις αντίπαλο θα βγεις τελικά χαμένος».

-    Μήπως έχουμε γίνει τελικά κομπλεξικοί με τους Ισπανούς;

«Όχι ρε παιδιά... Δεν είναι θέμα κόμπλεξ. Απλά η Ισπανία είναι καλύτερη ομάδα από την Ελλάδα. Δεν είναι ψυχολογικό το θέμα αλλά καθαρά αγωνιστικό. Είναι καλύτεροι από εμάς».

-    Για την αποχώρηση του Διαμαντίδη τι λες;

«Νομίζω πως ο Δημήτρης πρέπει να το σκεφτεί λίγο πιο ψύχραιμα το θέμα και να αναθεωρήσει. Είναι μικρός ακόμη για να αποχωρήσει από την Εθνική. Εκτός και αν αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμού και θέλει να κάνει συντήρηση στο κορμί του... Δεν είμαι στο μυαλό, ούτε στο σώμα του για να ξέρω αλλά πιστεύω ότι έχει να δώσει πολλά ακόμη στην Εθνική».

-    Από την Εθνική του 2006, μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια, μια φουρνιά παικτών δεν αγωνίζεται ή δεν θα αγωνιστεί ξανά στην Εθνική... Η δικιά σου γενιά γιατί «πέθαινε» στο γήπεδο, φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο;

«Τώρα πια τα παιδιά, έχουν τεράστια συμβόλαια με τις ομάδες τους και δεν έχουν ανάγκη την Εθνική για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο. Είναι χορτασμένα και από επιτυχίες και από χρήματα. Στην εποχή τη δική μου, η βιτρίνα του ελληνικού μπάσκετ ήταν αποκλειστικά η Εθνική. Μέσω της Εθνικής προσπαθούσαμε να διακριθούμε και να αναδειχτούμε για να διεκδικήσουμε το κάτι παραπάνω... Τι να πω; Ίσως τα παιδιά πια να μην έχουν τόσο μεγάλη φλόγα για την Εθνική... Το «επικίνδυνο» όμως είναι πως οι Έλληνες παίκτες στις ομάδες, εκτός των δύο μεγάλων, μειώνονται δραματικά... Και στις περιπτώσεις που δεν μειώνονται δεν έχουν πια πρωταγωνιστικό ρόλο...».

-    Η γνώμη σου για τον Καζλάουσκας;

«Σε γενικές γραμμές θεωρώ πως είναι καλός προπονητής. Με πάσα ειλικρίνεια όμως, θεωρώ πως στις Εθνικές ομάδες, ο προπονητής δεν μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο αγωνιστικό κομμάτι. Να δείξει κάποιο σύστημα, να βοηθήσει σε μία λεπτομέρεια, ναι... Αλλά όταν έχεις τους παίκτες ένα μήνα το χρόνο τι παρεμβάσεις να κάνεις στο παιχνίδι τους; Ο προπονητής στην Εθνική είναι περισσότερο ψυχολόγος... Και ειδικά στις Εθνικές Ομάδες οι παίκτες κάνουν τον προπονητή».

-    Αν φύγει ο Καζλάουσκας, ποιον θεωρείς τον ιδανικότερο διάδοχο του;

«Παρά την ξενομανία που υπάρχει στην Ελλάδα, πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε ελληνική λύση. Ο Έλληνας προπονητής ξέρει καλύτερα την ψυχολογία του Έλληνα παίκτη και πως να χειριστεί κάποιες καταστάσεις. Σου είπα και πριν. Ο προπονητής της Εθνικής πρέπει να είναι πρωτίστως καλός ψυχολόγος...». 


 

4 σχόλια:

  1. ΧΜ...ΠΟΥ ΜΕ ΠΗΓΕΣ ΤΩΡΑ...ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙΝΑ...ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΓΚΑΛΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ...ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΜΕ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΑΦΟΙ ΤΟΝ ΛΙΝΑΡΔΟ ΤΟ ΧΑΤΣΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΡΑΤΣ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΑΛΛΑ ΒΡΕ ΓΜΤ...
    ΓΙΑ ΜΕΝΑ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ(...ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΓΚΑΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΕΞΩ)...ΗΤΑΝ Ο ΦΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ...ΚΑΙ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ...ΓΟΥΙΛΤΖΕΡ ΚΑΙ ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι ποτέ δυνατόν ένα καθαρόαιμο σκουλήκι να θεωρεί τον Μagic Σταυρόπουλο και τον Φασούλα καλύτερους παίκτες???
    Μήπως έγινες Μπαόκι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΓΩ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΛΞΘΕΙΑ ΛΕΩ...ΕΙΠΑΜΕ ΓΚΑΛΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΟΥΝ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το μπάσκετ ήταν καλύτερο τότε ή τώρα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή