Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Σπόνσορες

Υπάρχει μια τεκμηριωμένη άποψη που λέει την κρίση θα πρέπει να την πληρώνουν  αυτοί που την δημιούργησαν αλλά και αυτοί που τόσο καιρό είχαν ωφέλη .

 Αν γίνει μια αναγωγή στη  κρίση που μαστίζει τον χώρο του μπάσκετ θα έλεγα την κρίση θα πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που τόσο καιρό καρπώθηκαν τα οφέλη από την ανάπτυξή του και δεν έδωσαν από καθόλου έως τίποτα σαν επιστροφή .
Ποιοι είναι αυτοί που τόσο καιρό έχουν αποκομίσει κέρδος από τον χώρο??
Δεν θέλει και πολύ σκέψη . Στο μπάσκετ και στην προώθησή των προϊόντων του το μάρκετινγκ έχει κάνει θαύματα. Δείτε την διαφημιστική καμπάνια για τα παπούτσια του ΛΕΜΠΡΟΝ ΚΟΜΠΕ και των άλλων αστέρων και θα καταλάβετε τι εννοώ. Δείτε και ποιες είναι οι τιμές που πωλούνται τα διάφορα μπάσκετικά είδη στο Ίντερνετ και μετά κάντε μια σύγκριση με τις τιμές που υπάρχουν στην αγορά . Υπάρχει  χάος στην διαφορά τιμής και δεν θέλω να ακούσω για αυθεντικά παπούτσια και άλλα τέτοια σε  μια παγκοσμιοποιημένη αγορά όπου σχεδόν όλα τα παπούτσια ρούχα ράβονται σε χώρες χαμηλού κόστους  και όταν οι εταιρίες δεν έχουν ούτε ένα εργαστήριο κατασκευής ειδών δικό τους.
Είναι το μάρκετινγκ και η λειτουργία του τέτοια που κάνει τους πιτσιρικάδες να πάρουν το νέο πανάκριβο μοντέλο παπουτσιών του τάδε όταν μετά από ένα χρόνο το ίδιο παπούτσι θα έχει το λιγότερο την μισή τιμή και πάλι θα βγει κέρδος.
Εντάξει ελεύθερη αγορά αν θέλεις το παίρνεις έχεις επιλογή. Έτσι νομίζεται για τι αν έτσι νομίζεται κάνετε λάθος όταν φτάσει η ώρα της επιλογής .
Που θέλω να καταλήξω .
Είναι καθαρό πως κάποιοι δίχως να κάνουν το παραμικρό είχαν το προνόμιο να κερδίζουν από την δεδομένη κατάσταση και ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό τους να μπούνε στην λογική της ανταπόδοσης. Ποτέ δεν κάθισαν να πούνε πχ στις ακαδημίες  "ξέρετε κάτι κύριοι επειδή έχετε πολλά παιδιά στις τάξεις σας σας κάνω μια προσφορά πχ12-20 έκπτωση στα μέλη σας ή θα δώσω μια στολή σε ένα αγωνιστικό τμήμα ή ακόμη θα βάλω μια διαφήμιση έτσι για το ξεκάρφωμα στο γήπεδο στις φανέλες θα πληρώσω μια μετακίνηση σας."
Δεν ξέρω εάν φταίνε οι αρμόδιοι των ακαδημιών και δεν πήγαν ποτέ να το προτείνουν να πιέσουν τα κατασ΄τηματα αθλητικών ειδών και τα άλλα συναφή του είδους για να υπάρξει η ανταπόδοση η αναλογική που είπα. Αλλά έστω και δεν το έκαναν αυτοί οι κύριοι απολαμβάνουν τόσο καιρό τους καρπούς δεν θα πρέπει να σκεφτούν έστω και τώρα τακτικές προώθησης των πωλήσεών τους στους δύσκολους καιρούς???
Αν δεν γίνει τώρα για να υπάρχει και μια βοήθεια στους ταλαίπωρους γονείς που ματώνουν για να μην στερηθούν τα παιδιά πότε θα πρέπει να γίνει ?
Αν κάποια στιγμή αυτοοργανωθούνε οι γονείς και πάνε πακέτο και απαιτήσουν προσφορές εκπτώσεις κλπ και την πίτα την πάρει ένας μόνο οι άλλοι τι δικαιολογία θα πρέπει να βρουν και τότε θα φταίει το κακό το ριζικό τους?
Πιστεύω πως αυτή η δύσκολη στιγμή που περνάμε όλοι θα μας κάνει να γίνουμε πιο απαιτητικοί σε απλά ζητήματα . Θα μας κάνει να οργανωθούμε και λειτουργούμε πιο συλλογικά να διεκδικούμε  πιο ουσιαστικά τα αυτονόητα.
Στεναχωρήθηκα πολύ όταν πήγαν από μια ακαδημία της πόλης μας να δώσουν εισιτήρια διαρκείας έτσι ώστε να καλύψουν τα πρώτα έξοδα που είναι πολλά ή να ζητήσουν μια μικρή ενίσχυση μέσω διαφήμισης και βρήκαν τοίχο μπροστά τους από τους ανθρ΄πωπους που είναι και από τους ωφελημένους από το μπάσκετ.
Αν δεν βοηθήσουν τώρα πότε θα βοηθήσουν έτσι ώστε να περάσει η κρίση με τις μικρότερες συνέπειες  πότε θα βοηθήσουν όταν διαλύσουν οι ομάδες περιοριστούν οι μικροί στις ακαδημίες και τότε ποιος θα έχει στο μυαλό του να πάρει καλά παπούτσια του μπάσκετ???
Όταν δεν βοηθάς το σπίτι του γείτονα που παίρνει φωτιά να είσαι σίγουρος πως και το δικό σου μπορεί να καεί.
Ο καπιταλισμός δεν είναι το οικονομικό σύστημα που πιστεύω αλλά και αυτός ακόμη έχει κανόνες πέρα από την συνεχή συσσώρευση κεφαλαίου. Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνεται έστω και μια μικρή αναδιανομή για τους τύπους μέχρι το σημείο που οι κολίγοι θα νιώσουν πως παίρνουν ένα μερίδιο από τον πλούτο που παράγεται.
Είναι τώρα που θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική βοήθεια να μπορέσει ο χώρος να τα βγάλει πέρα .
Θα είναι κρίμα να χαθεί μια ακόμη ευκαιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου