Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Μίνι Απολογισμός της χρονιάς.

Είναι δύσκολο να γίνει μια συνολική εκτίμηση του πρωταθλήματος της Α2



με κυριότερο λόγο την αδυναμία εκ μέρους μου να βρεθώ σε παιχνίδια πολλά και κυρίως λόγω αποστάσεως σε αυτά που έγιναν στην Αθήνα μιας και οι πιο πολλές ομάδες είναι από εκεί.
Για τον λόγο αυτό βασίζομαι σε στοιχεία από τρίτους δηλώσεις προπονητών στατιστικά τα παιχνίδια που έδωσαν οι ομάδες μέσα στην ΞΑΝΘΗ κλπ.
Σαν πρωτάθλημα δεν θα το χαρακτήριζα θεαματικό και ποιοτικό . Η ανακύκλωση των ίδιων παικτών (συμφωνώ απόλυτα με τον Ν.Λεμονίδη ) δεν έδωσε φρέσκο αέρα στην κατηγορία. Και σίγουρα η ένταξη του Γκαγκαλούδη στην Πάτρα δεν έφτασε από μόνη της για να κάνει την διαφορά.
Με αφορμή το παραπάνω ας ξεκινήσω για την λογική που επικράτησε στις ομάδες με την έναρξη του πρωταθλήματος .
Η απόκτηση του Γκαγκαλούδη στην ομάδα της Πάτρας την έστεψε αυτόματα μαζί με την απόκτηση του Β.Μουλάκη γνωστού στην Α2 από την θητεία του σε πολλές ομάδες ως ένα από τα φαβορί για την άνοδο. Καημό το είχαν στην Πάτρα να ανέβουν κατηγορία και οι κινήσεις τους αυτό έδειχναν . Μεγάλο μπάτζετ ποιοτικοί παίκτες σε μια μεγάλη πόλη που έχει εμπειρίες και παραστάσεις χρόνων στην Α1. Όλα έδειχναν πως η ομάδα θα έκανε αυτό που δεν μπόρεσε τη προηγούμενη χρονιά.
Ο πρωταθλητής των μεταγραφών αναδείχθηκε ο Ηρακλής . Μάζεψε το καλύτερο υλικό στην κατηγορία με τελευταία είσοδο του ΚΑΣΤΛ από την ομάδα του ΑΡΗ.
Οι πιο πολλοί τον είχαν στέψει πριν από την έναρξη πρωταθλητή . Είχε και όλα τα άλλα που χρειάζονται όπως τρομερή έδρα μια μεγάλη ιστορία δίψα και απόφαση για άνοδο μετά από τον χρόνιο ύπνο του δικαίου των τελευταίων ετών. Πίστευα πως λόγω ιστορίας δεν άρμοζε στην ομάδα αυτή να βολοδέρνει στην Α2.Τα πρώτα σύννεφα μαζεύτηκαν όταν ο χρηματοδότης δηλώσεις του έδειξε το αδιέξοδο που επικρατεί στη κατηγορία. Πολλά λεφτά τρέξιμο πολλές απαιτήσεις αλλά προβολή και οικονομικό όφελος ελάχιστο . Λίγο έλειψε να χαθεί η χρονιά για την ομάδα με τις δίκαιες κινητοποιήσεις των παικτών προκειμένου να εξασφαλίσουν τα χρήματα τους .
Αυτή είναι και άλλη πλευρά η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού .
Στην τσαπατσουλιά  και στην καταστροφική λογική που έχουν οι διοικήσεις των ομάδων αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που φέτος επιτέλους θα πρέπει να το δούνε και να βρούνε λύσεις. Δεν είναι δυνατόν να κάνουν τόσο μεγάλα οικονομικά ανοίγματα χωρίς την στοιχειώδη κάλυψη μελλοντικών κινδύνων. Τα μαγαζιά τους είναι εταιρίες που πουλάνε το προϊόν μπάσκετ και αν δεν έχουν οργάνωση προγραμματισμό και ορθολογική διαχείριση γρήγορα θα σφίξει η θηλιά . Και έσφιξε σε όλες τις ομάδες όταν ξύπνησαν ένα πρωί και ανακάλυψαν πως και ο δικός τους μικρόκοσμος απειλείται από τα οικονομικά ζόρια της χώρας. Τους έπιασε πανικός και με ηλίθιες μεθόδους προσπάθησαν να κρύψουν κάτω από τα χαλί τα προβλήματα και αντί να καθίσουν όλοι μαζί να βρούνε μια κοινή γραμμή πλεύσης. Δεν πιστεύω να υπάρχει έστω και ένας που θα πίστευε και θα πιστεύει πως θα τα βρούνε οι ομάδες ομοσπονδία παίκτες με μια σοβαρή κουβέντα Έλληνες είμαστε και η ανοργανωσιά μας χαρακτηρίζει.
Σχεδόν όλοι οι παίκτες όλων των ομάδων δεν έπαιρναν τα χρήματα τους την ώρα που έπρεπε ή έστω με μια μικρή καθυστέρηση. Η μεγάλη δικαιολογία ήταν η καθυστέρηση ή μη καταβολή της επιχορήγησης από την πολιτεία. Ποια λογική έχει επικρατήσει τόσα χρόνια και ομάδες της Α2 παίρνουν επιχορηγήσεις λες και είναι φιλανθρωπικά σωματεία ή ακαδημίες που κάνουν μαζικό αθλητισμό?
Ήταν η αφορμή για να γίνει και η πρώτη απεργία πριν το τέλους του 2009 με καθολική συμμετοχή των παικτών της Α2 και την συμπαράσταση από τους παίκτες της Α1 .
Αν είχε επιτυχία ή κάποια αποτελέσματα ο χρόνος και ο καθένας από εμάς ας τα κρίνει.
Αν δεν χάνω την σειρά τον χορό έσυρε πρώτος ο Χρηστίδης του ΕΡΜΗ ΛΑΓΚ και τη σειρά πήρε ο μεγαλοπαράγοντας του Ηρακλή . Κάποιοι περίμεναν να δούνε μέχρι που μπορεί να φτάσει η όλη ιστορία και δεν άνοιγαν το στόμα τους .
Κάποιο άλλοι δήλωναν πως όλα είναι εντάξει και τα πάντα δουλεύουν ρολοί στην ομάδα τους. Μόνο που το ρολόι στο τέλος έδειξε πως ήταν αν όχι σταματημένο τουλάχιστον έχανε αρκετές ώρες.
Κλείνω αυτό το κομμάτι με την διαπίστωση πως δεν μπορούν να κρυφτούν άλλο θα πρέπει να τα βάλουν κάτω όλα τα ζητήματα να συζητήσουν σοβαρά.
Αν διαβάζεται καθόλου τις δηλώσεις που έκαναν κατά καιρούς οι προπονητές παράγοντες στο site όλοι ακόμη και τώρα στρουθοκαμηλίζουν μιλώντας μόνο για την επερχόμενη μείωση του μπάτζετ χωρίς να αγγίζουν καθόλου την ουσία του προβλήματος.
Αγωνιστικά δεν είχαμε λοιπόν το θεαματικό πρωτάθλημα ούτε τις εντυπωσιακές εμφανίσεις από ομάδες. Η λογική των δυνατών αμυνών ήταν κυρίαρχη άποψη. Οι δύο πρώτοι το αποδεικνύουν αυτό. Το μόνο συναρπαστικό ήταν οι πολλές ανατροπές . Μόνο μετά τον δεύτερο γύρο ξεχώρισαν κάπως αυτοί που πήγαιναν για άνοδο . Δεν υπήρχαν οι ομάδες τρένο που θα προκαλούσαν φόβο και θα απαιτούσαν σεβασμό προκειμένου οι αντίπαλοι να αποφύγουν αγωνιστικό διασυρμό,.
Αν οι ομάδες πίστευαν πιο πολύ στις ανατροπές θα είχαμε ακόμη περισσότερες. Το ΑΙΓΑΛΕΩ προς το τέλος το έδειξε. Όποιος δεν το σεβάστηκε το πλήρωσε.
Να συμπληρώσω στις ομάδες που πιστεύαμε πως θα ήταν μέσα στο παιχνίδι της ανόδου ήταν και η ΝΗΑΡ ΗΣΤ . Ξεκίνησε για άνοδο και κατέληξε να παλεύει για την σωτηρία της .
Η πιο σταθερή στην όλη πορεία της αποδείχθηκε ο ΕΣΠΕΡΟΣ και αυτό όχι γιατί είχε το τρομερό υλικό αυτό το είχε ο ΗΡΑΚΛΗΣ αλλά γιατί σαν σύνολο κατάφερε και έκανε καλή διαχείριση υλικού επιτυχιών και προπάντων της φυσιολογικής καμπής που κάνουν όλες οι ομάδες. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι το τέλος πήρε ένα ρυθμό σταθερό και τον ανέβασε σιγά σιγά . Έκανε πολύ καλή διαχείριση στις ήττες που είχε.
Το ακριβώς αντίθετο η Ολυμπιάδα. Γέμιζε τη καρδάρα και στο επόμενο παιχνίδι τη κλώτσαγε .
Μια ομάδα που τελείωσε με πρωτιά στην επίθεση. Εδώ οι διάφοροι που πιστεύουν πως η άμυνα είναι η αρχή του παντός θα βρουν ένα ακόμη επιχείρημα. Κοίτα πρώτη επίθεση αλλά από άμυνα χάλια πως να πάει για άνοδο?
Καλοί προπονητές πιστεύεται ότι έχασε από την άμυνά της την άνοδο?
Αν δείτε λίγο καλύτερα θα καταλάβετε πως έχασε την άνοδο πέρα από τα όποια εσωτερικά προβλήματα από την κακή νοοτροπία που είχε σαν ομάδα από την έλειψη σοβαρότητας σε κρίσιμα παιχνίδια από την έλλειψη σταθερότητας και διάρκειας από παιχνίδι σε παιχνίδι. Μια ομάδα που βάζει πολλούς πόντους όσους πόντους και να έχει στο παθητικό της θα βγαίνει με θετικό πρόσημο αν δείχνει την ανάλογη σταθερότητα από παιχνίδι σε παιχνίδι. Δεν ήταν η ομάδα που περίμενε να πίασει κάθε φορά και άλλος παίκτης τρομερή απόδοση για να κερδίσει είχε πολλά όπλα επιθετικά στο οπλοστάσιο της και το μεγαλύτερο ο Γκαγκαλούδης που εδώ στη ΞΑΝΘΗ θα έχουμε να μιλάμε για πολύ καιρό.
Αν ήταν καλύτερη στο πρόβλημα διάρκεια απόδοσης από παιχνίδι σε παιχνίδι θα ήταν σίγουρα αυτή που θα έπαιρνε ένα από τα δύο εισιτήρια ανόδου.
Η χειρότερη ομάδα της χρονιάς και σε αυτό συμφωνούν κομψά οι πιο πολλοί είναι της ΝΗΑΡ ΗΣΤ. Τόσο αψυχολόγητη και απρόβλεπτη ομάδα σαν αυτή δεν είχε η χρονιά.
Πιο συμπαθής ίσως το ΠΕΡΑΜΑ και ειδικά με την λήξη του πρωταθλήματος έγινε ακόμη πιο συμπαθής.
Η πιο αντιπαθητική ομάδα (το συμπέρασμα αυτό όπως και το προηγούμενο το βγάζω από το σύνολο των σχολίων που έχουν δημοσιευθεί στο δίκτυο αλλά και από την αρθρογραφία της χρονιάς) σίγουρα με διαφορά είναι ο άλλος ΕΡΜΗΣ με δεύτερη την Ολυμπιάδα και τρίτη τη ΞΑΝΘΗ.
Η πιο προβεβλημένη ομάδα η ΔΑΦΝΗ που μετά το χτύπημα του Βασιλόπουλου είδε μαζεμένη όλη τη συμπάθεια του κόσμου εκτός μερικών εξαιρέσεων .
Μέσα στις εξαιρέσεις και η αφεντιά μου που σίγουρα θεώρησα απαράδεκτη και επικίνδυνη την ενέργεια του ΠΑΣΧΑΛΗ αλλά σε καμιά περίπτωση δεν έδωσα άφεση αμαρτιών για τα όσα είχε κάνει πριν και μετά το συμβάν ο Βασιλόπουλος.
Καλός παίκτης αλλά περίεργος χαρακτήρας. Δεν είναι τυχαίο που και οι ΙΚΑΡΟΙ ΣΕΡΡΩΝ τα έβαλαν μαζί του με ανακοίνωση. Τίποτα δεν είναι τυχαίο όπου υπάρχει καπνός κάτι σιγοκαίει το λιγότερο.
Η αντιπάθεια δεν έχει να κάνει με το πόσο καλή αγωνιστικά είναι ή κάθε ομάδα αλλά με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν προς τη λήξη του πρωταθλήματος .
Πιο σταθερή ομάδα ο ΕΣΠΕΡΟΣ .


Ομάδες με αυξομειώσεις η καλύτερα αυτές που δεν μπόρεσαν να κάνουν την υπέρβαση και παρέμειναν από την κορυφή και κάτω είναι το Παγκράτι που πιστεύω δεν είχε και την δυναμική πείτε το την ποιότητα να κάνει το κάτι καλύτερο. Μπορεί να ήθελε αλλά δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να κάνει τη διαφορά. Είχε πιστεύω έναν από τους καλύτερους προπονητές που ήξερε πολύ καλά το υλικό που είχε και έπαιρνε το μέγιστο από τους παίκτες του. Του έβγαλα το καπέλο στο εδώ παιχνίδι παρόλο που είχε πολλές απουσίες και το ρόστερ που είχε δεν έβγαζε μάτια κατάφερε και πήρε το παιχνίδι . Φυσικά του χρέωσαν την αποτυχία ανόδου αναίτια πιστεύω.
Δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ίσως εκεί στο ΠΑΓΚΡΑΤΙ τις πραγματικές δυνατότητες της ομάδας τους.
Ο Αρκαδικός έκανε μια πολύ καλή χρονιά σαν πρωτάρης έβαλε πιστεύω βάσεις για καλή παρουσία για τη νέα χρονιά. Στην συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Σμυρνιώτης στο xanthibasket μετά το παιχνίδι με την ΞΑΝΘΗ το είχε ξεκαθαρίσει πως σκοπός ήταν πρώτα η παραμονή και μετά όλα τα άλλα. Να παίζει καλό μπάσκετ σαν ομάδα και να βάλει γερές βάσεις.
Ο ΚΑΟΔ επίσης έδειξε στην αρχή μια κακή εικόνα και η δικαιολογία του Τακιανού και φαίνεται να δικαιώνεται οι μικροί σε ηλικία παίκτες του . Μπόρεσε στην συνέχεια μετά το μισό του πρώτου γύρου να κάνει μια θεαματική στροφή και ξέφρενη κούρσα προς τη κορυφή. Είχε φτάσει να διεκδικεί και άνοδο κάτι που όπως αποδείχθηκε ήταν βαρύ για τις πλάτες των παικτών του. Το συμπέρασμα είναι πως η επιλογή του Τακιανού ήταν πολύ καλή και η επόμενη χρονιά με αυτόν στο τιμόνι να έχει καλύτερη συνέχεια. Οι φίλοι του ΚΑΟΔ θα αναπολούν σίγουρα τη χρονιά της Α1.
Λίγο παρακάτω και το ΡΕΘΥΜΝΟ που για μια ακόμη χρονιά ξορκίσει το φάντασμα της ανόδου. Δεν ξέρω πόση υπομονή θα πρέπει να κάνουν αλλά δεν βλέπω φως στον ορίζοντα. Πολύ ασταθής από παιχνίδι σε παιχνίδι δεν έπεισε πως θα μπορούσε να κάνει το κάτι καλύτερο για να πετύχει την άνοδο. Φυσιολογική η θέση που πήρε.
Για την ΞΑΝΘΗ λίγο πολύ τα είπε τόσο ο προπονητής της.


Η ΔΑΦΝΗ είχε ένα από τα πιο δύσκολα έργα . Η προηγούμενη αποτυχημένη χρονιά έβγαλε στην φόρα πολλά προβλήματα και η νέα χρονιά ήταν ένας Γολγοθάς. Άντε να κάνεις ομάδα έτσι. Μάζεψε κόσμο έστησε μια ομάδα και άρχισε τη μεγάλη προσπάθεια. Τα κατάφερε στο τέλος πα΄λεψε σε πολλά παιχνίδια συν ότι είχε κερδίσει και τη συμπάθεια του κόσμου που είπα πιο πάνω.
Νηαρ Ηστ . Τραγική χρονιά που είχε άλλες στόχους και κατέληξε να παλεύει για τη σωτηρία της .
Έλλειψη σταθερότητας σοβαρότητας από παιχνίδι σε παιχνίδι . Ικανή να κερδίσει τον πιο δύσκολο αντίπαλο (εκτός τον ΕΣΠΕΡΟ) και να χάσει στην έδρα της από τους ΙΚΑΡΟΥΣ. Δεν γίνεται να πετύχεις ψηλούς στόχους έτσι.

ΙΚΑΡΟΙ ΣΕΡΡΩΝ .Πρωτάρηδες στην κατηγορία από ένα νομό που έχει παράδοση στο άθλημα.Πολύς κόσμος ασχολείται εκεί με το μπάσκετ . Πολλοί παίκτες βγαίνουν από τις ακαδημίες του.
Όλη αυτή η ενέργεια και το μεράκι ήταν ο καλύτερος συμπαραστάτης της ομάδας στα εύκολα και δύσκολα.
Στόχος η παραμονή κάτι που στην αρχή έμοιαζε δύσκολο  και φυσικό σε ένα πρωτάρη που δεν έχει και το τρελό μπάτζετ να ξοδέψει. Μπορεί η ομάδα να μην είχε βρει ρυθμό αλλά οι φίλοι της ομάδας ήταν πάντα δίπλα της . Στην πιο κρίσιμη στιγμή άλλαξε και ο προπονητής και ο νέος προπονητής φαίνεται πως βρήκε το κουμπί της (όχι του ΜΑΝΑΡΑ για δείξουμε πως κατέχουμε και άλλα) και άρχισε η αγωνιστική αλλαγή της. Η μεγάλη νίκη επί του πρώτου ΕΣΠΕΡΟΥ ήταν η αρχή που έδωσε δύναμη και κουράγιο . Όταν μπορείς και κερδίζεις τον πρώτο μπορείς και τους άλλους . Αυτό προσπάθησαν να το δείχνουν σε κάθε μετέπειτα παιχνίδι. 
Και όταν ψιλοξέφυγαν από τον πάτο μάλλον χαλάρωσαν και άρχισε η πτώση της ομάδας. Από λάθος σε ήττα και την κατηγορία την έσωσε κυριολεκτικά στο τελευταίο παιχνίδι ενώ μπορούσε να γλυτώσει πιο μπροστά με προτελευταία ευκαιρία μέσα στο ΑΙΓΑΛΕΩ και πιο πριν μέσα στην ΔΡΑΜΑ όπου και στα δύο παιχνίδια ήταν ανύπαρκτη σαν ομάδα .
ΑΜΥΝΤΑΣ . Άλλη μια ομάδα που ήταν από τις νέες στη κατηγορία. Και εδώ ο στόχος η παραμονή που παίχθηκε μέχρι το τέλος. Πολύ γκρίνια από τον προπονητή της που μπορεί να είχε δίκιο σε πολλά που έσουρε για την λογική που επικρατεί στο πρωτάθλημα αλλά δε μας είπε το πως κέρδισε τον ΕΣΠΕΡΟ . Όχι πως ήταν ένα στημένο παιχνίδι ΄ισα ίσα το αντίθετο αλλά αν δεν ήταν αδιάφορος ο αντίπαλος έιχε καμιά ελπίδα??? Αποκλείεται. Δεν είναι και αυτό μια μορφή αλλοίωσης ??
Σαν ομάδα ήταν ίσως από τις πιο "ομάδες" στη λογική ότι ήταν πειθαρχημένη ήξερε τι ήθελε και τι μπορούσε να κάνει πραγματικά. Έτυχε να έχει και έναν καλό προπονητή που λειτούργησε σαν συνεκτικός κρίκος και πήρε πάνω του την ομάδα στα δύσκολα. Τα κατάφερε στο τέλος να σωθεί κάτι που θα μπορούσε να το πετύχει μετά τη νίκη του στο ΠΕΡΑΜΑ αν κέρδιζε στη συνέχεια εντός τον ΑΡΚΑΔΙΚΟ . Μόνο που ο ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ έπαιξε όπως έπρεπε να παίξει κάθε ομάδα άσχετα αν έχει συμφέρον κλπ. Είχε ενοχλήσει πολύ τους ανθρώπους του ΑΜΥΝΤΑ αυτή η προσπάθεια νίκη του ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ. Ε'ιπαμε 'οταν κάτι είναι υπέρ μας έχει καλώς όταν είναι κατά τότε θα μιλήσουμε για αδικίες κλπ.
ΕΡΜΗΣ ΛΑΓΚ. Πέρα από τι μπορεί να έκανε όπως λένε ο πρόεδρος του  οι παίκτες του πάλεψαν όσο μπορούσαν στα τελευταία παιχνίδια .Έπαιξαν πολύ ξύλο δεν ήθελαν με κανένα τρόπο να αφήσουν να χαθεί η χρονιά. Τώρα αν στην προσπάθεια τους αυτή και ειδικά στο τέλος με τις 4/4 νίκες και μία από αυτές με διαφορά 20 πόντων στην ΠΑΤΡΑ  έβαλε το χεράκι του ο από μηχανής θεός (βλέπε ΕΡΜΗΣ) κανείς δε γνωρίζει!!!!
Είχα γράψει παλιά πως ο ΕΡΜΗΣ ήταν ο θεός του χρήματος του εμπορίου και της απάτης. 
Εδώ τον αδερφό του Απόλλωνα κορόιδεψε .....
Φαίνεται πως ο άλλος ΕΡΜΗΣ του Περάματος δεν είχε κάνει τις απαραίτητες σπονδές και θύμωσε ο καλός θεούλης και το τιμώρησε...........
Πόσοι σοφοί ήταν αυτοί οι προγονοί μας  τι διδάγματα έχει η μυθολογία μας....
Στο τέλος αυτοί που αποχαιρέτησαν τη κατηγορία δίκαια ή άδικα. Άδικα πιστεύω το Πέραμα με δικά του λάθη ο ΟΦΗ που δεν μπόρεσε να καταλάβει πόση προσπάθεια χρειαζόταν. Είχε συνηθίσει την άνοδο όλα αυτά τα χρόνια και τώρα όλα έρχονται αντίθετα. Πολύ σενάριο πέφτει τώρα για ένωση με το Μαρούσι που έχει οικονομικά ζόρια και θέλει να μετακομίσει στη ΚΡΗΤΗ και έτσι από τον υποβιβασμό να βρεθεί στην Α1 . Όλα γίνονται στη χώρα μας........
Το ΑΙΓΑΛΕΩ είχε έχει και θα έχει πολλά προβλήματα που έχουν κοινή αφετηρία ..οικονομικό .
Και όταν ξεκινάς έτσι δύσκολα να βρεις  σωτηρία.
Έστω και έτσι είχαμε να ένα πρωτάθλημα να βλέπουμε και να περνάμε τα Σάββατα μας. Τουλάχιστον φέτος στη πόλη μου είδαμε και καλά παιχνίδια  καλούς παίκτες  . Αν μπαίναμε και κάποιες βάσεις για την καλύτερη προβολή της κατηγορίας γιατί πιστεύω ότι αδικείται μαζί με κάποιες άλλες αλλαγές ουσίας τότε θα μιλούσαμε για νέα σωστή αρχή. Πιστεύω ότι με τα νέα ζόρια κάποια πράγματα θα βρούνε το δρόμο  τους αρκεί να μη πιστεύουν ότι η μ΄νη λύση είναι η μείωση των συμβολαίων των παικτών. Έχει πολύ δρόμο και δουλειά μπροστά αρκεί να το θέλουν.
Στη συνέχεια μια σειρά από δηλώσεις των παικτών της ΞΑΝΘΗΣ για το πως είδαν τη χρονιά και να κρίνουν οι ίδιοι τη δική τους αγωνιστική παρουσία.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου