Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Φ.Αμοιρίδης Το στολίδι που απαξιώνεται.

Συνέχεια στα στολίδια της πόλης μας , μιλάμε για τα κλειστά γήπεδα που ανήκουν στον Δ.Ξάνθης και όχι σε αυτά που είναι εντός σχολικών χώρων.
 Πραγματικό στολίδι για την πόλη είναι το "Φ.Αμοιρίδης" γήπεδο έμπνευση του αείμνηστου δημάρχου που τόσα άκουσε όταν πήρε την απόφαση της ανέγερσης του.
Στο τέλος δικαιώθηκε και δικαιώνεται συνεχώς για τον απλούστατο λόγο πως οι συνεχιστές του αποδείχθηκαν πολύ μικροί στην διαχείρηση του έργου που άφησε.
    Την αξία του την έχουν αναγνωρίσει τόσο οι υπεύθυνοι όλων των ομοσπονδιών της χώρας . Πιο πρόσφατη επιβράβευση του η διεξαγωγή του  ΑLL-STAR που άφησε εποχή. Λίγες πόλεις στην επαρχία έχουν το προνόμοιο αυτό.
  Τώρα τι κάνουμε εμείς ή καλύτερα οι αρμόδιοι ώστε να το κρατάνε πάντα καλό?
  Από λίγα 'εως τίποτα. Και είναι λυπηρό γιατί δεν του αξίζει τέτοια συμπεριφορά. Αν το είχαν άλλες πόλεις θα ήταν πάντα στο επίκεντρο με την συνεχή διεξαγωγή αθλητικών εκδηλώσεων.
                Θα μου πείτε καλά εκεί έγινε το ALL-STAR και το διοργάνωσαν καλά
Είναι μισή αλήθεια για τον λόγο ότι δεν πίστευαν από άγνοια πως θα έχει τέτοια επιτυχία και το κατάλαβαν όταν είχαν τελειώσει τα εισητήρια "τρία τέτοια γήπεδα να είχαμε θα γέμιζαν" είναι η δήλωση του υπεύθυνου αθλητικού του Δ,Ξ στην συνέντευξη τύπου.
Εντάξει ίσως αυτό να είναι και ένα μάθημα μιας και μπορεί να μην γνώριζαν .
Το θέμα είναι πως δεν έμαθαν και δεν δείχνουν να έχουν την διάθεση να μάθουν. Αν το γήπεδο είναι στην κατάσταση που είναι οφείλεται σε δύο τρία νέα παιδιά που παλεύουν με λίγα μέσα αλλά με πολύ μεράκι δεν υπάρχει ουσιαστική βοήθεια όχι στο να κρατήσουν σε ένα ανεκτό επίπεδο τον χώρο αλλά ούτε και στα απαραίτητα για να μην πάρει την κατηφόρα.
   Ξέρετε ότι οι χώροι του υπογείου που μάλλον φτιάχτηκαν σαν αίθουσες διαφόρων αθλημάτων κατάντησαν χώροι αποθήκευσης επίπλων υλικών από τον ίδιο τον Δ.Ξ αλλά και από εκκλησίες διάφορες άλλες υπηρεσίες και κρατηθείτε είναι και αποθήκες του κάθε μεγαλοσχήμονα υπεύθυνου για τα προσωπικά του αντικείμενα. Αυτή την νοοτροποία έχουν για τα δημόσια κτίρια οι άρχοντες του τόπου.
Μαγαζάκια τους τα  κατάντησαν όλα .
Δεν θέλω να χαρακτηρίσω αυτή την νοοτροποία γιατί με βλέπω με αγωγές και άλλα προκειμένου να κρατήσουν την υπόληψή τους από τα ψεύδη μου κλπ κλπ.
Εγώ πάντως ξέρω και αν κάνω λάθος διορθώστε με, τα δημόσια ανήκουν στους δημότες.
Είναι κατάρα στο τέλος να έχεις όλα τα μέσα τις υποδομές και να μην μπορείς να τα εκμεταλευτείς σαν κοινωνία στην λογική που λέει " Ανήκουν στον κόσμο και είναι προς εκμετάλευση για την ανάδειξη τόσο της ίδιας της πόλης όσο και του τοπικού αθλητισμού.".
        Υπάρχει η άποψη που την άκουσα και στην πρώτη παρουσίαση του ΔΑΚ (Ένα στολίδι στην πόλη μας) που λέει πως   πολλά από τα προβλήματα  μπορούν να λυθούν με μικρές προσωπικές παρεμβάσεις  χωρίς την παρεμβολή των υπεύθύνων και λοιπών.
Συμφωνώ μόνο που αυτό ήδη γίνεται από τους ανθρώπους  του γηπέδου  και αν δεν έκαναν αυτές τις παρεμβάσεις θα ήταν πολύ πιο άσχημα τα πράγματα.
Το μέγεθος των παρεμβάσεων είναι τέτοιο και σε επίπεδο οικονομικό αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό. Δεν φτάνει η καλή πρόθεση λίγων και καλών θέλει πολλά παραπάνω.
  Όταν ένα κτίριο δεν μπορεί να σταθεί  σε μια πολή είτε γιατί έχει τον χαρακτήρα "Φαραωνικού κτίσματος" είτε γιατί είναι πολύ πιο μεγάλο από τις ανάγκες και τις δυνατότητες της πόλης είναι και μοιραίο να έχει την αναλογη φθορά  από την αδυναμία κάλυψης λειτουργικών δαπανών.
    Πιστεύω πως έχει την οικονομική δυνατότητα η πόλη οι φορείς να συντηρούν ένα τέτοιο γήπεδο να καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες του αρκεί να υπάρχει ορθολογισμός  και προγραμματισμός.
Δεν θα μπω σε λεπτομέριες και ούτε έχω τις γνώσεις να δώσω συμβουλές υπάρχουν  γνώστες και ειδικοί σε όλα τα θέματα αρκεί να τους ρωτήσει κάποιος.
            Όταν έγινε το γήπεδο είχε σαν σκοπό εκτός της διοργάνωσης αθλητικών πολιτιστικών εκδηλώσεων να καλύψει και ανάγκες  στέγασης συλλόγων ,σωματείων που δεν μπορούν να στεγαστούν για χίλιους λόγους αλλού.
Στο χώρο σαν παράδειγμα στεγάζεται ο σκακιστικός όμιλος που τα προηγούμενα χρόνια ήταν σαν νομάδας στο ζήτημα στέγης .
Έτσι ένας μεγάλος αριθμός από σωματεία έχει βρει στέγη στο γήπεδο και μπορεί να καλύψει πολλούς ακόμη συλλόγους αρκεί οι χώροι που έχουν αυτόν τον προορισμό να ελευθερωθούν και να αποδοθούν  σε αυτούς.
Είναι τραγικό αυτοί οι χώροι   να μένουν ανεκμετάλευτοι  και να είναι αποθήκες.
Αν αποδοθούν στους διάφορους συλλόγους θα λύσουν αυτόματα και το πρόβλημα της συντηρησής τους , αυτόματα ο καθένας θα έχει την υποχρέωση να κρατά καθαρό τον χώρο του το σπίτι του.
  Πολλά προβλήματα απλά έχουν και απλές και φθηνές λύσεις αρκεί να το θέλουμε  -θέλουν όλοι.
 Σαν τελείωμα ένα παράπονο από τους παίκτες που αγωνίζονται στο γήπεδο και πιο συγκεκριμένα από ένα παλιό παίκτη της ΜΑΚΡΟ-ΞΑΝΘΗ τον Μητσάκη που με πολύ παράπονο μίλαγε για το αφόρητο κρύο που είχε όταν έκαναν προπόνηση τον χειμώνα  
"Όταν σταματούσες για λίγο το τρέξιμο ένιωθες όλο το κρύο να περνά το κορμί σου  δεν ήταν να σταματήσεις ούτε για ανάσες"
Το πρόβλημα έχει συνέχεια και φέτος γιατί πολλές φορές η ΜΑΚΡΟ-ΞΑΝΘΗ κάνει προπόνηση αναγκαστικά στο ΔΑΚ ή στο "ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ" . Μαθαίνω πως η χθεσινή προπόνηση στο "Φ.Α" ακυρώθηκε για μια ακόμη φορά .....





4 σχόλια:

  1. dustuxws auto to stolidi ton xrisimopoioun perisotero gia handball para gia basket auto kanei tis perissoterous k trelainontai...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι κακό να παίζουν και hand-ball αυτό δεν είναι άθλημα?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tα λειτουργικα εξοδα των γηπεδων και ιδιαιτερα των μεγαλων φανταζομαι πως ειναι αναλογα μεγαλα.
    Ομως αν η διοικηση του σταδιου δεν ειναι απλα δημοσιοι υπαλληλοι με την σχετικη φιλοσοφια τοτε μια δραστηρια διοικηση πιστευω πως μπορει να ζωντανεψει ενα τετοιο στολιδι.
    Μηπως ομως στα εξοδα εχουν μπει και 50 υπαλληλοι που "εργαζονται" αλλου και επιβαρυνουν το σταδιο?

    Δεν υπαρχουν ιδιοτες που θα μπορουσαν να νοικιασουν το χωρο ή χωρους ωστε να υπαρχουν εσοδα.

    Τα μεγαλα "μαγαζια" θελουν και ΜΕΓΑΛΑ μυαλα για να δουλεψουν. Με την επιφοιτηση του αγιου πνευματος δενγινεται τιποτε.

    Με τις υγειες μας.

    Εδω σταδια στολιδια των ολυμπιακων μαραζωνουν. Καποιοι χωροι βεβαια δεν πηγαν χαμενοι και αλλαξαν χρηση και ζουν.Παλι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν υπάρχουν μόνιμοι δυό τρεις νέοι συμβασιούχοι και καλά που είναι και αυτοί αλλιώς άστα να πάνε.
    Δεν είναι τοπικό το φαινόμενο Άγγελε εκεί στην Αθήνα το έχετε πιο έντονο το πρόβλημα .
    Έπρεπε να λειτουργεί ως κακό παράδειγμα αυτό και να μην γίνονται τα ίδια λάθη από τους άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή