Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

ΦΤΑΝΕΙ ΜΟΝΟ Η ΑΠΕΡΓΙΑ???????

Πολύς λόγος τις μέρες αυτές σχετικά για την απεργία των παικτών στην Α2 κατηγορία.
Με μια βόλτα στα site είναι πολύ εύκολο να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και του πολύ ουσιαστικού τρόπου προσέγγισης του όλου ζητήματος.
Είναι τόσο εύστοχα τα άρθρα αλλά εκεί που είναι το ζουμί είναι τα διάφορα σχόλια από τους φίλους του μπάσκετ που θίγουν την ουσία του προβλήματος.
Μια συνέντευξη που έχει το δικό της βάρος είναι και του προέδρου της Ν.ΕΑΣΤ που μπορείτε να την ακούσετε μιας και είναι σε ραδιοφωνικό σταθμό (Αυτές είναι οι άπειρες δυνατότητες του κόσμου του internet) που δείχνει πως βλέπει η πλευρά της διοίκησης το ζήτημα .
Το αν πρέπει να απεργούν και να διεκδικούν οι παίκτες είναι κάτι που δεν επιδέχεται σχολιασμό είναι αυτονόητο σε κάθε σοβαρή κοινωνία αλλά ούτε θα σχολιάσω και τον τρόπο τρόπους διεκδίκησης και λάθος να κάνουν μαζί τους είμαι.
Άλλο είναι που θέλω να θέσω σαν άποψη από την μεριά μου.
Είναι ο τρόπος προσέγγισης που κάνουμε όλοι όσοι αγαπούν και εκφράζουν την άποψή τους για το μπάσκετ συνολικά γιατί δεν είναι μόνο η Α2 και η απεργία είναι το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας του χώρου.
Και εδώ είναι η δική μου παρέμβαση.
Είναι ξεκομμένος ο χώρος από την υπόλοιπη κοινωνία λειτουργούν όλα τόσο καλά που μόνο ο χώρος του αθλητισμού είναι που νοσεί και θέλει προσοχή? Μάλλον όχι γιατί όλη η κοινωνία πάσχει όλη η δομή της είναι που έχει προβλήματα οργανωτικά κλπ κλπ .Τίποτα καινούργιο δεν έχει σαν πλεόνασμα προβλημάτων ο μπάσκετ και ο αθλητισμός μαζικός είτε στην μορφή του πρωταθλητισμού.
Υπάρχει όμως κάτι που ίσως δίνει το κάτι παραπάνω τουλάχιστον στην Α2 κατηγορία του μπάσκετ και αυτό το κάτι τοις είναι η μικρή προβολή που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι ασχολούνται είτε σαν αθλητές είτε σαν προπονητές και πόσο μάλλον σαν παράγοντες που βάζουν τα ωραία ευρώ τους και λογικό είναι να θέλουλ εκείνο το μερίδιο δημοσιότητας το δεκαπεντάλεπτο που τους αναλογεί αλλά μένουν μόνο στην αναλογία . Είναι πολύ περίεργη η κατάσταση στην κατηγορία μιας και οι υποχρεώσεις είναι πολλές πόσο μάλλον εάν θέλεις και να πρωταγωνιστείς να κυνηγάς την διάκριση την άνοδο . Ήταν πολύ ουσιαστικός με την προυσίαση των στοιχείων ο πρόεδρος της Ν.ΕΑΣΤ δείχνοντας πως οι ομάδες πέραν των μεγάλων στην Α1 δεν διαφέρουν και πολύ στα οικονομικά επίπεδα στο γενικό σύνολο από την Α2 κατηγορία αλλά η προβολή που έχουν απέχει παρασάγγας και καμιά σύγκριση δεν μπορεί να γίνει.
Πολλά τα έξοδα και οι απαιτήσεις λίγες οι απολαβές λιγότερος κόσμος στα γήπεδα άρα και μικρό το target-group για τους διαφημιστές μεταβατική ιδιότητα λιγότερες διαφημίσεις λιγότερα έσοδα.
Που οδηγεί όλο αυτό το πλέγμα προβλημάτων? Είναι απλό στην συνολική απαξίωση κυρίως του επαρχιακού μπάσκετ . Ποια πόλη μπορεί να συντηρήσει μια ομάδα στην Α2 κατηγορία με την μικρή προβολή που έχει και για να κάνει την υπέρβαση χρειάζεται ένα σκασμό λεφτά χωρίς να είναι σίγουρο πως θα καταφέρει να πετύχει τον σκοπό της?
Θα μπορούσε πχ η ομάδα της Καβάλας να έμπαινε στην Α1 μέσα από πρωταθλητισμό ? θα άντεχε την οικονομική αιμορραγία μέχρι να καταφέρει τον σκοπό της ?
Λιγάκι δύσκολο και ευτυχώς ήρθαν έτσι τα πράγματα και μπόρεσαν από την πίσω πόρτα να μπούνε στην κατηγορία και να χαίρονται οι γείτονες καλό θέαμα .Μακάρι να καταφέρει να μείνει για πολλά χρόνια στην κατηγορία γιατί μαζί τους έχουμε και εμείς οι φτωχοί γείτονες την ευκαιρία να απολαμβάνουμε το καλό θέαμα.
Από την άλλη μεριά εκτός του Κολλοσού Ρόδου πρέπει να είναι το καλό παράδειγμα για όλες τις μικρές ομάδες με τον τρόπο λειτουργίας του οι επαρχιακές ομάδες είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας .Είναι πολλά τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν κάθε χρόνο προβλήματα που σφίγγουν σαν θηλιά με αποτέλεσμα την στην πρώτη δύσκολη στιγμή να σκάνε σαν μπαλόνια και να μην έχει σταμάτημα η κατρακύλα .
Το αποτέλεσμα είναι πως το σύνολο των ομάδων στην Α1 να είναι από τις δύο μεγάλες πόλεις με ότι κακό συνεπάγεται αυτό.
Και είναι απόλυτα λογικό να έχουν τις πιο πολλές επιλογές οι ομάδες των δύο μεγάλων πόλεων μιας και εκεί είναι μαζεμένο το σύνολο του πλυθησμού.
Ποιος παλαβός θα επενδύσει σε ομάδα μακριά από το κέντρο για να κερδίσει τι???
δόξα προβολή κέρδη ????. Και τι μένει ή καλύτερα τι γίνεται στην Α2 κατηγορία ?
Μαζεύονται δυο τρεις τρελοί με αγάπη για το μπάσκετ μπαίνουν και μερικοί που βλέπουν τον χώρο σαν πεδίο λαμπρό για την δική τους ανέλιξη και έχει σαν αποτέλεσμα την σαλάτα που έχουμε και πολλές φορές παρόλο τις καλές προθέσεις και προσπάθειες δεν τρώγεται με τίποτα.
Είπαμε για να έρθει το αποτέλεσμα θέλει πολλά ευρουλάκια και αν πάνε στραβά τα πράγματα σκάνε μπόμπες κανόνια και άλλα θορυβώδη όργανα.
Να μπει τάξη στον χώρο πχ να ζητάνε εγγυητικές πριν την έναρξη του πρωταθλήματος και άλλα τέτοια ?
Καλό ακούγεται αλλά για να έρθουμε στην πραγματικότητα πόσο μπορεί να έχει διάρκεια ή καλύτερα ποιες ομάδες στην ουσία μπορούν να το κάνουν και να έχει αποτέλεσμα ? .
Λίγες πιστεύω θα τα καταφέρουν εάν είναι αυστηρή παράλληλα και η εφαρμογή της διάταξης . Εδώ στην Α1 η ΑΕΚ είναι στην κατηγορία σαν πειρατής και θα εφαρμοστεί στην Α2 λιγάκι δύσκολο το κόβω.
Πρέπει να αλλάξει συνολικά η όλη λειτουργία και οι όροι για να υπάρξει σωστή και καλή λειτουργία και αυτό είναι δύσκολο και ξαναπάω στην αρχή γιατί έχει να κάνει με την γενική μορφή οργάνωσης της Ελληνικής κοινωνίας.
Επειδή τίποτα δεν λειτουργεί με τρόπο και σύστημα σε αυτή τη χώρα λογικό είναι και στους επιμέρους χώρους να είναι ίδια η διάρθρωση και λειτουργία.

Μπείτε στα παρακάτω site για καλύτερη ενημέρωση.
http://basketa2.blogspot.com/
http://basket-action.blogspot.com/
http://allstarkourouna.blogspot.com/
http://basketikos.blogspot.com/

xanthibasket

6 σχόλια:

  1. Τα πράγματα κατά την άποψή μου είναι απλά. Αν δεν απογαλακτιστεί η Α2 από την ΕΟΚ, δε δημιουργήσει δηλαδή τη δική της "ανεξάρτητη" λίγκα, όπως συμβαίνει στην Ιταλία και τη Γερμανία αλλά και ως ένα σημείο στην Ισπανία και τη Γαλλία, προκοπή το πρωτάθλημα δεν πρόκειται να δει...
    Και μάλιστα κάνω μία ερώτηση, που δυστυχώς ξέρω την απάντηση, τί ακριβώς έχει γίνει με την conn-x και δεν προχωρά το τηλεοπτικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια παρατήρηση μόνο δεν είναι ίδια τα μεγέθη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τί εννοείς δεν είναι ίδια τα μεγέθη; Συγκριτικά με τί; Γιατι δε μίλησα για αντιγραφή, αλλά για αναλογικό "παραδειγματισμό"...
    Άλλωστε είμαι σε θέση να γνωρίζσω από πρώτο κιόλας χέρι πως η δήθεν "εύνοια" της ΕΟΚ προς κάποιες ομάδες, όπως τουλάχιστον φημολογείται είναι η μεγαλύτερη φούσκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ με τον"αναλογικό παραδειγματισμό" και όχι με την λογική copy-pαste αλλά η φράση "μεγέθη" έχει να κάνει με ποιότητα κουλτούρα και όχι ποσότητα "πληθυσμιακά μεγέθη".
    Νομίζω είμαι ξεκάθαρος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kάθε επιχειρηματική κίνηση έχει κανόνες λειτουργίας ένα βασικό πλαίσιο πάνω στο οποίο κινείται για την επιδίωξη του σκοπού που συνήθως είναι το κέρδος ή μεγιστοποίηση του έτσι λειτουργεί το σύστημα σε κάθε μορφή του .
    Την ηθική του πλευρά δεν την εξετάζω.
    Πρακτικά τώρα στην Α2 κατηγορία εκτός από τους ανθρώπους που έχουν οικονομική επιφάνεια και συνήθως είναι ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗ στις μικρές επαρχιακές πόλεις λίγοι έως ελάχιστοι μπορούν να έχουν τον ρόλο αυτό.
    Αναγκαστικά η όλη διαχείριση γίνεται από ομάδα ανθρώπων με μικρή οικονομική επιφάνεια και για να λειτουργήσει πρέπει να έχει κανόνες τουλάχιστον αγοράς (κουλτούρα –αγοράς) . Εδώ στην Ξάνθη που γνωρίζω τι γίνεται κάτι τέτοιο δεν υπάρχει ,είναι πέντε δέκα που θέλουν την προβολή τους άλλοι τόσοι που αγαπούνε το μπάσκετ και τσοντάρουν όσο μπορούν και κάποιοι που το βλέπουν σαν μέσο ανόδου σε ομοσπονδίες να γίνουν Γκαγκάτσηδες του χώρου.
    Πιστεύω ότι αυτό ισχύει σε μεγάλη κλίμακα και σε άλλες ομάδες.
    Ο παραγοντισμός είναι το πρώτο κακό στον χώρο και όχι μόνο του μπάσκετ.
    Λειτουργεί σαν εφαλτήριο για προσωπική προβολή και πολλές φορές οι τρόποι και τα μέσα σηκώνουν όχι απλώς συζήτηση αλλά και επέμβαση των αρχών.
    Η άλλη περίπτωση είναι ό μεγαλοπαράγοντας που συναντάμε στις μεγάλες πόλεις και θέλει για τους δικούς του λόγους την προβολή. Δημόσια έργα κλπ κλπ .
    Και όταν δεν έρθουν τα πράγματα όπως τα θέλει και η οικονομική αιμορραγία είναι μεγάλη τα παρατάει όλα σε μια νύχτα και μένουν συντρίμμια πίσω . Παραδείγματα πολλά .
    Εκτός από την ομάδα της Ρόδου δεν ξέρω καμιά μικρή επαρχιακή ομάδα που να λειτουργεί με κανόνες και προοπτική για το μέλλον .Ποια έχει βάσεις λειτουργίας τμήμα προβολής του προϊόντος της ( η κάθε ομάδα είναι το προϊόν) έχει ισολογισμό ορθολογισμό στα έσοδα έξοδα?
    Και τι φαντάζεσαι να γίνει ακόμη και αν πάρουν χρήματα από τηλεοπτικά δικαιώματα ακόμη και όταν γίνει λίγκα που προτείνεις και συμφωνώ, θα αλλάξουν χαρακτήρα κανόνες λειτουργίας θα βάλουν μπροστά την λογική που λέει πως πρέπει πρώτα να είναι πληρωμένοι οι παίκτες?. Να μην αφήνουν τόγκες τριγύρω με λίγα λόγια να είναι μια σωστή οικονομικά Α.Ε.
    Υπάρχει τέτοιο υπόβαθρο (κουλτούρα )στους κυρίους κυρίους παράγοντες?
    Αλήθεια μήπως ξέρεις πόσο στοιχίζει η αγορά ονόματος μιας ομάδας στην Α2 από τρίτους πόσο τιμάται η αλλαγή του ονόματος της και εδώ γνωρίζεις ότι είμαστε πρωτοπόροι πρώτα με την SKODA-ΞΑΝΘΗ και στην συνέχεια με την makro-ΞΑΝΘΗ.
    Είναι καθρέπτης της κοινωνίας μας όλα αυτά και μάλλον χρειάζονται πολλά να αλλάξουν για να έρθει το καλό αποτέλεσμα .
    Από την άλλη συμφωνώ με την πρότασή σου για την λίγκα γιατί στο κάτω κάτω είναι μια αρχή προς το καλύτερο.
    Κλείνοντας πιστεύω πως η μεγαλύτερη κατάρα για τον αθλητισμό πλην του ποδοσφαίρου είναι το « Πάμε στοίχημα» , που στοίχημα θα διαλύσει ότι έμεινε ακόμη ανέγγιχτο.
    xanthibasket

    ΑπάντησηΔιαγραφή