Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ Ένας χρόνος ζωής .

Άρθρο ST.PAN.



ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ: Ένα αστέρι γεννήθηκε
   Το μπάσκετ της Κομοτηνής τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μια φθίνουσα πορεία, με τις παραδοσιακές δυνάμεις της πόλης να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό. Αυτό έχει αντίκτυπο και στην Πανεπιστημιακή ζωή.  Πολλοί φοιτητές, κυρίως της ειδικότητας καλαθοσφαίρισης της Σχολής Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού(ΣΕΦΑΑ-ΤΕΦΑΑ), που επιθυμούν να παίξουν μπάσκετ δε βρίσκουν ομάδες ή χρόνο συμμετοχής. Έτσι, κουβέντα στην κουβέντα το «μικρόβιο» της δημιουργίας της πρώτης Πανεπιστημιακής ομάδας μπάσκετ που θα συμμετάσχει στα Εθνικά Πρωταθλήματα άρχισε να μεγαλώνει.

    Ολόκληρο αυτό το εγχείρημα κλήθηκε να σηκώσει στις πλάτες του ένας από τους πλέον καταξιωμένους και πολύπειρους προπονητές, ο καθηγητής των ΣΕΦΑΑ στην ειδικότητα της Καλαθοσφαίρισης, Αλέκος Καρυπίδης.
  Οι στόχοι πολλοί, ο πήχης χαμηλά και συνάμα ψηλά. Θέλεις να μάθεις στους φοιτητές μπάσκετ, θες να τους  κάνεις καλύτερους προπονητές, γυμναστές, στατιστικολόγους, θες να τους κάνεις οικογένεια. Επιζητάς όμως και το ωραίο θέαμα, το γεμάτο γήπεδο, να ξαναζωντανέψεις την κερκίδα, να προσελκύσεις νέο κόσμο. Επιδιώκεις τις νίκες που θα δελεάσουν τους φοιτητές και θέλεις να κάνεις μια αξιοπρεπή πορεία στο πρωτάθλημα. Πώς θα τα καταφέρεις όλα αυτά; Με μεράκι, θέληση, πίστη, πάθος, τρέλα. Δημιουργώντας μια οικογένεια, μια φαμίλια στην οποία παίζει ο ένας για τον άλλον και όλοι για την ομάδα.
    Έτσι, το καλοκαίρι του 2016 άρχισαν να έρχονται και τα πρώτα παιδιά. Όλοι τους φοιτητές του ΤΕΦΑΑ, με  ειδικότητα μπάσκετ. Οι  περισσότεροι «παροπλισμένοι» για καιρό, ορισμένοι με ελάχιστο χρόνο συμμετοχής σε τοπικές ομάδες και 1-2 με παραστάσεις από τις  μεγαλύτερες κατηγορίες (ολόκληρο το ρόστερ στο τέλος). Χαρακτηριστικό είναι πως 30 Αυγούστου η ομάδα είχε μόλις 4 παίχτες από τους οποίους οι 2 ενσωματώθηκαν στο τελικό ρόστερ! Μέσα σε ένα μήνα ο coach Καρυπίδης  έφτιαξε μια ομάδα η οποία, κυριολεκτικά από το πουθενά, με προσωπικό κόπο και μεράκι, έχει καταφέρει να   να πρωταγωνιστεί και να διεκδικεί με αξιώσεις την άνοδο στην Γ’ Εθνική κατηγορία. Εδώ να θυμίσουμε πως η ομάδα ξεκινάει από το -2, καθώς δεν συμμετέχει στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα.

   Προετοιμασία εξπρές με πολύ τρέξιμο και έμφαση στην άμυνα και η πρώτη παρθενική εμφάνιση της ομάδας στο φιλικό τουρνουά «Ι. Καρυώτης» στο ΔΑΚ Κομοτηνής στις 17-18 Σεπτεμβρίου όπου αντιμετώπισε στον ημιτελικό  και κέρδισε εύκολα τον  ΓΑΣ Κομοτηνής με 62-49 ξεκινώντας την χρονιά με νίκη. Στον μεγάλο τελικό δεν άντεξε απέναντι στην πανίσχυρη ΑΕ Κομοτηνής και λύγισε με 76-36. Αυτή ήταν και η πρώτη γνωριμία με το κοινό, που άφησε άκρως θετικές εντυπώσεις.

   Σχεδόν ένα μήνα μετά,  στις 8 Οκτώβρη η Πανεπιστημιακή Ομάδα Μπάσκετ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κάνει το επίσημο ντεμπούτο της  απέναντι στους Πάνθηρες Καβάλας εκτός έδρας. Νίκη με εμφατική διαφορά 30 πόντων (46-75) και ένα στυλ παιχνιδιού που δεν συναντάς στα τοπικά πρωταθλήματα. Τρέξιμο, τρέξιμο, τρέξιμο!  Την επόμενη αγωνιστική, στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι και μπροστά σε ένα γεμάτο Κλειστό Γυμναστήριο, θα  έρθει  αντιμέτωπη με μια παραδοσιακή δύναμη, την Θύελλα Φερών και θα χάσει από Buzzer Beater δίποντο  που θα μετρήσει λανθασμένα ως τρίποντο. Η ήττα αυτή συσπείρωσε ακόμα περισσότερο τη νεανική ομάδα η οποία θα τρέξει ένα σερί από 15(!!) νίκες!
Με τρομερή άμυνα, την καλύτερη  της ΕΚΑΣΑΜΑΘ με 989 παθητικό (Μ.Ο.44,9
per game) θα καταφέρει να χρήσει τον εαυτό της ακλόνητο φαβορί για την άνοδο. Θα κερδίσει με τη σειρά Ολυμπιάδα Αλεξανδρούπολης με 39-56, τον Αρίωνα Ξάνθης με 51-54, την Φιλία Ορεστιάδας με 53-30 , τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης με 29-51 , τον Λεύκιππο Ξάνθης με 67-43 , τον Ηρακλή Καβάλας με 46-73, τον Έβρο Σουφλίου με 84-33 , τον Αίαντα Κομοτηνής με 46-72 και τον Σπάρτακο Διδυμοτείχου 64-27. Θα συνεχίσει το σερί στο β΄ γύρο νικώντας τους ξανά τους Πάνθηρες Καβάλας  με 73-44,τη Θύελλα Φερών με 52-63, την Ολυμπιάδα Αλεξανδρούπολης με 80-42, τον Αρίωνα Ξάνθης 52-37, τη Φιλία  Ορεστιάδας με 44-57, τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης με 58-49. Το σερί θα σταματήσει στο «Φ. Αμοιρίδης» , απέναντι στον Λεύκιππο Ξάνθης με 79-70.Για πολλούς ο αγώνας θα κρίνει την πρωτιά στον Ανατολικό όμιλο και ο χαμένος θα πέσει στον πανίσχυρο ΓΣΕ στο FINAL  4. Ένας αγώνας γιορτή μετατράπηκε σε παρωδία με το ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ να φεύγει με κίτρινο φύλλο αγώνα για την Κομοτηνή έχοντας αποδείξει όμως  πως έχει την καλύτερη ομάδα και μόνο με δόλια μέσα θα μπορέσει κάποιος να την σταματήσει.
   Πλέον ελπίζει σε κάποιο δώρο ώστε να τερματίσει μπροστά από την ομάδα της Ξάνθης καθώς υπερτερεί  στην ισοβαθμία. Και επειδή ρόδα είναι και γυρίζει το δώρο ήρθε και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ  επέστρεψε αμέσως στις νίκες απέναντι στον Ηρακλή Καβάλας με 87-52, στον Έβρο Σουφλίου με 50-79, τον Αίαντα Κομοτηνής 66-53 και την τελευταία  νίκη στην regular season απέναντι στον Σπάρτακο Διδυμοτείχου με 30-73 ,  ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ τερμάτισε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του ομίλου.
   Στα
play off του πρωταθλήματος θα αντιμετωπίσει τον Α.Ο. Σερρών με πλεονέκτημα έδρας προκειμένου να βρεθεί στο Final 4 , οπού θα κριθεί και η άνοδος στην Γ΄ εθνική κατηγορία. Θα κερδίσει εύκολα το πρώτο παιχνίδι με 65-45 και θα ταξιδέψει στις Σέρρες για το 2-0. Εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο “νόμος” των Σερρών καλά κρατεί και η σειρά πάει στο 1-1 με σκορ 52-46.  Τρίτο παιχνίδι στην Κομοτηνή σε ένα γήπεδο ασφυκτικά γεμάτο  και το 63-38 ήρθε σχεδόν χωρίς κόπο. 2-1 η σειρά και επόμενη στάση ο ημιτελικός απέναντι στην Φιλία Ορεστιάδας.
  Σάββατο 20 Μαϊου, ξυπνάς το πρωί και ετοιμάζεσαι για τον ημιτελικό. Όμως όχι, η μοίρα έχει άλλα σχέδια. Ο θάνατος του
coach, Αλέκου  Καρυπίδη γροθιά στο στομάχι. Εκεί που ετοιμάζεσαι για αγώνα ξαφνικά βρίσκεσαι στην Καβησό του Έβρου για ένα τελευταίο αντίο…
  Τέσσερεις μέρες μετά στο Κλειστό της Αλεξανδρούπολης, ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ-Φιλία Ορεστιάδας. Πολύ πίστεψαν πως οι φοιτητές δεν θα τα κατάφερναν και ίσως για ένα δεκάλεπτο να ήταν υπαρκτό αυτό το σενάριο. Όμως όταν το μάτι γυαλίζει, γυαλίζει… Το 77-50 είναι απλά ένα ενδεικτικό σκορ.
  Και η ώρα του μεγάλου τελικού έφτασε. Μια μια ομάδα με λιγότερο από 1 χρόνο ζωής  ένα βήμα πριν το όνειρο και τις εθνικές κατηγορίες. Κόντρα στο μεγάλο φαβορί, για την έκπληξη της χρονιάς. Μπροστά σε περισσότερο από 500 φιλάθλους τους οι φοιτητές τα έδωσαν όλα. Για τον δάσκαλο,  για τους εαυτούς τους, για τους φίλους τους. Μπορεί το αποτέλεσμα να μην ήρθε και το 68-58 να τους αδικεί αλλά οι βάσεις μπήκαν και το μέλλον προδιαγράφεται λάμπρο. Είναι δεδομένο πως ότι και να γίνει οι φοιτητές θα πρωταγωνιστούν και για να τους κερδίσεις θα πρέπει  να φτύσεις αίμα.
Και είναι ομολογουμένως αλήθεια πως ένα τέτοιο ποιοτικό υλικό, όσο δουλεύετε θα γίνετε καλύτερο. Κανείς δεν το υπολόγιζε μέχρι να κερδίσει τον Λεύκιππο και όμως έφτασε μέχρι τον τελικό. Πολύ λένε πως με τον Καρυπίδη στο  πάγκο η ομάδα αυτή δεν θα είχε αντίπαλο, δυστυχώς δεν θα το μάθουμε ποτέ.
 Πέρα όμως από τα αγωνιστικά τι άλλο μας έδωσε αυτή η ομάδα;
  Τα παιδία μαθαίνουν, ρουφάνε τη γνώση και βγάζουν στο παρκέ τις εντολές του coach ενώ σε συνεργασία με τα άλλα «κομμάτια» του ΤΕΦΑΑ τους γεμίζουν με όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να βγουν όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι στην ζωή.
   Ο κόσμος, οι συμφοιτητές, η πανεπιστημιακή κοινότητα έχουν αγκαλιάσει αυτήν την ομάδα, αυτήν την προσπάθεια, αυτήν την οικογένεια. Το γήπεδο σταθερά γεμάτο,  κάθε Δευτέρα το πιο
hot θέμα συζήτησης στη Σχολή είναι τα πεπραγμένα της ομάδας το Σαββατοκύριακο.
   Οι νίκες πολλές και συνεχόμενες με ένα αήττητο που έφτασε κάποια στιγμή τις 15 σερί. Οι 3 ήττες στη regular season και στα
play off , αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίον ήρθαν, όχι μόνο συσπείρωσαν και πείσμωσαν την ομάδα, αλλά την έμαθαν να είναι πιο προσεκτική και να κερδίζει και υπό περίεργες συνθήκες..
ΤΕΧΝΙΚΟ TEAM
Head Coach/Γενικός Αρχηγός: Αλέκος Καρυπίδης
Έφορος: Μαυρίδης Γιώργος
Γυμναστής: Στασινόπουλος Βασίλης
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Πανταζής Σαράντης
Υπηρεσιακός Προπονητής: Μπούντας Βασίλης
Βοηθός Προπονητή: Δόλωμα Δήμητρα
Στατιστικολόγος: Χαραλαμπόπουλος Βασίλης
Στατιστικολόγος: Γκανάτσιος Κωσταντίνος
Στατιστικολόγος: Χελιδώνη Μαριαλένα

ΡΟΣΤΕΡ
Αλυσανδράτος Ανδρέας   21  1.88  G
Γιαννακόπουλος Ηλίας     20  1.84 
G
Ζολώτας Στράτος               22  1.87  
G
Ιωσιφίδης Παναγιώτης    29   1.93 
F
Καπνιάς Νικός                    20  1.83  
G
Kώστας Πάνος                    20  1.89  F
Μοσχούς Μιχάλης             20  1.86 
G
Mπέγιο Μάριος                  18   1.90 G
Μπούντας Βασίλης            19   1.88
G
Νταγιάντης  Χρήστος         21   1.96
G
Οικονομάκης Αχιλλέας     20   1.92  
F
Πλάκας Κυριάκος               18   1.98   
C
Πολίτης Γιώργος                 19   1.86  
P-M
Ρυακιωτάκης Βαγγέλης     22   1.80 
P-M
Στασινόπουλος Βασίλης(
C ) 23   2.03 C
Στεφανίδης Αποστόλης     20   1.85 
G

1 σχόλιο:

  1. Και αν πέρσι σας κάνανε γιογιο φέτος δε θα ξέρετε που να κρυφτειτε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή