Τρίτη 3 Μαΐου 2016

OΔΚΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016



ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016

1. Ο Α4 σουτάρει και η μπάλα σφηνώνει μεταξύ στεφάνης και πίνακα. Όταν ο διαιτητής σφυρίζει υπάρχουν 12΄΄ εναπομείναντας χρόνος στο χρονόμετρο των 24΄΄. Το βέλος δείχνει ότι η ομάδα Α δικαιούται την μπάλα. Η ομάδα Α τώρα, έχει 12΄΄ υπολειπόμενο χρόνο για να εκδηλώσει προσπάθεια σουτ.
ΝΑΙ. (Επίσημοι Κανονισμοί Καλαθοσφαίρισης 2014, άρθρο 50.2, bullet 3)
Η συσκευή των 24΄΄ σταματά, αλλά δεν επαναρρυθμίζεται στα 24΄΄, όταν η ίδια ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχο της μπάλας, κερδίζει μία επαναφορά από θέση εκτός ορίων,  σαν αποτέλεσμα μιας διαδικασίας αναπήδησης.

2. Και οι δύο ομάδες έχουν συμπληρωμένα πέντε ομαδικά σφάλματα, όταν ο Α6 διεισδύει προς το καλάθι και έχει ξεκινήσει προσπάθεια σουτ. Ο διαιτητής κεφαλής σημειώνει σφάλμα μακριά από την μπάλα και η απόφαση είναι ότι ο αμυνόμενος Β8 διέπραξε σφάλμα στον Α9. Ο Α6 συνεχίζει την προσπάθειά του μετά τον ήχο του σφυρίγματος και πετυχαίνει καλάθι. Ο διαιτητής  ακυρώνει το καλάθι και  χορηγεί 2 ελεύθερες βολές στον Α9.
ΟΧΙ. (Επίσημοι Κανονισμοί Καλαθοσφαίρισης 2014, άρθρο 10.4, bullet 3)
Η μπάλα δεν νεκρώνει και το καλάθι μετράει αν μπει, όταν ένας παίκτης διαπράττει σφάλμα έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου, ενώ η μπάλα είναι ακόμα στον έλεγχο παίκτη ο οποίος κάνει προσπάθεια για επίτευξη καλαθιού και ο οποίος ολοκληρώνει την προσπάθεια αυτή με μία συνεχή κίνηση, η οποία άρχισε πριν γίνει το σφάλμα. Μετά την κατακύρωση του καλαθιού θα χορηγηθούν 2 ελεύθερες βολές στον Α9 (5 ομαδικά σφάλματα για την ομάδα Β).


3. Η ομάδα Α έχει τον έλεγχο της μπάλας στο πίσω γήπεδό της για 4 δευτερόλεπτα όταν ο Α3 και ο Β3 διαπράττουν ένα διπλό σφάλμα. Η ομάδα Α, που δικαιούται την επαναφορά λόγω εναλλασσόμενης κατοχής, θα έχει μόνο 4 δευτερόλεπτα υπολειπόμενο χρόνο στη διάθεσή της για να περάσει τη μπάλα στο εμπρός γήπεδό της;
ΝΑΙ. (Επίσημοι Κανονισμοί Καλαθοσφαίρισης 2014, άρθρο 28.1.3, bullet 4)
Η περίοδος των οκτώ (8) δευτερολέπτων θα συνεχιστεί για τον εναπομείναντα χρόνο, όταν η ίδια ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχο της μπάλας, αποκτά το δικαίωμα της επαναφοράς της, εκτός ορίων στο πίσω γήπεδο, σαν αποτέλεσμα διπλού σφάλματος.

4. Ενώ η μπάλα είναι στον αέρα σε προσπάθεια σουτ για καλάθι από τον Α5, καταλογίζεται ένα σφάλμα. Η μπάλα αγγίζει τη στεφάνη και αναπηδά πάνω απ’ αυτή όταν αγγίζεται από τον Α2. Έχει ο Α2 διαπράξει  παρέμβαση στην μπάλα στη διάρκεια του σουτ;
ΝΑΙ. (Επίσημοι Κανονισμοί Καλαθοσφαίρισης 2014, άρθρο 31.2.5, bullet 1)
Κανένας παίκτης δεν μπορεί να αγγίξει την μπάλα, αφότου αυτή έχει αγγίξει τη στεφάνη, ενώ έχει ακόμη πιθανότητες να μπει στο καλάθι μετά που ένας διαιτητής έχει σφυρίξει ενώ η μπάλα είναι σε πτήση προς το καλάθι, μετά από προσπάθεια για σουτ.

5. Ο Β5 διαπράττει σφάλμα αποκλεισμού το οποίο δεν αφορά επαφή με αντίπαλο. Οποιοσδήποτε παίκτης της ομάδας Α θα εκτελέσει τις ελεύθερες βολές που προέκυψαν;
ΝΑΙ. (Επίσημοι Κανονισμοί Καλαθοσφαίρισης 2014, άρθρο 38.2.3, bullet 1)
 Ελεύθερες βολές θα χορηγούνται σε οποιονδήποτε αντίπαλο όπως υποδεικνύεται από τον προπονητή του, στην περίπτωση σφάλματος μη επαφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου