Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Βαχαριδης Χρήστος Συνέντευξη.

Ήρθε η ώρα της κρίσεως για την Παιδική ομάδα της ΑΣΠΙΔΑΣ .
 Πίσω από την σταθερή πορεία την συνεχή παρουσία σε τελικές φάσεις αλλά και την κατάκτηση του πρωταθλήματος της ΕΚΑΣΑΜΑΘ υπάρχει -ουν κάποιοι άνθρωποι που προσπάθησαν και συνεχίζουν για το καλύτερο.
Μια μέρα πριν την έναρξη των προκριματικών μια εφ όλης της ύλης κουβέντα με τον προπονητή της παιδικής ομάδας  Χρήστο Βαχαρίδη.




xanthibasket.  Η  ομάδα  έχει μια σταθερή ανοδική πορεία  τα τελευταία 4  χρόνια. Φέτος είναι η κορύφωση της. Είναι πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της  και δοκιμάζεται  στα προκριματικά της ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ. Ποιό  είναι το μυστικό της συνταγής  .
Φέτος είχαμε την τύχη να προπονούμε μια ομάδα παιδιών με ταλέντο αλλά με μεγαλύτερο προτέρημα την όρεξη για δουλειά και μεγάλο μεράκι για μπάσκετ. Τα μυστικά της συνταγής, πέραν του καλού υλικού και της διάθεσης των παιδιών, είναι ο προγραμματισμός και η οργάνωση των μικρότερων τμημάτων-υποδομών αλλά και η τρομερή υποστήριξη από τους γονείς σε όλα τα επίπεδα.

xanthibasket. Τα προβλήματα που φαντάζομαι παρουσιάζονται λειτουργικά οργανωτικά σχέσεις παικτών προπονητών, με τους γονείς είναι σημαντικά που μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη και με ποιό τρόπο λύνονται.
Η σχέση μεταξύ γονέων-προπονητών είναι ιδιαίτερη. Από τη μία πλευρά πρέπει να υπάρχει συνεργασία γιατί ο κοινός στόχος είναι το καλό των παιδιών αλλά από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να υπάρχει παρέμβαση από τους γονείς στο προπονητικό κομμάτι. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι το σημείο που δημιουργούνται οι προστριβές σε ομάδες αυτών των ηλικιών και πρέπει να υπάρχει σωστή διαχείριση και από τις δύο πλευρές.  

xanthibasket. Τι έχει αλλάξει στην φιλοσοφία της ακαδημίας  αν συμβαίνει κάτι τέτοιο και αν όχι ποια σημασία δίνεται στις υποδομές  της.
Πάντα δινόταν μεγάλη έμφαση στα τμήματα των ακαδημιών αλλά θεωρώ ότι κάθε χρόνια δίνεται όλο και μεγαλύτερη σημασία αφού εκεί είναι η πηγή παιχτών για τα μεγαλύτερα τμήματα. Ειδικά φέτος, η στήριξη και η παρουσία της διοίκησης ήταν έμπρακτη.

xanthibasket. Ποιά τα δικά σου συναισθήματα και των  παικτών αμέσως μετά την επιτυχία στο τελικό και ποιά τώρα που έχει μεσολαβήσει ένα καλό χρονικό διάστημα.
Επειδή είχα την τύχη να το ζήσω και σαν παίχτης σε αυτήν την ηλικία, μπορώ να σου πω ότι τα συναισθήματα ήταν ίδια για όλους και (με μια φράση κλισέ αλλά έτσι είναι) δεν περιγράφονται με λόγια.

xanthibasket. Ποιό από τα παρακάτω  κρίνεις ότι είναι πιο βασικό γι να έρθουν οι επιτυχίες.
   Α)  Καλό υλικό
   Β)  Οργάνωση  και υποδομές
   Γ)  Υποστήριξη από γονείς
   Δ)  Διάθεση από τους παίκτες
   Ε)  Υπομονή 
Δεν θα έλεγα κάποιο στοιχείο ότι είναι βασικότερο άλλου, όμως θα προσπαθήσω να τα βάλω σε μια σειρά. Καταρχήν, πρέπει να υπάρχει σωστή οργάνωση από τις υποδομές έτσι ώστε να υπάρχει καλό υλικό σε μεγαλύτερα τμήματα. Στην συνέχεια, είναι απαραίτητη η διάθεση και το μεράκι από τους παίχτες και πλάι σε όλα αυτά η διαρκής υποστήριξη από τους γονείς.

xanthibasket. Η  επιτυχία  της παιδικής ομάδας σημαίνει και επιτυχία του τοπικού μπάσκετ ? Δηλαδή  αυτό θα μεταφρασθεί σε αξιοποίηση των παικτών στις ομάδες τις μεγαλύτερες τα επόμενα χρόνια. Αυτό αν ισχύει τι αποτελέσματα μπορεί να δώσει μακροπρόθεσμα?
Σίγουρα επιτυχία όλου του τοπικού μπάσκετ αφού τα τελευταία χρόνια υπάρχει συνεχής παρουσία Ξανθιώτικης ομάδας πέρα από τα όρια της ΕΚΑΣΑΜΑΘ στα τμήματα υποδομών. Έχει μπει η Ξάνθη σε πανελλήνιο μπασκετικό χάρτη.
Η αξιοποίηση των παιχτών στην αντρική ομάδα είναι ο μεγάλος στόχος. Μια τέτοια στελέχωση θα δώσει σίγουρα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα. Όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού από τη μία πρέπει να καλυφθούν οι σχολικές υποχρεώσεις αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει και μια συνεχής διάθεση από τους παίχτες να δουλεύουν χωρίς να παίζουν.

xanthibasket.  Έχεις δίπλα σου αξιολογότατους προπονητές συνεργάτες. Αντίθετα ξεκίνησες την "καριέρα σου " στην παιδική ομάδα μόνος σου. Τι  σε ώθησε  να περάσεις στις συνεργασίες  και τι κέρδισες από τον καθένα ξεχωριστά.
Την πρώτη χρονιά που ήρθα στην Ασπίδα ως προπονητής δεν ήξερα πρόσωπα και καταστάσεις και ήμουν μόνος. Από κει και πέρα σε όλες τις ομάδες που δούλεψα είχα την τύχη να συνεργαστώ με πολύ αξιόλογους προπονητές. Έχει προχωρήσει το μπάσκετ ανεβάζοντας το προπονητικό επίπεδο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην φτάνει μόνο ένας προπονητής σε μια ομάδα. Φέτος είμαστε με τον Αντώνη Κασαρτζίδη, ένα παιδί πολύ αξιόλογο που έχουμε πολύ καλή χημεία και φυσικά με τον Γρηγόρη Σουλιώτη που το βιογραφικό του μιλάει από μόνο του. Τις προηγούμενες χρονιές δουλέψαμε με τον Γιώργο Κωτάκη και τον Κώστα Ιωαννίδη που οι επιτυχίες τους με την αντρική ομάδα, αλλά και με τα τμήματα υποδομής, μπορούν επίσης να μιλήσουν αντί εγώ. Επίσης, υπάρχει μια συνεχής συνεργασία με τους Παναγιωτόπουλο και Νεδήμ από τις οποίες προσωπικά έχω ωφεληθεί πάρα πολύ. Θεωρώ ότι σε όλη την ομάδα υπάρχει ένα πολύ καλό προπονητικό σύνολο.

xanthibasket.  Η επιτυχία  κατά πόσο ήταν ζήτημα χρόνου να έρθει.
Καταρχήν, επιτυχία σε ένα παιδικό τμήμα δεν είναι μόνο να έρθει μια πρόκριση σε τελική φάση αλλά και να βγουν μελλοντικοί μπασκετμπολίστες. Όμως θεωρώ από την συνολική φετινή πορεία της ομάδας, ότι φέτος το αξίζαμε.

xanthibasket.  Αν ρωτήσω  ποιός ο στόχος  στα προκριματικά η απάντηση μάλλον  θα είναι βλέπουμε και κάνουμε... Ποιό είναι το κλίμα  και μέχρι που φτάνει η αισιοδοξία  παικτών και προπονητών.
Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός στην ομάδα για την πρώτη συμμετοχή, σε παιδικό τμήμα, σε ημιτελική φάση. Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

xanthibasket. Οι  επιτυχίες  έχουν όνομα  τις αποτυχίες ποιός θα τις αναλάβει  ?
Τις αποτυχίες τις αναλαμβάνουν οι προπονητές της ομάδας.

xanthibasket.)  Στα χρόνια που έρχονται υπάρχει υποδομή για την συνέχισή τους?
Ναι, υπάρχει η υποδομή. Από κει και πέρα, είμαστε μια μικρή επαρχιακή πόλη που συμμετέχουμε σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο υπάρχουν ομάδες με μεγάλες ακαδημίες που είναι παραδοσιακές δυνάμεις στον χώρο. Οπότε για να συνεχίσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει οι ξανθιώτικες ακαδημίες να συνεργαστούμε  στα τμήματα υποδομής.

xanthibasket.  Η δημιουργία νέας ακαδημίας είναι στα θετικά ή  στα αρνητικά σε τοπικό επίπεδο ?
Η δημιουργία μιας νέας ακαδημίας είναι κάτι το σύνηθες στον μπασκετικό χώρο. Άλλοτε φτιάχνονται πολύ καλές ακαδημίες και άλλοτε όχι. Η πορεία και ο χρόνος δείχνει αν η εκάστοτε ακαδημία λειτουργεί ευεργετικά για το τοπικό επίπεδο.

xanthibasket. Ποιοί νομοί  θα πρωταγωνιστήσουν στα επόμενα χρόνια σε επίπεδο υποδομών και για ποιό λόγο
Δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα γίνει τις επόμενες χρονιές. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχει μια συνεχής παρουσία σε τελικές τετράδες της ΕΚΑΣΑΜΑΘ από ομάδες των νομών Δράμας, Σερρών, Καβάλας και φυσικά της Ξάνθης.

xanthibasket.  Αν μπορούσες να επέμβεις και να αλλάξεις πράγματα σε κάθε επίπεδο τι θα άλλαζες.
Θεωρώ ότι θα ήταν καλύτερο να μείνω στα προπονητικά μου καθήκοντα..

xanthibasket. Η  γνώμη σου  για τον αντίπαλο του τελικού και τις υπόλοιπες ομάδες.
Η φετινή ποιότητα των ομάδων ήταν μεγάλη. Από την πρώτη φάση μέχρι και το Final-4. Άλλωστε η αξία των ομάδων που παίξαμε αντίπαλοι, μας δίνει μια επιπλέον ευχαρίστηση για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Χρόνια πολλά!! Ευχαριστούμε για την στήριξη όλων των τελευταίων ετών!

xanthibasket.  Καλή επιτυχία  και η βαλίτσα να φτάσει όσο πιο μακρυά γίνεται.
                         Τα τραπέζια ΑrV@Νiτ@kis   ua g;inoyn   TRIA............

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου