Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΑΠΟΣΤΟΛΗ .....Η ΠΟΛΗ το κολλεγιο κλπ...

Η νότια πλευρά
Μέχρι την δεκαετία του 60 η πόλη της Αδριανούπολης  δεν ήταν στις προτεραιότητες ...της γείτονος χώρας . Η πλούσια όμως ιστορία της  από τους αρχαίους χρόνους αλλά και το ότι ήταν η πρώτη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των Οθωμανών φαίνεται ότι έκανε τους ηγέτες της γείτονος χώρας να ξεχάσουν ότι είναι μια συνοριακή πόλη με έντονο το Ελληνικό στοιχείο μέχρι και την ανταλλαγή αλλά ακόμη και τώρα με την ιστορία που υπάρχει στα κτίρια .....
Συν το ότι εδώ βρίσκεται και ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα  το 2ο μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων .
Κεντρική είσοδος 
Αντίθετα λοιπόν με εμάς που έχουμε ξεχάσει τα σύνορα με συνέπεια η μετανάστευση να έχει αφήσει έντονα σημάδια τα προηγούμενα χρόνια σε κωμοπόλεις και χωριά του ακριτικού νομού αλλά και τώρα μόνο η ύπαρξη λόγω συνόρων πολυάριθμου στρατού χωρίς καμία άλλη προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής την στιγμή μάλιστα που έχει πολλά εφόδια οι γειτονες ξεκίνησαν μια μεγάλη προσπάθεια να αναδείξουν και να δώσουν και πάλι την χαμένη αίγλη που είχε ως Βυζαντινή πόλη 3η στην σειρά μετά από Κων/πολη και Θεσνίκη  2η μετέπειτα στην περιοχή της Θράκης ως κέντρο της περιοχής ΘΡΑΚΗ με πρώτη αναφορά την Φιλιππούπολη.
Θόλος
Το πλεονέκτημα του απέραντου κάμπου και το πρώην μειονέκτημα ως πόλη στα σύνορα γίνεται πλεονέκτημα σε αντίθεση  με μας.
Τα τελευταία χρόνια η οικονομική ανάπτυξη είναι τεράστια. Οι ρυθμοί 8-10%  ανάπτυξης υπάρχουν μόνο στην Κίνα . Και εδώ όμως το τίμημα είναι μεγάλο .
Η μοιρασιά της ανάπτυξης-πλούτος που παράγεται είναι από άνιση έως ανύπαρκτη. Σημάδια κάποιου μορφώματος αστικής τάξης δειλά δειλά ξεπετάγονται.  Υπάρχει ουσιαστικά μια Μεγαλοαστική τάξη που μπαίνει σφήνα στον πλούτο που διαχειρίζεται το στρατιωτικό κατεστημένο και μετά το χάος. Η παράγκα δεν απέχει πολύ από την νέα οικιστική κατασκευή με τις πισίνες.
 Η Πόρσε  μπορεί να περάσει δίπλα από το κάρο.
Υπάρχει πολύς κόσμος που δουλεύει για την στοιχειώδη συντήρηση.
Πολύς νέος κόσμος που θέλει διέξοδο . Σε κάθε μαγαζάκι δέκα άνθρωποι είναι έτοιμοι να σου παρέχουν τα πάντα.
Μέχρι τώρα το στρατιωτικό κατεστημένο  που σχεδόν είχε το 40-45% της οικονομίας της χώρας.
Η αλλαγή που φέρνει ο Ερντο(γ)αν δίνει την ευκαιρία  και σε άλλους ντόπιους και ξένους να μπούνε στο παιχνίδι της παραγωγής.
Και εδώ είναι η σύγκρουση που υποβόσκει εδώ και καιρό.
Αν ο Κεμάλ "Πατέρας των Τούρκων" Ατατούρκ  ήθελε ένα κράτος ένα λαός-εθνότητα μια θρησκεία με θεματοφύλακα υποτίθεται τον στρατό στην πράξη αρχίζει να φαίνεται μια σημαντική αλλαγή. Αναγνωρίζονται μειονότητες κάτι που ήταν πυλώνας της ύπαρξης του τουρκικού κράτους η μη αναγνώριση μειονοτήτων.
Αρχίζει μια εσωτερική διεργασία αυτογνωσίας .
Πολλά φιλοσοφικά   ..........
Σαν πόλη η Αδριανούπολη σαν πρώτη ματιά από την δυτική είσοδο σε απογοητεύει.
Εδώ είναι οι φτωχομαχαλάδες . Στην συνέχεια αρχίζει η αλλαγή που προσφέρει το πλούσιο φυσικό τοπίο που τόσο όμορφα διατηρούν .
Πάρκα δάση α και καλλιέργειες λεύκης  κερδίζουν τις εντυπώσεις.
Και μετά η επιβλητική γέφυρα   με τα πολύ ωραία καφέ στις όχθες όπου μπορείς εκεί και μόνο εκεί να πιεις άνετα μια μπύρα.....γιατί αλκοόλ αλλού με τίποτα..............
Ήδη ο επιβλητικός όγκος του Τζαμιού που έχτισε ο Μινμαρ Σινάν  σε κερδίζει.

 Αν και είναι τόσο επιβλητικό και φαίνεται ήδη από τις Καστανιές όταν πλησιάζεις σε έχει συνεπάρει.
Ο μεγαλύτερος αρχιτέκτονας της εποχής Μινμαρ-Σινάν που έχει βάλει την υπογραφή του στα καλύτερα Οθωμανικά κτίρια δημιούργησε ένα επιβλητικό τζαμί. Το δεύτερο σε μέγεθος στα Βαλκάνια.
Καμιά φωτογραφία δεν μπορεί να αποτυπώσει την  επιβλητικότητα του . Την ημέρα της επίσκεψης είχε και πολλά σύννεφα και οι 4εις μιναρέδες έπαιζαν με τα σύννεφα. Θα έπρεπε σίγουρα ο Σινάν να το είχε προβλέψει αυτό. Ζαλίζεσαι   όταν κοιτάς ώρα....
   Πιο κάτω είναι η κεντρική λεωφόρος που οδηγεί στην εθνική οδό για Κων/πόλη. Ανατολικά της πόλης είναι και η άλλη Αδριανούπολη.

Εδώ αρχίζει η νέα αστική τάξη ήθη και έθιμα.
Εδώ είναι και το συγκρότημα του Πανεπιστημίου σε μια φοβερή θέση . Καμιά σχέση με τα δικά μας άθλια κτίρια. Κάτι από Αμερικάνικα πανεπιστήμια και δεν είναι τυχαίο πως κερδίζουν συνεχώς σε αίγλη και κύρος.   Και μετά τα υπέροχα συγκροτήματα σε συγκεκριμένες εκτάσεις κάτι σπίτια κουκλιά με τις πισινούλες τους και άλλα που φυσικά δεν είναι για όλους παρά για λίγους . 136,000 κατοίκους έχει η πόλη και είναι λογικό να έχει και μερικές εκατοντάδες πλούσιους που θέλουν να ξεχωρίζουν σε όλα.  Και φυσικά τα παιδιά τους πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία -κολέγια .
Τρία των αριθμό υπάρχουν και ένα από αυτά είναι και το κολέγιο που έγιναν τα παιχνίδια "EDIRNE KOLEJI".



Το γήπεδο και φυσικά φωτο του Κεμάλ.
Συγκρότημα ολόκληρο με πισίνα κλειστά ανοιχτά γήπεδα κοιτώνες και ότι άλλο χρειάζεται η αστική τάξη για να δώσει εφόδια στα παιδιά της.
Και φυσικά για λίγους όπως παντού με τις τιμές να είναι από 8,000lt έως 13,0000lt .
Δεν ξέρω εάν σας φαίνονται λίγα αλλά η σύγκριση πρέπει να γίνει με τιμές Τουρκίας.
Σαν κολέγιο είναι πλήρες και καταπληκτικό .Παρέχει τα πάντα  .


Σε αυτή τη πλευρά της πόλης Ανατολική είναι και η νέα τάση που επικρατεί στην Τουρκία.
MALL-MALL και πάλι MALL. Υπάρχουν τρία και χτίζονται δεν ξέρω άλλα πόσα.
Εντάξει για ψώνια μπορεί αν είναι καλά αλλά μέχρι εδώ.  Άντε να το δεις και σαν κέντρο συνάντησης.
Γιατί σαν επισκέπτης δεν πρόκειται να δεις τίποτα και να καταλάβεις εάν είσαι σε πόλη της Τουρκίας ή σε κάποια άλλη χώρα. Ακόμη και στον καφέ και στο φαγητό κυριαρχούν τα δυτικά πρότυπα του χάμπουργκερ  -fast-food. Και τα παραδοσιακά κεμπάπια κατεψυγμένα και καμία σχέση με όσα θα έπρεπε να ξέρουμε σαν ανατολίτικη κουζίνα.
Και επιτέλους μια μπύρα ένα καφέ της προκοπής Ένα φραπέ...........Τόσοι Έλληνες πηγαίνουν δεν σκέφτηκε κανένας να φτιάξει ένα φραπέ της προκοπής ......
          Ο  κόσμος είναι ζεστός και φιλόξενος . Εκείνο που δεν παίζεται είναι η οδήγηση.......και κυρίως των τοπικών ταξί.
Ποιος Έλληνας Ταρίφας.....Οι δικοί μας είναι άγιοι.......Κάνεις την προσευχή σου για να περάσεις την διάβαση. Και οδηγάς χρειάζονται 400 μάτια και υπομονή....................
Και είναι περίεργο γιατί ενώ είναι τόσο τυπικοί σε θέματα καθαριότητας (πουθενά σκουπίδι) καπνίσματος εδώ είναι καταστροφικοί.
   Έχουν πολύ μεγάλη αγάπη στα λουλούδια και σε κάθε παρτέρι που είναι περιποιημένα από τον Δήμο  υπάρχουν πολύ όμορφες ανθοσυνθέσεις. Την εποχή αυτή κυρίαρχο λουλούδι η τουλίπα που έλκει την καταγωγή της από την Ήπειρο???????
Μια πανδαισία χρωμάτων   και μπράβο τους.
Τέλος εκείνο που σίγουρα θα κάνει εντύπωση σε κάθε ξένο η συνεχής αναφορά στον Κεμάλ.
Παντού φωτογραφίες του αγάλματα και πάλι φωτογραφίες και δεν κάνω λόγο για δημόσια κτίρια αλλά για σπίτια γυμναστήρια και ΄οτι άλλο βάλει ο νους. Σημαίες τεράστιες και φωτογραφίες του Κεμάλ .
Καθημερινή αυθυποβολή για να μην ξεχάσουν????
Και εδώ στέκει η αναφορά για μια περίεργη κατάσταση που έχει φέρει το άνοιγμα και ανάπτυξη.
    Σαν επίλογο θα 'ελεγα ότι αξίζει μια βόλτα και ακόμη καλύτερα με μία τουλάχιστον διανυκτέρευση για να υπάρχει πιο πλήρης εικόνα.








Η αποστολή.















Μερικές φωτογραφίες από την αποστολή.
ο κος Κερασίδης Νίκος



















Εμπορικο κέντρο

Ομαδική















λεωφορείο

Χωρίς λόγια

Τζα


Τα στελέχη





































Και λίγα λόγια για τους συνήθεις ύποπτους και ακόλουθους γονείς.
Οι κυρίες και ο Θοδωρας!!!!!!!















Η παρακάτω φωτογραφία πρέπει να την προσέξετε.
Είναι απόγευμα έξω από το Τουρκικό φυλάκιο. Γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος για να περάσουμε στην Ελλάδα (επιστροφή). Είχε βρέξει πολύ και τι κάνουν άραγε οι κύριοι-κυρίες  της φωτογραφίας που με τόσο ζήλο ψάχνουν στα χόρτα????????????????????????????





















Ένα μεγάλο ευχαριστώ προσωπικά τόσο στους ανθρώπους που βοήθησαν
για να γίνει η εκδρομή -παιχνίδια τους ανθρώπους του κολεγίου αλλά και τον απλό κόσμο που ήταν φιλικός και πρόθυμος να βοηθήσει.
 Ένα καλό φραπέ να είχαμε και μια μπυρίτσα και όλα θα ήταν τέλεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου