Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Μιχελής Δ. συνέντευξη στο xanthibasket.

Αυτή η συνέντευξη θα συζητηθεί πιστεύω όσο καμιά άλλη. 
Πέρα από το ποιός είναι ο φιλοξενούμενος πέρα από το ίδιο το μεγεθός της οι απαντήσεις στις ερωτήσεις ανοίγουν έναν μεγάλο κύκλο .Αυτός είναι και οσκοπός της κάθε συνέντευξης που προσπαθούσα  να πάρω.
Να μην είναι μια αθώα κουβέντα μια κουβέντα που να προσέχει να μην θίγει καταστάσεις αλλά αντίθετα να προκαλούν οι ερωτήσεις οι απαντήσεις. 
Δημήτρης Μιχέλης: ¨ Πρέπει να αξιοποιηθεί η νέα γενιά των διαιτητών της Θράκης¨Το ποιός είναι ο Δημήτρης Μιχέλης δεν χρειάζεται  συστάσεις. Είναι χρόνια στον χώρο της διαιτησίας και έχει την δική του άποψη κάτι που λείπει πολύ στον χώρο.Περνάει
από τις κουβέντες καφενείου στην δημοσιοποίηση αλλά και στην πράξη εκεί που μπορεί.

                                                                                                                                    Φωτό από το blog του Β.Στοάκη


xanthibasket:  Έχουνε γίνει πολλά στον χώρο σου (διαιτησία) πράγματα που μάλλον δεν βοηθούν καθόλου έτσι ώστε να αποκτήσει το ανάλογο κύρος το επάγγελμα του διαιτητή. Γιατί φτάσαμε εδώ τι δεν έπρεπε να γίνει και πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξει για να δει άσπρη μέρα η διαιτησία.
[%CE%9C%CE%99%CE%A7%CE%95%CE%9B%CE%97%CE%A3+%CE%94%CE%97%CE%9C+%CE%A6%CE%95%CE%A1%CE%95%CE%A3.jpg]Δ.Μ Όπως γίνεται αντιληπτό έχω την εξουσιοδότηση να αναφερθώ σε θέματα διαιτησίας που αφορούν μόνο τη Θράκη.
Κατ ΄αρχήν η διαιτησία δεν είναι επάγγελμα, αλλά ένα χόμπι , δηλαδή μία  απασχόληση, εμπλουτισμένη με τον όρο <λειτούργημα>. Έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται ο διαιτητής: ως ένας χομπίστας με επαγγελματική συνείδηση.
            Διαφωνώ κατηγορηματικά ότι ο χώρος της διαιτησίας στη Θράκη δεν έχει το ανάλογο κύρος που αρμόζει στις απαιτήσεις του σύγχρονου basket και συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά για να δει άσπρη μέρα, αν όλοι οι λοιποί παράγοντες του basket την αφήσουν να λειτουργήσει ανεπηρέαστη από συμφέροντα, συκοφαντίες και σενάρια φαντασίας . Πιο αναλυτικά;
            Ο Σ.Δ.Κ. ΘΡΑΚΗΣ ουσιαστικά «επανιδρύθηκε» το 2001» με την επικύρωση του καταστατικού του από το Πρωτοδικείο. Μέχρι τότε ήταν σχεδόν ανύπαρκτος, με ελάχιστους ενεργούς διαιτητές, χωρίς διοίκηση, οργάνωση και γραφεία. Ουσιαστικά υπήρχε στην Ομοσπονδία του αθλήματος μόνο στα χαρτιά, χωρίς εκπροσώπηση σε Γενικές Συνελεύσεις και φυσικά δε συζητάμε για έργο: σχολή διαιτησίας, εκπαίδευση, εξοπλισμός ήταν άγνωστες λέξεις για το Σύνδεσμο. Οι εμπειρικές γνώσεις και η ανυπαρξία διάδοχης κατάστασης κρατούσαν στην επιφάνεια αυτούς τους «λίγους» διαιτητές με τις όποιες συνέπειες  για την αξιοπιστία της εικόνας του διαιτητή αλλά και της αντικειμενικότητας των πρωταθλημάτων.
            Όλα αυτά άλλαξαν ριζικά το καλοκαίρι του 2001. Εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία του Συνδέσμου, μία ομάδα νέων ανθρώπων με όρεξη για δουλεία  και λατρεία για τη διαιτησία  ανέλαβαν  τα  ηνία του Συνδέσμου. Συγκροτήθηκε Δ.Σ. και τέθηκαν αμέσως οι παρακάτω στόχοι: Ανεύρεση και εκπαίδευση νέων διαιτητών, πλήρης αξιοποίηση έμπειρων διαιτητών που είχαν τεθεί στο περιθώριο από τα συμφέροντα των «λίγων» οργάνωση και αδιάκοπτη λειτουργία εξοπλισμένων γραφείων, αποκατάσταση των σχέσεων με αθλητικές-πολιτικές-κοινωνικές αρχές του τόπου, εκπροσώπηση του Συνδέσμου σε συνελεύσεις της Ομοσπονδίας, προβολή του Συνδέσμου μέσω του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου και ανεύρεση πόρων.
            Και πράγματι, αν θέλει κάποιος να δει σήμερα τα αποτελέσματα θα εκπλαγεί ευχάριστα. Τέσσερεις Σχολές Διαιτησίας που απόδωσαν περισσότερους από 200 διαιτητές (μεγάλος αριθμός αυτών μεταγράφηκε σε άλλους συνδέσμους, ενισχύοντας το δυναμικό τους και εξυπηρετώντας έναν από τους σκοπούς της Ο.Δ.Κ.Ε.), αξιολόγηση διαιτητών στις Εθνικές Κατηγορίες, εξοπλισμένα γραφεία από τα οποία διεκπεραιώνεται η αλληλογραφία, τηρούνται αρχεία, ενημερώνονται τα μητρώα  των διαιτητών, γίνεται η ενημέρωση τύπου κ.λ.π., συνεχής εκπαίδευση των διαιτητών μέσα από μηνιαίες εκπαιδευτικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος σ όλη τη Θράκη, έγκαιρη ενημέρωση Σωματείων- προπονητών- αθλητών και τοπικού αθλητικού τύπου για κάθε αλλαγή ή επεξήγηση των κανονισμών καλαθοσφαίρισης, εκπροσώπηση του Συνδέσμου σε συνελεύσεις, σεμινάρια με απόψεις, προτάσεις και βαρύτητα λόγου και ψήφου, οργάνωση εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών ταξιδιών σε Ελλάδα και εξωτερικό, προσέλκυση του ενδιαφέροντος χορηγών οι οποίοι εξασφάλισαν την οικονομική ευχέρεια για τον εξοπλισμό και ένδυση των διαιτητών σε ετήσια βάση.
 Όλα τα παραπάνω από μόνα τους, πιστεύω, ότι στοιχειοθετούν ένα Σύνδεσμο με κύρος, όπου η προσωπικότητα των μελών του, ο σεβασμός όλων μας προς το άθλημα που υπηρετούμε, ο προγραμματισμός και η μεθοδικότητα για υλοποίηση στόχων από το Δ.Σ. εμπνέουν σεβασμό και εμπιστοσύνη στους αθλητικούς φορείς στο πανελλήνιο, μα κυρίως στις διαγωνιζόμενες ομάδες.
Κι όμως όλη αυτή η λαμπρή πορεία του Συνδέσμου, αντί να εμπνεύσει και να συσπειρώσει τους αθλητικούς φορείς του τόπου, δημιούργησε αντιπαλότητες, ζήλια, φθόνο κι εδώ ξεκινάει ένας ανελέητος αγώνας εξόντωσης του Συνδέσμου. Ένας άνισος αγώνας της ΕΚΑΣΑΜΑΘ εναντίων των ανυποψίαστων διαιτητών που με επικεφαλής τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ένωσης κο Χραλαμπίδη και το μέλος του Συνδέσμου μας!!! και Προεδρο της Κ.Ε.Δ. κο Γκουρτσιλίδη, χρόνια προσπαθούν μέσα από απειλές, τιμωρίες διαιτητών, ψευδείς και συκοφαντικές έγγραφες και προφορικές αναφορές προς την αθλητική ηγεσία να σπιλώσουν τη φήμη και να υποβαθμίσουν το έργο του Συνδέσμου. Και αναρωτιέται κανείς το γιατί. Απλά και οι δύο τους  αδυνατούν να ακολουθήσουν τις απαιτήσεις και τους ρυθμούς του σημερινού basket. Όλες μας οι προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών ενός αγώνα, την οργάνωση των αρμοδιοτήτων των ενεργών παραγόντων ενός αγώνα, την ιατρική κάλυψη των διαγωνιζομένων αθλητών, την εξάλειψη βίας από τα γήπεδα της περιοχής μας, την ομαλότερη και αποδοτικότερη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων στα πλαίσια που αφορούν το κομμάτι της διαιτησίας και άλλα πολλά προσέκρουσαν στο τοίχος της αδιαφορίας ή σε αποφάσεις μιας άλλης εποχής δεκάδες χρόνια πίσω. Και κάθε επιχείρημα αντίδρασης ή επανάληψης της προσπάθειάς μας κατέληγε στις δικαστικές αίθουσες. Εκεί, μόνο, δικαιώνεται χρόνια τώρα ο Σύνδεσμος, αφού ακυρώθηκαν όλες οι ποινές που επιβλήθηκαν από την ΕΚΑΣΑΜΑΘ και την ΚΕΔ αυτής προς τους διαιτητές, αποδεικνύοντας επανειλημμένα το άδικο και το παράνομο της των αποφάσεων της Ένωσης.
Και πριν ενάμισι χρόνο συνεβηκε το πιο απίθανο. Ο κος Γκουρτσιλίδης, με τις ευλογίες του κου Χαραλαμπίδη, με μία ομάδα «λίγων» παλαιών διαιτητών (μεταξύ αυτών και ο υιός Χαραλαμπίδης ως μέλος του Δ.Σ.) και δυστυχώς και ορισμένων δικών μας ενεργών διαιτητών  επιχείρησαν πραξικόπημα. Κατάφεραν εξαπατώντας το Πρωτοδικείο να επικυρώσουν καταστατικό Συνδέσμου Διαιτησίας με σκοπό να αντικαταστήσουν και να υποκαταστήσουν 3 Συνδέσμους (Θράκης-Ανατολικής Μακεδονίας-Σερρών)  με έναν καινούργιο δικό τους. Η έγκαιρη και καθ’ όλη νόμιμη τριτανακοπή του Συνδέσμου οδήγησε την υπόθεση σε ακροαματική διαδικασία στο Πρωτοδικείο Κομοτηνής, το οποίο ακύρωσε το καταστατικό του υποτιθέμενου Συνδέσμου ενώ την ίδια ώρα, με εισήγηση του Συνδέσμου η Γ.Σ. της Ο.Δ.Κ.Ε. απόλυτα πλειοψηφικά δεν αναγνώρισε τον υπό κατασκευή Σύνδεσμο, όπως άλλωστε ουδέποτε κατάφερε να πάρει αθλητική αναγνώριση από τη Γ.Γ.Α κατόπιν παρέμβαση και πάλι του Συνδέσμου. Και πάλι η λυσσαλέα επιθυμία τους για εξουσία και απολαβή των κεκτημένων των 3 Συνδέσμων τους οδήγησε στο Εφετείο. Για μια φορά ακόμα η δυναμική παράσταση του Συνδέσμου τους οδήγησε σε παραίτηση μέσα στην δικαστική αίθουσα και τελεσιδικία της υπόθεσης.
Κι εδώ έρχεται ο Σύνδεσμος να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό του. Με συνοπτικές διαδικασίες έδωσε «άφεση αμαρτιών» στους ενεργούς διαιτητές του που κατ’ ομολογία τους παρασύρθηκαν από τις υποσχέσεις Χαραλαμπίδη-Γκουρτσιλίδη και τους ενέταξε και πάλι στη δύναμή του, θεωρώντας το ατόπημά τους ως μη γενόμενο. Όχι ,για όλους όμως. Δυστυχώς οι κ.κ. Σαλικίδης και Ζηκίδης αρνήθηκαν τη μεταμέλεια και δήλωσαν πιστοί στην ιδεολογία και τον «αγώνα» του παράτυπου Συνδέσμου. Έτσι η Γ.Σ. του Συνδέσμου  τους διέγραψε από το μητρώο των μελών, όπως άλλωστε έκανε και με τον κο Γκουρτσιλίδη κατόπιν αιτήσεώς του κατά τη χρονική περίοδο της δικαστικής διαμάχης.
Απομένει ένας ακόμα αγώνας να δώσει ο Σύνδεσμος την παρούσα χρονική στιγμή. Όπως προανέφερα, ο κος Γκουρτσιλίδης διαγρα΄φηκε από το μητρώο μελών του Συνδέσμου, κατόπιν δικής του αίτησης. Εξακολουθεί, όμως, να στελεχώνει την ΚΕΔ/ ΕΚΑΣΑΜΑΘ κατά παράβαση του αθλητικού νόμου και του κανονισμού διαιτησίας της Ε.ΟΚ. (Μη ενεργοί διαιτητές που δεν υποβάλουν δήλωση μη ενεργού διαιτητή δεν μπορούν να στελεχώνουν επιτροπές διαιτησίας). Και φυσικά συνεχίζει το καταστροφικό του έργο.  Στα μέσα του καλοκαιριού!!! κάλεσε σε απολογία όλους τους πρώτους διαιτητές που στα τουρνουά παμπαίδων-παγκορασίδων επέτρεψαν τη χρησιμοποίηση δεύτερου διαιτητή από τη Σχολή Διαιτησίας. Κι ας είναι αυτός που στις 1-2-2010, υπό την έγκριση της ΕΚΑΣΑΜΑΘ, συναίνεσε  στην πρόταση και των 3 Συνδέσμων της Ένωσης για εφαρμογή αυτής της μεθόδου προκειμένου οι νέοι διαιτητές να εγκλιματιστούν σε συνθήκες αγώνων και να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία. Και δε σταμάτησε εδώ. Λίγες μέρες αργότερα (κατακαλόκαιρα!!!) κάλεσε σε απολογία τους διαιτητές που διεύθυναν τους αγώνες επίδειξης που διοργάνωσε τοπική αθλητική ιστοσελίδα, με τη δικαιολογία ότι η ΚΕΔ έπρεπε να ορίσει τους Διαιτητές και όχι οι Σύνδεσμοι. Φυσικά, οι παραπάνω αγώνες δεν υπόκεινται στην αρμοδιότητα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ, αλλά το γεγονός ότι οι ίδιοι ουδέποτε κατάφεραν (ούτε καν το έχουν σκεφτεί ποτέ) να διοργανώσουν ένα αθλητικό all star game, τους πλήγωσε…τον εγωισμό και ξέσπασαν ξανά στους διαιτητές. Αλήθεια, γιατί δεν κάλεσαν σε απολογία τους προπονητές, τους αθλητές, τους παράγοντες και τα σωματεία που διέθεσαν το ανθρώπινο δυναμικό τους στους συγκεκριμένους αγώνες, παρά μόνο τους Διαιτητές;


xanthibasket: Οι διαιτητές σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να είναι απόμακροι κρατώντας την αυθεντία της γνώσης ή θα πρέπει να κοιτάξουν να περάσουν στον χώρο του μπάσκετ σαν ένα μέρος του.
Πολλές φορές η άποψη που εισπράττω από διαιτητές είναι στην λογική "Τι ξέρουν αυτοί οι άσχετοι από κανόνες " δίνοντας την παραπάνω κακή εντύπωση.
            Από τα πρώτα του βήματα ένας διαιτητής διδάσκεται πώς να συμπεριφέρεται εντός και εκτός γηπέδου και πώς να αντιμετωπίζει τις όποιες καταστάσεις δημιουργούνται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Υποχρέωση τους είναι η άριστη γνώση των κανονισμών, η εφαρμογή της μηχανικής διαιτησίας και η τήρηση του πειθαρχικού δικαίου. Όμως, ένας «καλός» διαιτητής πρέπει να διευθύνει τον αγώνα, όχι τόσο με το γράμμα του νόμου όσο με το πνεύμα αυτού. Γι’ αυτό η προληπτική διαιτησία αποτελεί σημαντικό παράγοντα μιας πετυχημένης διαιτησίας. Στα πλαίσια, λοιπόν, της προληπτικής διαιτησίας, ο διαιτητής μιλάει με τους παίκτες και τους προπονητές, προειδοποιώντας, συμβουλεύοντας και πολλές φορές εξηγώντας τις αποφάσεις του.
Λυπάμαι που το λέω, αλλά το σύνολο των προπονητών, αθλητών, παραγόντων, δημοσιογράφων και κυρίως των φιλάθλων έχουν άγνοια των κανονισμών. Ελάχιστοι είναι σε θέση να κατανοήσουν το πνεύμα των σφυριγμάτων ενός διαιτητή ή να ερμηνεύσουν μία απόφασή του. Κι αυτό γιατί δεν γνωρίζουν κανονισμούς! Οι κανονισμοί του basket είναι τόσο πολύπλοκοι και δύσκολοι που η απλή ανάγνωσή τους δεν επαρκεί. Απαιτείται μελέτη  για να ερμηνευτούν σωστά και να γίνουν κατανοητοί. Η ανάλυσή του κάθε άρθρου με παράλληλη επεξήγηση παραδειγμάτων είναι επιτακτική. Πριν την έναρξη της περασμένης αγωνιστικής περιόδου προσκαλέσαμε όλες τις ομάδες της ΕΚΑΣΑΜΑΘ σε επιμορφωτικό σεμινάριο για.  την ανάλυση και επεξηγήσεων των τροποποιήσεων των κανονισμών, που ήταν αρκετές. Σας πληροφορώ ότι προσήλθαν εκπρόσωποι από 2 μόνο σωματεία.  2 ακόμη σωματεία ζήτησαν τη συνδρομή μας και η ανταπόκριση του Συνδέσμου ήταν άμεση. Όλοι οι υπόλοιποι τα γνώριζαν….
            Συνεπώς, όταν ένας διαιτητής που λειτουργεί μέσα στον αγώνα με τους ρυθμούς ενός αθλητή, που πρέπει να έχει συνεχώς αυξημένη αντίληψη και να παίρνει αστραπιαίες και δίκαιες αποφάσεις, έχει να αντιμετωπίσει και την επίμονη ημιμάθεια ορισμένων, είναι λογικό (όχι όμως πάντα θεμιτό) να αντιδράσει. Γνωρίζω καλά όμως, ότι επειδή ζούμε σε μικρή κοινωνία και οι συναντήσεις διαιτητών – ομάδων είναι σχεδόν καθημερινές, όλοι μας διατηρούμε άριστες σχέσεις, και στο περιθώριο των αγωνιστικών υποχρεώσεων συζητάμε για basket, εμπλουτίζοντας εκατέρωθεν τις γνώσεις μας.

xanthibasket: Φταίνε μόνο οι διαιτητές για την απαξίωση της δουλειάς τους γιατί δεν είναι και ευχάριστο στις μικρές κοινωνίες που ζούμε και για τα αστεία ποσά που αμείβονται οι διαιτητές να ακούνε τα χίλια μύρια.
            Είναι εύλογο ότι όλοι θέλουν να κερδίζει η ομάδα τους. Σε κανέναν δεν αρέσει η ήττα. Καθήκον των διαιτητών είναι να κερδίζει ο καλύτερος. Αυτό, πολλές φορές δεν είναι αρεστό.
            Οι ομάδες στις περισσότερες των περιπτώσεων προσπαθούν να αποδώσουν την ήττα σε διαιτητικά λάθη. Κατανοώ ότι  προπονητές, παράγοντες πρέπει να δικαιολογήσουν την ήττα στον εργοδότη πρόεδρο ή χορηγό και η εύκολη δικαιολογία είναι η διαιτησία. Οι διαμαρτυρίες, οι απειλές, οι ανακοινώσεις τύπου και οι προσφυγές είναι μέθοδοι για κέρδος εντυπώσεων. Στατιστικά σας ενημερώνω ότι μόλις το 1% των ενστάσεων που υποβάλλονται για αλλοίωση αποτελέσματος δικαιώνεται.
Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το basket, όπως όλα τα αθλήματα, είναι ένα παιχνίδι και το γήπεδο στο οποίο προσέρχεται είναι χώρος θεάματος. Ο χώρος χρειάζεται φιλάθλους και όχι οπαδούς. Οι ύβρεις και οι προπηλακισμοί διαιτητών δε βοηθούν την ομάδα τους. Αρκετές φορές επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.
Οι διαιτητές σε κάθε αγώνα, ανεξαρτήτου κατηγορίας, είναι αναπόφευκτο να κάνουν λάθη. Κι όσο πιο άπειρος είναι ένας διαιτητής, είναι λογικό να κάνει περισσότερα λάθη. Το ίδιο, άλλωστε, συμβαίνει και με τους παίκτες. Δεν έχω , όμως, αντιληφθεί  ποτέ φιλάθλους να αποδοκιμάζουν ή να επιτίθενται σε παίκτες επειδή έκαναν λάθος ή έχασαν ένα εύκολο lay-up.
            Όπως οι νεαροί παίκτες μαθαίνουν με το χρόνο τα μυστικά του αθλήματος και βελτιώνουν την τεχνική τους κατάρτιση, έτσι και οι διαιτητές των τοπικών πρωταθλημάτων αποκτούν με τα παιχνίδια εμπειρία και βελτιώνουν τα  σφυρίγματά τους.
            Τα ποσά με τα οποία αμείβονται οι διαιτητές στην ΕΚΑΣΑΜΑΘ είναι πραγματικά αστεία. Γίνεται μια προσπάθεια από την Ο.Δ.Κ.Ε. για αναπροσαρμογή και του τρόπου καταβολής  των αποζημιώσεων- οδοιπορικών εξόδων και ημεραργιών, η οποία θα είναι κοινή για όλους τους Συνδέσμους. Αισιοδοξούμε ότι τη νέα αγωνιστική περίοδο θα ικανοποιηθούν τα οικονομικά αιτήματά μας και θα σταματήσει η χρηματοδότηση των πρωταθλημάτων της ΕΚΑΣΑΜΑΘ από τους διαιτητές.

xanthibasket: Αν πρότεινα κάθε χρόνο πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων οι διαιτητές σε κάθε νομό να πήγαιναν στις προπονήσεις των ακαδημιών έτσι ώστε οι αυριανοί παίκτες να δούνε πως οι διαιτητές δεν είναι ο κακός μπαμπούλας πιστεύεις ότι θα είχε κάποια αποτελέσματα η ενέργεια αλλά θα υπήρχε και η ανάλογη αρωγή από τους διαιτητές?
            Πιστεύω ότι κανείς δεν διδάσκει στις Ακαδημίες  ότι οι διαιτητές είναι μπαμπούλες και κανείς αθλητής ανεξαρτήτου ηλικίας δεν τους αντιμετωπίζει σαν τέτοιους. Όπως προανέφερα την περασμένη αγωνιστική περίοδο 2 σωματεία ζήτησαν τη συνδρομή μας και η ανταπόκριση του Συνδέσμου ήταν άμεση. Σας εγγυώμαι ότι σε οποιοδήποτε θέμα έχει σχέση με την εκπαίδευση ο Σύνδεσμος θα ανταποκριθεί σε κάθε πρόσκληση Σωματείου.

xanthibasket:Παρακολουθείς τα όσα γίνονται στο τοπικό μπάσκετ . Η κατάσταση έχω την εντύπωση δείχνει να έχει παθογένεια σε σχέση με τους ανθρώπους που διοικούν σε υψηλό επίπεδο τα του χώρου. Γιατί φτάσαμε εδώ αν έχεις την ίδια άποψη με μένα. Ποιο είναι το μερίδιο ευθύνης των διαφόρων παραγόντων και ποια είναι η αρρώστια του χώρου. Η δική μου άποψη λέει ότι πάσχουμε από κακό παραγοντισμό  και ιδιοτέλεια . Αν έχεις άλλη άποψη πως   κρίνεις την κατάσταση.
            Θεωρώ ότι η η διοίκηση της ΕΚΑΣΑΜΑΘ έχει κάνει τον κύκλο της. Οι άνθρωποι που τη στελεχώνουν βρίσκονται στο τιμόνι πολλά χρόνια, έχουν στερέψει από διάθεση και ιδέες και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να παραδώσουν τα σκήπτρα σε νεότερους. Την άποψη αυτή συμμερίζονται και τα σωματεία, που σε καθημερινές συζητήσεις οι παράγοντες τους αναφέρουν ότι χρόνο με το χρόνο διαπιστώνουν την έλλειψη οργάνωσης και σχεδιασμού και την απαξίωση των πρωταθλημάτων


xanthibasket: Ποιο είναι το μέλλον του τοπικού μπάσκετ. Υπάρχουν απλές λύσεις ή οι όποιες λύσεις έχουν μεγάλο κόστος και δεν μπορούν να εφαρμοσθούν.
            Αισιοδοξώ ότι, θα πρυτανέψει η λογική και σύντομα θα έχουμε αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση της ΕΚΑΣΑΜΑΘ. Το νέο Δ.Σ. θα πρέπει, μέσα από το διάλογο με τα σωματεία, να οργανώσει πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα, με περισσότερους αγώνες και ομάδες και με κόστος που να μπορούν να ανταποκριθούν οι ομάδες. Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι στην περιοχή μας που είναι έτοιμοι να καταθέσουν τέτοιες προτάσεις-λύσεις, αλλά όσες φορές το επιχείρησαν αντιμετώπισαν την άρνηση από τα απολιθωμένα μυαλά της παρούσας διοίκησης.
            Επίσης, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και να εμπλουτιστούν τα πρωταθλήματα με νέα σωματεία. Ανήκουμε στη μεγαλύτερη Ένωση της χώρας και έχουμε τα φτωχότερα σε ομάδες πρωταθλήματα. Είναι αδιανόητο μία Ένωση 6 μεγάλων και σχετικά εύπορων νομών να οργανώνει πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας με 13 σωματεία, Β΄ κατηγορίας με 5 σωματεία, γυναικείο πρωτάθλημα με 3-4 σωματεία. Κι αν πάμε στα πρωταθλήματα υποδομής, για τις περισσότερες ομάδες έχουν τελειώσει το Δεκέμβριο και για τις λίγες της τελικής φάσης μέχρι το Φεβρουάριο. Κι ακολουθεί μία αγωνιστική απραξία για τα παιδιά 7 και πλέον μηνών. Για δε τις ακαδημίες τα πράγματα είναι τραγικά. Ένα τουρνουά στις διακοπές του Πάσχα και τέλος….
            Πρωταθλήματα 2 ομίλων με final four, πρωταθλήματα παλαιμάχων, τουρνουά mini Χριστουγέννων, τουρνουά 3 on 3, τουρνουά με συμμετοχή ομάδων από γειτονικές Ενώσεις ή ακόμη και χώρες είναι κάποιες λύσεις που μπορούν να προταθούν και να αποτελέσουν κίνητρα.
             Πρέπει να ιδρυθεί Σύνδεσμος Κριτών και το τραπέζι της γραμματείας να επανδρώνεται με καταρτισμένους κριτές και όχι με παράγοντες ομάδων ή φιλάθλους. Καταρτισμένοι, επίσης,  κομισάριοι θα πρέπει να εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία ενός αγώνα έξω από τις γραμμές του γηπέδου.
            Η ανεύρεση χορηγών και η εξασφάλιση πόρων είναι βασικός παράγοντας επιτυχιών προγραμματισμού και υλοποίησης σχεδιασμού. Με δεδομένη την οικονομική κρίση, η Ε.Ο. Κ και η Γ.Γ. έχουν περικόψει σημαντικά τις επιχορηγήσεις. Θα πρέπει λοιπόν να ζητηθεί η συνδρομή των επιχειρηματιών του τόπου, οργανισμών που εδρεύουν στην περιοχή μας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας,  των μέσων μαζικής ενημέρωσης κι όλων όσων μπορούν να συνδράμουν στην επιβίωση του αθλήματος στην περιοχή μας. 

xanthibasket:   Ποιο είναι το επίπεδο κάλυψης και προβολής του τοπικού μπάσκετ που πάσχει τι προτείνεις για να βελτιωθεί.

            Μηδαμινό! Η όποια προβολή και ενημέρωση έγκειται στο μεράκι ελάχιστων ανθρώπων που μέσα από προσωπικά sites ή blogs και μερικών άρθρων σε κάποια εφημερίδα, καταγράφουν ότι συμβαίνει στον μπασκετικό  χώρο.

Η ύπαρξη εκπροσώπου τύπου είναι επιτακτική ανάγκη στην ΕΚΑΣΑΜΑΘ. Η καθιέρωση συνέντευξης τύπου, η έγκαιρη ενημέρωση του site (η υπάρχουσα χαρακτηρίζεται επιεικώς απαράδεκτη), η διαφήμιση του αθλήματος μέσω των Μ.Μ.Ε.  πρέπει να γίνονται από ένα οργανωμένο γραφείο τύπου. Η καθημερινή τροφοδοσία δημοσιογράφων και blogs με ειδήσεις και η εν συνεχεία έγκαιρη ενημέρωση του κοινού, θα διαδώσει το άθλημα και θα προσελκύσει κόσμο.

xanthibasket:  Αύριο γίνεσαι ο ισχυρός άνδρας του χώρου  σε επίπεδο διαιτησίας . Έχεις απεριόριστη εξουσία . Ποια θα είναι η πρώτη κίνηση αλλαγής που θα έκανες.

            Ανεξαρτησία της διαιτησίας από την Ομοσπονδία του αθλήματος η οποία είναι ο εκπρόσωπος των ομάδων. Αξιολόγηση, ορισμοί και πειθαρχικός έλεγχος των διαιτητών επιβάλλεται να είναι στη δικαιοδοσία της Ο.Δ.Κ.Ε. και κατ’ επέκταση στους Συνδέσμους. Αυτό συνεπάγεται απογαλακτισμό της διαιτησίας από τα συμφέροντα των ομάδων. Έτσι η άρτια τεχνική κατάρτιση, η άριστη φυσική κατάσταση σε συνδυασμό με την παράσταση και την εμφάνιση και τέλος η ακεραιότητα του χαρακτήρα θα είναι τα μόνα κριτήρια αξιολόγησης και σταδιοδρομίας ενός διαιτητή., χωρίς παρεμβάσεις, γνωριμίες και ρουσφέτια .
           
xanthibasket:    Μέχρι τώρα η συνεργασία σε επίπεδο ομάδων στηριζόταν σε προσωπικές φιλίες χαμηλής εντάσεως και δεν ήταν οι συνεργασίες στην λογική να δοθούν λύσεις γενικές. Έχει να κάνει με το επίπεδο των ανθρώπων που διοικούν τις εκάστοτε Ακαδημίες. Φταίει η δουλοπρέπεια έτσι ώστε να γίνει η δουλειά μας? Πως είναι δυνατόν να γκρινιάζουν όλοι αλλά όταν είναι η ώρα για τις εκλογές να βγαίνουν οι ίδιοι πάντα?? Υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν νοοτροπία και διάθεση???
            Εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα, αν θέλουμε να δούμε ανάπτυξη και πρόοδο του αθλήματος στον τόπο μας. Η ιδιότητα του διαιτητή δεν  μου επιτρέπει την ανάμιξή μου σε προσωπικές συζητήσεις με παράγοντες και συνεπώς δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω λεπτομέρειες για το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας τα γεγονότα. Η αντίληψη μου, όμως, είναι ότι οι δυνατότητές τους για το κάτι παραπάνω είναι περιορισμένες. Και την ύστατη ώρα κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να κάνει το μεγάλο βήμα. Έτσι διατηρήθηκε το «ισόβιο» καθεστώς της ΕΚΑΣΑΜΑΘ και οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση.
Νομίζω ότι οι νέοι άνθρωποι που εμφανίστηκαν στο χώρο τα τελευταία χρόνια φαίνονται να παρουσιάζουν μια διαφορετική νοοτροπία και θέλω να ελπίζω ότι οι φωνές δυσαρέσκειας και αγανάκτησης που συσσωρεύουν, αλλά και η επιθυμία τους για ανάδειξη του έργου των ακαδημιών που διατηρούν θα τους συσπειρώσει σε αγώνα για σημαντικές αλλαγές στο χώρο.   

xanthibasket:  Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης  υπάρχει μια κίνηση για πρώτη φορά η οποία ουσιαστικά προσπαθεί να βάλει προ των ευθυνών της τους ανθρώπους της ΕΚΑΣΑΜΑΘ.
Αυτή η κίνηση αναιρεί το προηγούμενο κλίμα δουλοπρέπειας; Βλέπεις να υπάρχει άνεμος αλλαγής???
Αν ναι ποιος πιστεύεις ότι είναι ο ορίζοντας  των αλλαγών ποιο μπορεί να είναι το ταβάνι???
            Δεν είναι σε θέση να γνωρίζω για την κίνηση που αναφέρετε ίσως κάποιες μεμονωμένες αντιδράσεις, αλλά δε νομίζω ότι συνιστούν κάποιον άνεμο αλλαγής. Μακάρι να ισχύει κάτι εν αγνοία μου.
            Τον ορίζοντα των αλλαγών σας τον φωτογράφησα στα προηγούμενα ερωτήματα. Ταβάνι θεωρώ τη ολοκλήρωση του παζλ των αλλαγών με πρωταθλήματα με πολλές ομάδες σε όλες τις κατηγορίες, ανεξάρτητη διαιτησία και γραμματεία, οικονομική ευχέρεια και γεμάτα γήπεδα.

xanthibasket:   Πριν από ημέρες καλέσαν σε απολογία τους διαιτητές που τίμησαν με την παρουσία τους το 1ο τοπικό all-star. Θέλω την θέση σου τόσο για την όλη προσπάθεια όσο και για την μετέπειτα στάση προς τους διαιτητές. 
Η συμμετοχή των αθλητών και προπονητών καθώς και η παρουσία του κόσμου στο γήπεδο έδειξαν πόσο έλλειπε μια τέτοια εκδήλωση στην περιοχή μας. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την όμορφη εκδήλωση και μπράβο στους διαιτητές που το τίμησαν με την παρουσία τους. Τέτοιες εκδηλώσεις, μακριά από σκοπιμότητες και αντιπαλότητες,  μαζεύουν τα παιδιά στο γήπεδο και φέρνουν τον κόσμο στο basket.
Η ΕΚΑΣΑΜΑΘ αντί να αφυπνιστεί από το γεγονός και να σχεδιάσει ένα μελλοντικό δικό της αγώνα επίδειξης, προέβηκε για ακόμη μια φορά σε ακρότητες. Μη μπορώντας να αγγίξει προπονητές, αθλητές,, παράγοντες και σωματεία κάλεσε σε απολογία τους διαιτητές.! Αν και πέρασαν δύο μήνες από τότε δεν έχει κοινοποιηθεί κάποια ποινή και πιστεύω δε θα το τολμήσουν. Σε διαφορετική περίπτωση η αντίδρασή μας θα είναι δυναμική.
            Ας σκεφτούν οι κύριοι της ΕΚΑΣΑΜΑΘ την ανικανότητά τους να οργανώσουν ένα δικό τους αθλητικό all star game και ας αφήσουν τους λίγους λάτρεις του χώρου να ξεδιπλώνουν την τρέλα  και την αγάπη τους για το άθλημα και τον κόσμο να γεμίζει γήπεδα απολαμβάνοντας  θέαμα.

xanthibasket: Μια ακόμη πρόταση .
Θα ήταν εύκολο να μαζευτούν όλοι οι άνθρωποι του χώρου προπονητές παράγοντες και διαιτητές να συζητήσουν πριν από την έναρξη των πρωταθλημάτων τα προβλήματα???
            Κρίνω σκόπιμο αυτή η συζήτηση να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα καθ’ όλη την αγωνιστική περίοδο, έτσι ώστε να υπάρχει μία πιο συγκεκριμένη εικόνα των δυσκολιών που αντιμετωπίζονται και να προβλεφθούν στην προκήρυξη των πρωταθλημάτων της περιόδου που ακολουθεί.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου