Δημήτρης Μιχέλης: ¨ Πρέπει να αξιοποιηθεί η νέα γενιά των διαιτητών της Θράκης¨
Ο Δημήτρης Μιχέλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Θράκης , μίλησε στον Βασίλη Στοάκη για θέματα που αφορούν το σύνδεσμο και άλλα θέματα γύρω από το μπάσκετ σ ένα ευχάριστο μπασκετικό δίωρο στο γραφείο του Συνδέσμου στην Ορεστιάδα, με αμιγώς μπασκετικές συζητήσεις και αναμνήσεις , που μόνο χαμόγελα αφήνουν στον πρόεδρο του Συνδέσμου.
Ερ: Ξεκινάμε λίγο απότομα, ωστόσο είναι το θέμα της εποχής μας δυστυχώς. Πώς τα βγάζει οικονομικά ο Σύνδεσμος;
Δ.Μ: ¨Γνωρίζουμε όλοι ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και οι οικονομικές συνθήκες ακόμα δυσκολότερες.Οι συνδρομές των μελών του συνδέσμου και οι κατά καιρούς χορηγοί μας δίνουν πολύτιμη οικονομική ανάσα¨.
Ερ: Πώς είναι οι σχέσεις των παραγόντων με τους διαιτητές και τον σύνδεσμο Διαιτησίας;
Δ.Μ: ¨Άριστες! Θα τις χαρακτήριζα σχέσεις συνεργασίας και αλληλοβοήθειας, είτε σε γνώσεις είτε στην εξήγηση των τρόπων παιχνιδιών. Οι προπονητές θα μάθουν από εμάς τους κανονισμούς και οι διαιτητές όρους της προπονητικής από αυτούς¨.
Ερ: Ο Σύνδεσμος πραγματοποιεί δραστηριότητες εκτός του παρκέ;
Δ.Μ: ¨Κάθε μήνα γίνεται τακτική μηνιαία συγκέντρωση συνδέσμου σε διαφορετική πόλη, στις οποίες ο μεγαλύτερος χρόνος αναλώνεται σε ανάλυση βασικών άρθρων του κανονισμού, επεξηγήσεις αυτού, διευκρινήσεις επι ερωτηματολογίων και επίλυση φάσεων που δημιουργήθηκαν σε τοπικά και εθνικά προβλήματα. Παράλληλα συχνά πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη,προκειμένου τα μέλη του συνδέσμου να παρακολουθήσουν αγώνες σε συνδυασμό με σημεία υψηλού τουρισμού της πόλης. Επίσης , πραγματοποιείται ετήσια κοπή Πίτας ενώ υπάρχει ενελλιπώς συμμετοχή στα σεμινάρια ΟΔΚΕ των Εθνικών Διαιτητών , όπως και παρουσία σε όλες τις Γενικές Συνελεύσεις και συγκεντρώσεις της ΟΔΚΕ με εκπροσώπηση από το διοικητικό συμβούλιο ενώ αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει συμμετοχή σε συγγραφή βιβλίων που αφορά κανονισμούς, επεξηγήσεις και μηχανική διαιτησίας. Η μόνη και αποκλειστική δραστηριότητα είναι η εκπαίδευση των διαιτητών, σε όλους τους τομείς , καθώς μπορεί να προκύψει οτιδήποτε σε έναν αγώνα.
Ερ: Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο , προκειμένου να γίνουν διαιτητές;
Δ.Μ: ¨ Αυτή τη στιγμή αριθμούμε 50 μέλη , αριθμός πέραν του δέοντος ικανοποιητικός και αυτό μας ευχαριστεί απόλυτα. Πολλοί από τους εκπαιδευόμενους έιναι απόφοιτοι της Γυμναστικής Ακαδημίας , καθώς αφού κάνουν το ¨Αγροτικό¨ τους στη Θράκη, στη συνέχεια επανδρώνουν τους συνδέσμους του τόπου καταγωγής τους. Συνεπώς τροφοδοτούμε το μπάσκετ πανελλαδικώς με διαιτητές. Εμείς, δίνουμε βαρύτητα και στη σχολή διαιτησίας , η οποία γίνεται κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια, ανάλογα με τις ανάγκες σε αριθμό διαιτητών για την κάλυψη των πρωταθλημάτων της ΕΚΑΣΑΜΑΘ. Αυτή η φουρνιά που βγαίνει είναι η καλύτερη, με ταλέντο με μεράκι και νεαροί όλοι σε ηλικία και απομένει, αφενός να αφοσιωθούν σε αυτά που μάθανε από εμάς μα πάνω από όλα στην αξιοποίηση τους από την ΕΚΑΣΑΜΑΘ και τη χρησιμοποίηση τους σε αγώνες.¨.
Ερ: Ο Σύνδεσμος αντιμετωπίζει προβλήματα ;
Δ.Μ: ¨Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Σϋνδεσμος στο πρόσφατο παρελθόν, ήταν η κίνηση ορισμένων παλαιών διαιτητών αλλά και ενεργών διαιτητών του Συνδέσμου να δημιουργήσουν ένα δικό τους σύνδεσμο διαιτησίας κατά παράβαση όλων όσων προβλέπει η αθλητική δικαιοσύνη, με σκοπό να αντικαταστήσουν και να υποκαταστήσουν, τόσο το δικό μας σύνδεσμο , όσο και της Ανατολικής Μακεδονίας και Σερρών με έδρα την δική μας καταστατική έδρα την Κομοτηνή. Μετά από δικαστικό αγώνα δύο ετών, ο Σύνδεσμος πέτυχε να ακυρώσει τον υπο κατασκευή Σύνδεσμο με τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Θράκης . Παρόλα αυτά ενεργοί και μη διαιτητές , που συμμετείχαν στο προαναφερθέν πραξικόπημα συνεχίζουν χωρίς να ανήκουν σε αναγνωρισμένο σύνδεσμο να επανδρώνουν θέσεις , τόσο στην ΚΕΔ ΕΚΑΣΑΜΑΘ, όσο και να διευθύνουν αγώνες της τοπικής Ένωσης. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η χαμηλή αποζημίωση των διαιτητών, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα τους και αυτό είναι ένα αντικίνητρο προσέλκυσης νέων διαιτητών. Τέλος , μας προβληματίζει και η κακή διαχείριση των διαιτητών από την ΚΕΔ ΕΚΑΣΑΜΑΘ, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία ως προς την κατανομή αγώνων και την ποιότητα των αγώνων στους διαιτητές και κατά συνέπεια οι αδικημένοι να απογοητεύονται και να αποχωρούν από τον χώρο.
Ερ: Ποια είναι η αντίδραση του Συνδέσμου στα προβλήματα που αναφέρατε;
Δ.Μ: ¨Η απόφαση της Γ.Σ στις 28 Μαίου του 2011 εξουσιοδότησε το ΔΣ του Συνδέσμου, πως αν συνεχιστεί με τη νέα αγωνιστική περίοδο η παράτυπη στελέχωση της ΚΕΔ από μέλη που δεν πληρούν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα ή αν χρησιμοποιηθεί στα πρωταθλήματα της Ένωσης διαιτητής που δεν ανήκει σε αναγνωρισμένο Σύνδεσμο Διαιτησίας, να άρει τις δηλώσεις ενεργείας των μελών του¨.
Ερ: Έχοντας εμπειρία πολλών ετών σε πρωταθλήματα, πώς κρίνεται το επίπεδο των πρωταθλημάτων της ΕΚΑΣΑΜΑΘ;
Δ.Μ: ¨Προσωπικά θεωρώ ότι πριν 10 χρόνια το επίπεδο του μπάσκετ ήταν πιο υψηλό και άρχισε μια φθίνουσα πορεία, ή οποία κατά τη γνώμη οφείλεται καταρχάς στη σταδιακή μείωση των επιχορηγήσεων και οδοιπορικών εξόδων των ομάδων. Παράλληλα σημαντικό ρόλο έπαιξε και η έλλειψη ανθρώπων με οικονομική επιφάνεια, προκειμένου να αναλάβουνε ομάδες, όπως και η αδυναμία της Ένωσης να συσπειρώσει υπό την αιγίδα της τις ομάδες και κυρίως η έλλειψη κινήτρων σε ομάδες και αθλητές . Τέλος κάτι που πρέπει να προσεχθεί είναι η προχειρότητα οργάνωσης πρωταθλημάτων παίδων-παμπαίδων κλπ. ¨.
Ερ: Υπάρχει λύση στο πρόβλημα;
Δ.Μ: ¨Πιθανή λύση είναι η ανύπαρκτη δεύτερη κατηγορία να απορροφηθεί από την πρώτη τοπική και λόγω του εύρους που καλύπτει η Ένωση να γίνουν δύο όμιλοι τη νέα σεζόν, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια¨.
Ερ: Υπήρξατε για 19 χρόνια Εθνικός Διαιτητής. Είναι θετικός ο απολογισμός;
Δ.Μ: ¨Ο απολογισμός είναι θετικότατος , καθώς μέσα από τα 6.500 επίσημα παιχνίδια μου δόθηκε η ευκαιρία να συναναστραφώ με αθλητές, παράγοντες , απλούς φιλάθλους, με τους περισσότερους από τους οποίους ανέπτυξα ιδιαίτερες κοινωνικές σχέσεις και φιλίες . 19 χρόνια είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής , γεμάτο εμπειρίες , το οποίο με βοήθησε , τόσο στην προσωπική μου, όσο και στην επαγγελματική μου ζωή¨.
Ερ: Ποιό ήταν το μεγαλύτερο κέρδος από την ενασχόληση με τη διαιτησία;
Δ.Μ: ¨Τό οτι μου δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψω σε όλη την Ελλάδα , συμμετέχοντας σε πρωταθλήματα και τουρνουά υψηλού επιπέδου είναι το μεγαλύτερο κέρδος για εμένα. Με την εμπειρία τόσων ετών και την θέση του προέδρου , μου δίνεται η ευκαιρία να μεταλαμπαδεύσω τις γνώσεις μου στους νέους διαιτητές , βάζοντας και εγώ ένα λιθαράκι στη διάπλαση του διαιτητικού τους χαρακτήρα¨.
Ερ: Αξίζει για έναν νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με τη διαιτησία;
Δ.Μ: ¨Η διαιτησία είναι χόμπι και αυτό σημαίνει πως ασχολείσαι με κάτι που σε ευχαριστεί. Ως επαγγελματική αποκατάσταση μπορείς να το δεις μόνο αν είσαι διαιτητής Α Εθνικής κατηγορίας ή διεθνής. Από εκεί και πέρα μένει μόνο η ενεργή συμμετοχή σου σε έναν αγώνα,η ένταξη σου σ ένα ξεχωριστό κοινωνικό σύνολο και η συνεχής επαφή με ένα άθλημα το οποίο αγαπάς και υπηρετείς¨.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου