Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Aφιέρωμα Φιλία Ορεστιάδος Γ.Ουζουνίδης.

Ανδρικό
Είναι ωραίο να βγαίνεις πρωταθλητής αλλά δεν είναι ωραίο να γνωρίζεις ότι  την επόμενη χρονιά τίποτα δεν είναι οριστικό.
Δεν είναι ωραίο να βλέπεις αυτό που με τόσο κόπο έφτιαξες να μην έχει αντίκρισμα παρά μόνο καπηλεία.










‘Όπως υποσχέθηκα θα παρουσιάσω την μικρή κουβέντα που είχα με τον προπονητή της Φιλίας πριν το τελευταίο παιχνίδι της Β΄Ανδρών.
Ο Γιώργος Ουζουνίδης  (Μεγαλόσωμος) ετυμολογία του επιθέτου, είναι ένας παθιασμένος νέος με το μπάσκετ.
Μαζί με τον πρόεδρο της ακαδημίας τον υπεύθυνο στα μίνι  ΤΖΟΔΟΥΡΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ και ΞΑΝΘΗ ΧΡΗΣΤΟ στους παμαπαίδες  είναι  η ψυχή της Φιλίας . 
Έχει όρεξη προτάσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση στον χώρο.

:Γιώργο ουσιαστικά το παιχνίδι που σε λίγο θα ξεκινήσει έχει τυπικό
χαρακτήρα. Είστε πρωταθλητές .Είχατε στόχο να ανεβείτε κατηγορία. Τι κερδίσατε από την όλη εμπειρία?

Γ.Ουζουνίδης. Τελικά καταφέραμε να τα πούμε από κοντά !
Θέλαμε σαν ομάδα να ανέβουμε αλλά όχι πως  έπρεπε να γίνει με κάθε τρόπο. 
Η ίδια η εξέλιξη του πρωταθλήματος μας επέτρεψε να πιστέψουμε ότι μπορούμε να το καταφέρουμε .Στην ουσία για να απαντήσω στο τελευταίο σκέλος είχαμε ένα πολύ κακό πρωτάθλημα. 
Μάλλον δεν θα πρέπει να το ονομάσουμε πρωτάθλημα όταν μετέχουν 7  ομάδες όταν πριν ακόμη ξεκινήσει έχουμε παραιτήσεις.
Ουσιαστικά παίζαμε ανά δεύτερη αγωνιστική. 
Πριν από το σημερινό παιχνίδι τελευταίος αγώνας ήταν πριν 1 1//2 μήνα. 
Σε τι επίπεδο ετοιμότητας να είναι η ομάδα και πώς να κρατήσεις το ενδιαφέρον των παικτών. 
Πολύ κακή οργάνωση μάλλον έγινε ένα πρωτάθλημα για να υπάρχει πρωτάθλημα.

: Αφορμή για την επόμενη ερώτηση η κατάληξη της απάντησής σου. Αλλά πρώτα θέλω να ξέρω τι θα κάνετε την επόμενη χρονιά. Θα κατεβείτε στο πρωτάθλημα δεδομένο ότι τα έξοδα για τις μετακινήσεις είναι πολλά .Και κλείνω ρωτώντας την κλασική ερώτηση προς όλους τους προπονητές. Για την επόμενη χρονιά τι θ πρέπει να αλλάξει.

Γ.Ο. Σαν ακαδημία καθίσαμε και βάλαμε κάτω όλα τα δεδομένα. 
Το δύσκολο κομμάτι είναι σίγουρα οι μετακινήσεις. 
Είμαστε στην ακριτική Ορεστιάδα και κάθε μετακίνηση θα στοιχίζει από 700-800 ευρώ  .
Το άλλο πρόβλημα που τυχόν θα έχουμε είναι με την απαρτία στα εκτός έδρας .
Καταλαβαίνουμε όλοι πως δεν είναι επαγγελματίες οι παίκτες και δεν γίνεται να τους υποχρεώνεις να κατεβαίνουν σε όλα τα παιχνίδια.
Αλλά πιστεύω ότι έχουμε βρει τις λύσεις έχουμε καλή χημεία σαν ομάδα αλλά το πιο σημαντικό στα δύσκολα υπάρχει η λύση των νέων παικτών. 

Σκοπός μας είναι να χαρούμε την συμμετοχή μας να παίξουν τόσο οι παλιοί όσο και τα νέα παιδιά. 
Ξέρω τις απόψεις σου και στο ίδιο μήκος κύματος είμαστε και εμείς. 
Το μέλλον είναι τα νέα παιδιά και σήμερα στο παιχνίδι έχω φέρει αρκετά από αυτά έτσι ώστε να πάρουν χρόνο συμμετοχής.
Την επόμενη χρονιά θα στηριχθώ σε αυτούς που θέλουν και έχουν όρεξη.
Στο δεύτερο σκέλος τώρα . Διαβάζω τις απόψεις σου και την πρόταση που έχεις κατεβάσει. 
Καταρχήν είμαστε σύμφωνοι με την αιτιολόγηση που κάνεις. Πιστεύουμε σαν ακαδημία σαν ομάδα πως έτσι όπως είναι η κατάσταση δεν είναι σωστό για την ύπαρξη του ίδιου του τοπικού μπάσκετ να υπάρχουν δύο κατηγορίες. Τα έχεις εξηγήσει πολύ καλά και είμαστε απόλυτα σύμφωνοι.
Θα έλεγα πως αυτή η κίνηση σου που όπως διαβάζω την έχουν ασπαστεί όλοι μας έβαλε όλους στην διαδικασία να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Μιλάω για την δική μου ομάδα δίχως να ξέρω αν άλλες ακαδημίες προχώρησαν σε κάτι ανάλογο. Καθίσαμε και σκεφτήκαμε πάνω στην πρόταση σου τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε ποιες είναι οι εφικτές λύσεις για να φύγουμε από το τέλμα και σε ενημερώνω ότι καταλήξαμε σε κάποιες.

: Χαίρομαι όταν ακούω πως υπάρχει κινητικότητα στις ομάδες γιατί όταν υπάρχει κίνηση ακόμη και λάθη να γίνουν δεν μπορεί θα υπάρχει και η διόρθωσή τους στην συνέχεια. Αυτές οι προτάσεις με τι έχουν να κάνουν για να γίνουμε πιο ουσιαστικοί. Αλλαγές σε βάθος και από ποιους?

Γ.Ο  Δεν είμαστε στην υπογραφή που λένε της διακήρυξης αλλά γενικά το όλο πράγμα έχει να κάνει με αλλαγές στις δομές τόσο της ακαδημίας μας όσο και σαν προτάσεις για την αλλαγή νοοτροπίας της ίδιας της αρχής βλέπε Εκασαμαθ
.Θα πρέπει να καθίσουμε όλοι σαν νομός σαν ΄Ένωση και να δούμε τι μας ενώνει το μπορεί να αλλάξει.
Η πρώτη αλλαγή πρέπει να είναι με την κατάργηση των δύο κατηγοριών.
Ας πάμε σε μία κατηγορία με δύο ομίλους για να μπορέσει να υπάρξει  δυνατότητα στην ομάδα μου και σε κάθε ομάδα να κατέβει στο πρωτάθλημα.
Τι να το κάνω να διοργανώνει πρωταθλήματα η Ένωση αλλά να μην δίνει τίποτα για τις μετακινήσεις. Μοιραία δεν θα υπάρξει συμμετοχή και αν υπάρξει στο τέλος οι αποχωρήσεις θα είναι πα΄ρα πολλές. Θέλουν ουσιαστικό πρωτάθλημα και ανταγωνισμό να βγάζουμε νέους παίκτες ή να γίνεται ένα πρωτάθλημα μόνο για να γίνεται?
Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος σκέψης των παραγόντων που διοικούν το μπάσκετ να κουνηθούν από τις καρέκλες τους να δούνε ποια είναι τα προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν να κάθονται σε μια καρέκλα και το μόνο που σκέφτονται είναι να διοργαγώνουν πρωταθλήματα χωρίς προγραμματισμό οργάνωση κλπ.

:Ωραία ακούγονται όλα αυτά αλλά θα πρέπει να τα δούμε και στην πράξη.Δηλαδή καλό είναι να λέτε ότι σκοπός των ακαδημιών είναι να βγάζουν παίκτες αλλά λίγες είναι οι ομάδες-ακαδημίες που δίνουν την ευκαιρία στα νέα παιδιά .


Γ.Ο.Πριν απαντήσω να κάνω μια αναφορά στα του οίκου μου. 
Φιλια Εφηβικό
Η μικρή πόλη της Ορεστιάδας που είναι και η έδρα της ακαδημίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια επιλογών. Αυτό είναι κατανοητό από όλους .Πάνω κάτω το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις μικρές πόλεις σε αντίθεση με τις πόλεις όπως η Ξάνθη Καβάλα κλπ που υπάρχουν περισσότερες επιλογές.Από την άλλη μεριά αυτό είναι και καλό αν είσαι οργανωμένος σαν ακαδημία. Παίρνεις την απόφαση πως αυτά τα περιθώρια-δυνατότητες έχεις και προγραμματίζεις ανάλογα. Δουλεύεις με ότι έχεις και περιμένεις την ευκαιρία όταν κάποια στιγμή βγει ένα ταλέντο να το αξιοποιήσεις. Βλέπεις τότε εμείς έχουμε την πολυτέλεια να συγκεντρωθούμε στους λίγους .Σήμερα στο ρόστερ έχω πολλά νέα παιδιά και είναι η απόδειξη πως σαν ομάδα κινούμαστε στην λογική της παροχής ευκαιριών σε νέα παιδιά. Υπάρχει ένα μεγάλο εμπόδιο και αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας. Τα παιδιά αυτά έχουν και ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν αφήνει πολλά περιθώρια κινήσεων. Στην δευτέρα Λυκείου αρχίζουν τα προβλήματα. Στην τρίτη Λυκείου το μπάσκετ αποτελεί δεύτερη προτεραιότητα. Και είναι κρίμα γιατί πολλά από τα παιδιά το αγαπούν έχουν δώσει ώρες από την καθημερινή τους ζωή και θα πρέπει να σταματήσουν αυτό που αγαπούν. Αυτός ο παράγοντας που είναι εξωτερικός είναι από τους κύριους που βάζουν εμπόδια στην ανάδειξη νέων παικτών. Η ευθύνη τώρα των ομάδων είναι σίγουρα μεγάλη. Ίσως η λογική που επικρατεί είναι στα πλαίσια να είναι ανταγωνιστικές οι ομάδες πχ.άνοδος -παραμονή και δεν αφήνει πολλές δυνατότητες .Αυτή η τακτική -λογική δεν βοηθάει καθόλου το ίδιο το μπάσκετ. Όλοι συμφωνούμε πως οι νέοι παίκτες δημιουργήματα των ακαδημιών μας είναι το μέλλον αλλά δεν αποφασίζουμε να περάσουμε στην πράξη. Είναι το δικό μας μερίδιο ευθύνης και πρέπει να σκεφτούμε τι θέλουμε τελικά . Σαν Φιλία πιστεύω ότι κινούμαστε σε σωστό δρόμο ίσως και λόγω περιορισμένων επιλογών.


:Γιώργο είσαι προπονητής όλων σχεδόν των αγωνιστικών τμημάτων. Κορίτσια αγόρια άνδρες κλπ. Αυτό από μόνο του δεν είναι δύσκολο??
Άλλη τακτική πρέπει να έχεις όταν προπονείς άνδρες και προφανώς άλλη με τα κορίτσια που εκεί φαντάζομαι χρειάζεται ιδιαίτερος χειρισμός.


Γ.Ο . Δεν έχω για την ώρα κανένα πρόβλημα με το συνολικό αριθμό των αγωνιστικών ομάδων. Είναι η δουλειά μου και δεν είδα σημάδια κάμψης.
Το έθεσες καλά για το ότι χρειάζεται ιδιαίτερος χειρισμός στα κορίτσια. Μπορώ να σου πω ότι με τις ομάδες των κοριτσιών τα πηγαίνω πολύ καλύτερα απ ότι περίμενα.
Είμαι πολύ ευχαριστημένος όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και από την συμπεριφορά τους. 
Είναι καταπληκτικές και αυτό και μόνο μου δίνει περισσότερη όρεξη για δουλειά. 
Χαιρόμαστε κάθε παιχνίδι ξέρουμε τι είμαστε πατάμε γερά στο έδαφος και όταν κερδίζουμε είμαστε η καλύτερη παρέα.
Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και τα ανδρικά τμήματα που πιστεύω ότι είμαστε πολύ καλοί φίλοι αλλά υπάρχει αυτό το ιδιαίτερο και συνάμα δύσκολο να είσαι προπονητής σε γυναικείες ομάδες. Την ίδια άποψη έχουν και το σύνολο των προπονητών γυναικείων ομάδων από κουβέντες που έχω κάνει αλλά και από τις δηλώσεις του που κατά καιρούς έκαναν στο μπλοκ σου.


:Κατά καιρούς στα διάφορα σχόλια που γράφονται στο μπλοκ υπάρχει η αναφορά πως είμαι υπερβολικός με την προβολή των μικρών παικτών. Πιστεύουν πολλοί φίλοι αναγνώστες πως ξεπερνάω το μέτρο και ίσως κάνω κακό. Τι γνώμη έχεις??


Γ.Ο. Από την πλήρη απουσία ενημέρωσης που είχαμε με την προσπάθεια που κάνεις περάσαμε στην άλλη πλευρά.Ξέρεις πόσο σημαντικό είναι για τους παίκτες να δούνε φωτογραφίες να διαβάσουν το όνομά τους ακόμη και στην σύνθεση της ομάδας ???


:Που βοηθάει αυτό ???


Γ.Ο. Πιστεύω ότι είναι κίνητρο να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο. Μια κακή κριτική στα πλαίσια του λογικού γιατί πρόκειται για νέα παιδιά τους πεισμώνει.Κανένας δεν θέλει να είναι ο κακός της ομάδας και για μη γίνει αυτό θα πρέπει να βελτιωθεί να τρέξει περισσότερο.Μεγαλώνει το ενδιαφέρον..Νομίζω ότι έδωσα την απάντηση. Και δεν είναι βγαλμένη μέσα από το μυαλό μου.Απόψεις των παικτών μεταφέρω.


:Προσπαθώ να κάνω κύκλο με τις ερωτήσεις και πάντα να γυρίζω στο σημείο που πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί βάρος. Στις ακαδημίες.Από τις απαντήσεις είναι ξεκάθαρο πως συμφωνείς και συ.
Για άλλη μια φορά θα σε ρωτήσω όχι για το γινόταν ούτε το συμβαίνει αλλά να μου πεις στην πράξη τι πρέπει να αλλάξει ?


Γ.Ο. Πρώτα να περάσει μια άλλη λογική στην αρχή του τοπικού μπάσκετ. Να καταλάβουν πως υ ύπαρξή τους οφείλεται στην ύπαρξη των ακαδημιών. Αν δεν το καταλάβουν αυτό τα γεγονότα και οι εξελίξεις θα τους προσπεράσουν. Το να είσαι υπεύθυνος δεν σημαίνει κάθομαι σε ένα γραφείο και βγάζω αποφάσεις.
Παίρνω τους δρόμους και κάθε φορά είμαι σε ένα διαφορετικό παιχνίδι.Δίνω βάρος στα πρωταθλήματα πχ.Παίδων παμπαίδων κοριτσιών .Και αυτό θα γίνει  με την παροχή κινήτρων.
Για έλα εδώ Φιλία τι σκοπό είχες όταν έφτιαχνες την ακαδημία??
Να βγάλεις παίκτες ??
Ποιο είναι το πλάνο σου τι έκανες μέχρι τώρα.
"Ξέρεις το κάνεις λάθος μπορώ σαν Ένωση να σου υποδείξω δύο πράγματα. Μπορώ να ακούσω τα προβλήματά σου ".
Εδώ ξεκινούν πρωταθλήματα και ούτε μία φορά δεν μας κάλεσαν όλες τις ομάδες να συζητήσουμε τι προβλήματα ΄πεχουμε ποιο είναι το πλάνο τους ποια κοινή λύση μπορεί να βρεθεί. Με το να κάθεσαι σε μια καρέκλα δεν υπάρχει περίπτωση να δεις τα προβλήματα. Ας ορίσουν σε κάθε νομό ένα υπεύθυνο με αρμοδιότητα να έρχεται σε καθημερινή επαφή με όλες τις ακαδημίες να συζητά για τα προβλήματά τους. Να παρακολουθεί παιχνίδια να βλέπει ποιοι-ποιες έχουν μέλλον και να δίνει τις οδηγίες για να βγάλουμε επιτέλους παίκτες. 
Όχι έναν και αυτό επειδή τυχαίνει να έχει πολύ ταλέντο ο συγκεκριμένος παίκτης.
Θέλει δουλειά.
Να σε ρωτήσω και εγώ κάτι. Είδες πως γίνεται το μάζεμα στα κλιμάκια τι γνώμη σχημάτισες???

: Αλλάζουμε ρόλους και θα απαντήσω  με χαρά που λένε.Ποια κλιμάκια ποια οργάνωση. Έχουν την εντύπωση πως έτσι μπορούν να αξιολογήσουν ποιοι παίκτες έχουν μέλλον??
Αν είναι αυτή η λογική τους να αφήσουν στην άκρη τα κλιμάκια γιατί αντί για καλό κακό κάνουν. Στερούν ελεύθερο χρόνο από τα παιδιά.
Στοιχειωδώς θα έπρεπε να πηγαίνουν στα πιο σημαντικά παιχνίδια του παιδικού πχ και να βλέπουν τους παίκτες. Με ένα μάζεμα μια φορά στις τόσες μπορεί αυτός ο προπονητής να καταλάβει ποιος κάνει ποιος δεν κάνει???
Και από παραδείγματα για τις απίθανες επιλογές τους πολλά.
Θα τραβήξω την απάντηση και ευχαριστώ αγαπητέ για την ευκαιρία που μου έδωσες λέγοντας πως το δικό μου συμπέρασμα είναι πως τους ενδιαφέρουν μόνο τα ωραία ταξιδάκια και είναι πολλά παναθεμάτα.


:Οι σχέσεις μεταξύ των ακαδημιών στον Ν.Έβρου πως είναι?

Γ.Ο. Πολύ καλές έως άριστες θα έλεγα. Σαν νομός είμαστε χωρισμένοι πληθυσμιακά σε δύο κατηγορίες.
Η πόλη που συγκεντρώνει το πολύ κόσμο και τα χωριά κωμοπόλεις όπως εμείς οι ΦΕΡΡΕΣ-ΔΙΔΥΜΌΤΕΙΧΟ κλπ .  Πιστεύω ότι έχουμε πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας με το σύνολο των ακαδημιών του νομού και όχι μόνο.

:Στην Α΄ Ανδρών η Ολυμπιάδα έριξε στο καναβάτσο τον πρωτοπόρο Ορφέα. 
Με αφορμή αυτό δυο λόγια για την αγωνιστική εικόνα του μπάσκετ στον νομό.
Υπάρχουν 3 ομάδες
από το νομό στην Α΄ Ανδρών.

Γ.Ο . Δύο είναι οι ομάδες στην πρώτη κατηγορία με διαφορετική πορεία και προβλήματα. 
Ο Εθνικός πέρασε πολύ δύσκολες καταστάσεις και αν υπάρχει αυτή τη στιγμή το οφείλει σε δύο ανθρώπους που τη τελευταία στιγμή πήρα στα χέρια τους τη κατάσταση.
Η άλλη ομάδα η Ολυμπιάδα έχει τη μεγάλη τύχη να έχει παίκτες που θα τους ήθελαν όλες οι ομάδες όχι μόνο του τοπικού.Όταν έχεις ένα Τελούδη που είναι κόσμημα στο παρκέ ένα Πομακάκη -Σεϊνη-Μπιμπισίδη δεν πρέπει να έχεις παράπονα.Είναι τυχερός τουλάχιστον στα εντός έδρας παιχνίδια ο Μ.Ξανθίδης. Μακάρι να συνεχίσουν να είναι μαζί γιατί προσφέρουν θέαμα.
Εκτός πόλης ειναι οι Φέρρες .Και μόνο ότι βρίσκεται στην Α΄ δεν χρειάζονται πολλά σχόλια .


:Γιώργο ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη κουβέντα.Καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο σου όχι μόνο σαν προπονητής αλλά και σαν blogger.


Γ.Ο. Αυτό το τελευταίο με το μπλοκ είναι το πιο δύσκολο.Ευχαριστώ πολύ προσωπικά αλλά και σαν ακαδημία για τη δουλειά που κάνεις.

http://evrosbasket.blogspot.com     (Το blog του Γ.Ουζουνίδη)



Παίκτες της Φιλίας.





Καλακανίδης Δ.

Ευαγγέλου.Δ






































































Χριστοδούλου Χ.




































Παλλάκας . Γ.








































Τσιακιρίδης .Θ












































Ξάνθης. Χ.






































Δραγόζης .Η.




































Κατσιαμπάς .Δ.


































Σουβαράς.Α.




































Καμπακίδης . Α.




































Καραφυλλίδης  .  Χ.










































Ένα μικρό αφιέρωμα στην προσπάθεια του προπονητή διοίκησης και κυρίως των παικτών της Φιλίας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου