Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ο Στέφανος χτύπησε !!!!!!!!!!!!

Δεν έπεσε πουθενά και δεν έπαθε κάτι ο Στέφανος Βουτσάς προπονητής της  ΑΕΚ.
Απλά πήρε το πληκτρολόγιο και έγραψε κοινώς...........
Δεν άντεξα στον πειρασμό και έβαλα τα δικά μου σχόλια (κοκκινα γράμματα ) και ας με συγχωρέσει ο φίλος Στέφανος Βουτσάς.
Διαβάστε τις προτάσεις που κάνει και βγάλτε συμπεράσματα.


Σας παραθέτω αυτούσια την επιστολή-πρόταση του προπονητή μας Στέφανου Βουτσά για την οργάνωση ομάδων στην εποχή που διανύουμε, η οποία αναρτήθηκε στο site του συλλόγου μας : aekomotinis.gr


«Πρόταση για την οργανωτική λειτουργία των ομάδων.»
"Αγαπητοί μου φίλοι ,Θα ήθελα να αναφερθώ στην κατάσταση που επικρατεί φέτος σε όλους σχεδόν τους συλλόγους , κυρίως οικονομική και μετά αγωνιστική και διοικητική . Οι καλές και παραγωγικές εποχές τελείωσαν νομίζω , όπου όλη η Ελλάδα έπαιζε μπάσκετ , και υπήρχε ατελείωτος αριθμός παιδιών στις ακαδημίες ,όπως και πληθώρα παραγόντων οι οποίοι θέλανε να προσφέρουν στις ομάδες και να διαθέσουνε χρήματα .
Θα διαφωνήσω στο πρώτο σκέλος για την έλλειψη παικτών-παιδιών.
Μπορεί να μειώθηκε ίσως ο αριθμός αλλά σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε λειψανδρία .
Δεν γνωρίζω τι γίνεται στην Κομοτηνή αλλά αλλού  όπου  έβαλαν  μπροστά στόχους οργάνωση  τα μηνύματα είναι κάτι παραπάνω από καλά.
      Για τους παράγοντες έχει δίκιο αλλά είναι κάτι που δεν πρέπει να το γράφουμε έτσι απλά πως τάχα δεν υπάρχουν άνθρωποι να τρέξουν . Υπάρχουν υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν αρκεί αυτοί που είναι χρόνια στις καρέκλες αφήνουν τόπο ανοιχτό για άλλους. Η κατάσταση έφτασε εδώ γιατί απλά κάποιοι δεν ήθελαν κανένα στα πόδια τους κανένα να μοιραστεί την κουτάλα. Τώρα που ξέμειναν από πόρους γιατί σκούζουν για έλλειψη και άλλα τέτοια ωραία και μοιραία. Ας κάνουν το λάθος ηρωική πράξη να αδειάσουν την γωνιά και θα δείτε πόσοι θα βοηθήσουν.
Απόδειξη το τι έγινε στις τελευταίες εκλογές της ΕκασαΜαΘ.

Όλα αυτά βέβαια είναι εμφανή από την μικρότερη κατηγορία πρωταθλημάτων έως και την Α1 ή τις Εθνικές μας ομάδες. Πλέον οι ομάδες έχουν έναν παράγοντα , στην πλειοψηφία τους γονέα και στα διοικητικά συμβούλια όταν γίνονται , μαζεύονται με το ζόρι 2-3. Οι μετακινήσεις γίνονται με αυτοκίνητα γονέων ή αθλητών και όλοι καταλαβαίνουμε το πόσο επικίνδυνο είναι κάτι τέτοιο. Για παροχές βασικών ειδών στους αθλητές…..ούτε λόγος , για μισθούς προπονητών….αν δεν είσαι προπονητής σε τμήματα ακαδημίας…δεν θα τα πάρεις ποτέ σου…! και το χειρότερο που έχει συμβεί νομίζω είναι η αποχώρηση ταλέντων ,έμπειρων παικτών από όλες τις κατηγορίες κάτι που αφήνει γυμνά τα πρωταθλήματα χωρίς ενδιαφέρον. Δεν μιλάμε φυσικά για παραγωγή παικτών…αφού είναι ανύπαρκτη πλην κάποιων ομάδων που συστηματικά στοχεύουν στην παραγωγή. Φέτος ζήσαμε καταστάσεις όπου ομάδες ακόμη και Α2 δεν προπονούνταν βδομάδα ολόκληρη γιατί στα περισσότερα γήπεδα επικρατούσαν πολικές θερμοκρασίες αφού το πετρέλαιο ήταν ¨ακριβό¨!

Είναι αλήθεια πως στυλοβάτες του αθλήματος και ευτυχώς που δικαιώνονται με τα λόγια ενός προπονητή είναι οι γονείς. Είναι γνωστό πως υπάρχει μια τριαδική σχέση Προπονητή-Παίκτη-Γονέα. Όσοι το κατάλαβαν νωρίς και έβαλαν θεμέλια συνεργασίας τώρα είναι σαφώς σε καλύτερη κατάσταση. Ασφαλώς και χρειάζεται να έρθει η όποια σύγκρουση μεταξύ γονέων-προπονητών στα πλαίσια εξεύρεσης κοινού τόπου συνεννόησης  .Στο τέλος όταν όλοι καταλάβουν ποιος είναι ο ρόλος τους όταν οι γονείς μάθουν ότι ο κανακάρης τους δεν είναι ο ένας και μοναδικός αλλά μέρος ενός συνόλου που έχει στόχους και καλή συνεργασία.
Για τους μισθούς ασφαλώς και είναι θέμα της κάθε διοίκησης αλλά ο ρόλος της διοίκησης δεν είναι τυπικός. Η ύπαρξη κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις είναι βασική προϋπόθεση. Ασφαλώς και τόσα χρόνια στηρίχθηκε όλο το οικοδόμημα στην αγάπη κάποιων τρελλών που πρόσφεραν όσο μπόρεσαν αλλά η δυσκολία των εποχών σημερινών και κυρίως αυτών ου έρχονται απαιτούν κάτι παραπάνω από απλή αγάπη και τρέλα.
Αν δεν υπάρξουν κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις και κυρίως αν δεν αναλάβει ο καθένας συγκεκριμένο κομμάτι προκοπή δεν θα υπάρξει. Δεν γίνεται ο προπονητής να είναι και εισπράκτορας και να αναζητεί χορηγούς για να μπορέσει να πάρει στολές για την ομάδα. Ρόλος του είναι να προπονεί να βγάζει ταλέντα.
Άλλοι θα πρέπει να έχουν αυτό το ρόλο και αν δεν βρεθούν τέτοιοι λυπάμαι που το λέω αλλά το οικοδόμημα είναι στραβό και ετοιμόρροπο . Τόσο απλά είναι τα πράγματα . Τολμήστε κύριοι των ακαδημιών να φέρετε τους γονείς ενώπιος εντοπίων των προβλημάτων βάλτε τους μπροστά να ξέρουν τι γίνεται και ζητήστε τους να γίνουν συμμέτοχοι γιατί μοναδικός τρόπος λειτουργίας για τώρα είναι η συμμετοχική διοίκηση . Δείτε τι έγινε με τις πατάτες όταν έφυγαν από την μέση οι κάθε είδους μεσάζοντες….. Δεν πρέπει να φύγουν ή καλύτερα να αναλάβουν ρόλο διοίκησης αυτοί που πρέπει και να φύγουν οι κάθε είδους επαγγελματίες που τόσα χρόνια έκαναν καριέρα στο χώρο.
Θα πρέπει να προχωρήσετε ακόμη  παραπάνω και να ζητήσετε την διαχείριση των κλειστών μιας και οι Δήμοι κυρίως λόγω ανικανότητας δεν μπορούν να κάνουν στοιχειώδη διαχείριση. Όταν είχαν χρήματα δεν έκαναν δουλειά τώρα που δεν υπάρχει σκόνη θα κάνουν??????

Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία στις ομάδες να ¨καθαρίσουν¨ , να γίνει ανασυγκρότηση όλου του χώρου του μπάσκετ ( σύλλογοι , σύνδεσμοι διαιτητών , ενώσεις) και να μείνουν στον χώρο αυτοί που πραγματικά αγαπούν το άθλημα και το κυριότερο θέλουν και μπορούνε να προσφέρουν. Επίσης τείχη σε ομάδες μισθοφόρων δεν νομίζω ότι μπορούνε να αντέξουν στον χρόνο αυτό. Βλέπουμε σήμερα αποχωρήσεις παικτών στα 30 , ηλικία όπου στο μπάσκετ μπορείς να προσφέρεις τα μέγιστα , και ο λόγος είναι η απογοήτευση , κυρίως οικονομική και μετά οργανωτική συλλόγων , αφού τόσα χρόνια διογκώθηκε η φούσκα των τρελών μισθών ακόμη και σε ερασιτέχνες. Έχουμε δει ότι μισθοφόροι έφοροί , καλοθελητές διορισμένοι πρόεδροι έχουν εξαφανιστεί . Ας εκμεταλλευτούμε την κρίση λοιπόν και ας την κάνουμε ευκαιρία .. ευκαιρία να καθαρίσει το μπάσκετ και να μείνουν αυτοί που θέλουν να προσφέρουν.

Συμφωνούμε απόλυτα και είναι κρίμα να βλέπεις παίκτες που τρέχουν για την καύλα τους να αποσύρονται γιατί υπάρχουν αγκυλώσεις κανονισμοί κολλημένοι τύποι που τους απομακρύνουν από το άθλημα.

Νομίζω ότι η στροφή προς την παραγωγή παικτών είναι αναγκαία και αναπόφευκτη. Η ανάγκη είναι επιτακτική και οι θεσμικοί παράγοντες θα πρέπει να λάβουν και να το επιβάλλουν με αποφάσεις τους. Ίσως θα έπρεπε και η πενιχρή οικονομική ενίσχυση να είναι συνάρτηση της παραγωγής παικτών και των τμημάτων υποδομής. 
Αυτός θα έπρεπε να είναι πάντα ο σκοπός κάθε ακαδημίας και σε συνάρτηση με την ύπαρξη αγωνιστικών ομάδων να δίνει την ευκαιρία στους παίκτες της να έχουν αγωνιστικές εμπειρίες και παραστάσεις . Είναι κρίμα να τρέχουν τα παιδιά χρόνια ολόκληρα σε τμήματα υποδομής και όταν έρχεται η ώρα να πάρουν αγώνες (εφηβικές –ανδρικές) να έρχεται ο κάθε φοιτητής ο κάθε μισθοφόρος και να παίρνει  την θέση. Είναι  κρίμα σε ομάδα κάθε κατηγορίας και εδώ το προσωπικό παράπονο Α2  να μην στηρίζεται η ομάδα σε δικά της παιδιά . Πως θα έρθει ο κόσμος στο γήπεδο και τι να δει????????????

Σ αυτό το σημείο συζητώντας με συναδέλφους προπονητές οι οποίοι ήτανε πολύ προβληματισμένοι για το μέλλον του μπάσκετ αλλά και το μέλλον το δικό τους ως προπονητές αλλά και της επιβίωσης τους , θα ήθελα να μεταφέρω αυτούς τους προβληματισμούς μας , έμμεσα βέβαια μέσω της ιστοσελίδας μας , άλλα και άμεσα με φυσική παρουσία στο Δ.Σ. Σε ότι αφορά τον οικονομικό τομέα των αποζημιώσεων των προπονητών έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότερες ομάδες έχουν αποκομμένες οικονομικά τις ακαδημίες από τα αγωνιστικά τμήματα , και παρατηρείται ότι ενώ οι προπονητές ακαδημιών είναι πληρωμένοι κανονικά αφού τα χρήματα είναι ζεστά από συνδρομές , οι προπονητές των αγωνιστικών τμημάτων να είναι μήνες και χρόνια απλήρωτοι! Η πρόταση μου είναι οι προπονητές της ακαδημίας να είναι υποχρεωμένοι και να τους επιβάλλεται πλέον να αναλαμβάνουν και ένα αγωνιστικό τμήμα , και να υπάρχει συνολικός μισθός ¨τύπου πακέτου ¨ , και όχι αποζημίωση ανά τμήμα. Έτσι πιστεύω αμέσως ότι καλύπτονται από μισθούς και τα αγωνιστικά τμήματα. Και το βασικότερο πιστεύω ότι θα τελειώσει και η πελατειακή σχέση προπονητών με γονείς αθλητών. Ο προπονητής θα παράγει , και το μοναδικό του μέλημα θα είναι η βελτίωση των αθλητών του και όχι ο αριθμός των παιδιών ανά τμήμα ώστε να πάρει περισσότερα χρήματα. Έτσι πιστεύω ότι σε μικρές επαρχιακές ομάδες θα λυθούνε πολλά οικονομικά προβλήματα και γιατί όχι να περισσέψουν και χρήματα και παράλληλα θα λυθούνε και ¨αδικίες ¨ αποζημιώσεων προπονητών αφού θα υπάρχει άμεση σύνδεση των …έργο – χρόνος εργασίας - παραγωγή – αποζημίωση .

Προσφορά και ζήτηση και καθαρές κουβέντες από την αρχή μεταξύ ακαδημίας που ξέρει τι θέλει και τι μπορεί να προσφέρει. Με μισόλογα και κουβέντες του τύπου θα δούμε θα κάνουμε δεν γίνεται τίποτα. Από την αρχή θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία κυρίων για να μην υπάρξουν μελλοντικά προβλήματα.

Για τον αγωνιστικό τομέα , αυτές οι στιγμές είναι περισσότερο από ποτέ κατάλληλες για να γίνουν μεγάλα άλματα σε επίπεδα συνεργασίας ομάδων με κοινό στόχο την παραγωγή και μόνο , εξελίξιμων αθλητών. Οι ομάδες των μικρών πόλεων θα πρέπει να έχουν κοινούς στόχους προς αυτή την κατεύθυνση. Οι εξελίξιμοι με προσόντα νεαροί παίκτες , αυτοί που διαθέτουν χρόνο βέβαια , θα πρέπει να προπονούνται μαζί , με συγκεκριμένο πρόγραμμα ,ενημερωμένο προπονητή και κάτω από την συνεχή επίβλεψη του συλλόγου . Παράλληλα αρχή και κατεύθυνση των προπονητών θα πρέπει να είναι , να δίνονται οι ευκαιρίες σε αυτούς να μετέχουν σε αγώνες υψηλότερων κατηγοριών για αποκομιδή εμπειριών , κάτι που στις μικρές κατηγορίες μπορεί να γίνει χωρίς κόστος. Φωτεινό παράδειγμα οι ομάδες των Σερρών που τα τελευταία χρόνια φαντάζουν όαση στον χώρο.

Τι να πω τώρα ..Εδώ και δύο χρονιά κάνω αναφορές  και τώρα που τελείωσαν οι καλές ημέρες έστω και τώρα βλέπω την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Στέφανε αντι για κάτι τέτοιο (συνεργασία) πλην ελαχίστων εξαιρέσεων συμβαίνει το ανάποδο και αυτό γιατί όπως αναφέρεις το παράδειγμα τον Σερρών δεν υπάρχει οργανόγραμμα.
Πιστεύω ότι γνωρίζω κάπως την δομή λειτουργίας στις Σέρρες όπου έχουν λίγο πολύ ξεκαθαρίσει τις σχέσεις τους και κάθε ένας έχει αναλάβει ένα κομμάτι. Οργάνωση υπάρχει και προφανώς λειτουργεί καλά. Σίγουρα θα υπάρχουν έριδες κόντρες γκρίνιες αλλά αυτά είναι στα πλαίσια των ανθρώπινων σχέσεων.
Σαν ΑΕΚ με την ευκαιρία ύπαρξης ομάδας στην Α΄ Ανδρών δώσατε πολλές ευκαιρίες σε νέα παιδιά και αξίζετε συγχαρητήρια .Ελπίζω να κατάλαβαν όλοι πόσο μεγάλο κέρδος είχατε σαν ακαδημία παίκτες από αυτή την ενέργεια σας. Σε αντίθεση με άλλες ομάδες όπου απαξιώνουν τους δικούς τους παίκτες.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία σας στην ιστοσελίδα , και την ευκαιρία που μου δίνεται να εκφράσω τις ανησυχίες μου για το άθλημα που υπηρετώ."


Βουτσάς Στέφανος,
Προπονητής Καλαθοσφαίρισης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου