Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Iστορικη αναδρομή Νεοκλής Λεμονίδης 2006-2007

Αργά αλλά σταθερά ξετυλίγουμε το ιστορικό κουβάρι για την ΞΑΝΘΗ της χρονιές που ήταν στην Α2.
Σήμερα ο λόγος για να θυμηθεί τη χρονιά στον προπονητή της Νεοκλή Λεμονίδη.
Σαν  υλικό πιστεύω ήταν από τα καλύτερα. Μια ομάδα με μεγάλη έμφαση στο σκοράρισμα αλλά με αδυναμίες επίσης μεγάλες στην άμυνα. Κοιτόντας την πορεία της ομάδας όλα αυτά τα χρόνια το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως η ΞΑΝΘΗ έδινε πάντα μεγαλύτερη σημασία στο σκοράρισμα από τα αμυντικά καθήκοντα. Κάτι που ικανοποιεί εμένα αλλά δικαιώνει τον Ν.Λεμονίδη που σε παλιά συνέντευξη είχε πει "η ομάδα που παίζει άμυνα βγαίνει στην Α1".

Νεοκλή Λεμονίδης.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2006-2007

Τον Ιούνιο 2006 συμφώνησα με την ομάδα Α.Σ Ξάνθη να αναλάβω την ανδρική ομάδα του συλλόγου και συγχρόνως και το εφηβικό τμήμα της ομάδας. Η διοίκηση βοήθησε πάρα πολύ καθώς έκανε την οικονομική υπέρβαση ώστε η ομάδα να ταξιδεύει αεροπορικώς για την Αθήνα καθώς και έδειξε οικονομική συνέπεια στους αθλητές, ώστε να μην είχαμε οικονομικά προβλήματα. Ως συνεργάτης μου και προπονητής στο παιδικό συγχρόνως εργάσθηκε ο Σαρηανίδης Γιάννης

ΑΝΤΡΕΣ: Στόχος ήταν η παραμονή στην κατηγορία. Η ομάδα παρουσιάστηκε ανταγωνιστική και άφησε πολύ καλές εντυπώσεις σε αντιπάλους και φιλάθλους. Αν και η σωτηρία κρίθηκε στην τελευταία αγωνιστική, η τελική κατάταξη ήταν η 9η θέση (η καλύτερη στα 4 χρόνια στην Α2) με απολογισμό 14 νίκες και 16 ήττες.
Πλεονεκτήματα ομάδας
Μειονεκτήματα ομάδας
καλή φυσική κατάσταση
επίθεση (3η)
αιφνιδιασμοί (1η)
ευστοχία στα τρίποντα (1η)
τελικές πάσες (1η)
άμυνα (2η χειρότερη)
αδυναμία στη ρακέτα
έλλειψη βάθους στον πάγκο

Η ομάδα στηρίχθηκε σε 9 άντρες και 2 έφηβους και οι προπονήσεις συνήθως γινόταν με λιγότερους (μικροτραυματισμοί), ενώ στο τέλος του πρώτου γύρου, ο τραυματισμός του Σκάρα (πελματιαία απονεύρωση), επηρέασε πολύ την απόδοση της ομάδας, χάνοντας δύναμη στην άμυνα και στα ριμπάουντ.
Αγωνιστικά η ομάδα σε όλη την διάρκεια της περιόδου βρισκόταν στην μέση αλλά με μια απρόσμενη ήττα από τον Μίλωνα εντός έδρας βρέθηκε κοντά στις τελευταίες θέσεις.   
Οι παίκτες που ήταν στο ρόστερ της ομάδας ήταν οι:
Point guards:        ΜΑΣΛΑΡΙΝΟΣ, ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ, ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (έφηβος)
Shooting guard:    ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ
Small forward:     ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ, ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ (έφηβος)
Power forwards: ΣΚΑΡΑ, ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ
Centers:              ΒΟΪΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΟΥΦΛΙΑΣ

Εξαιρετική χρονιά του Δημήτρη Σπανούλη όπου σημείωσε σε 29 παιχνίδια 794 πόντους 27,3 μ.ο. (ρεκόρ πόντων στην Α2). Αξιοσημείωτο ότι ο παίκτης στον δεύτερο γύρο αγωνιζόταν με πελματιαία απονεύρωση, τραυματισμός που τον ανάγκαζε να αθλείται συντηρητικά πολλές φορές.
Παιχνίδια που θέλουμε να θυμόμαστε:
·         11η αγωνιστική: Ξάνθη-Ρέθυμνο 112-91 σε κανονική διάρκεια, πετυχαίνοντας 37 πόντους στο 4ο 10λεπτο.
·         15η αγωνιστική: Ξάνθη-Δάφνη 93-91, όπου 1’,30’’ πριν τη λήξη η ομάδα έχανε 10 πόντους και με επιμέρους σκορ 12-2 (δυο τρίποντα του Σκάρα) και με κλέψιμο μπάλας και καλάθι του Σπανούλη (43 π.) στη λήξη κερδίσαμε.
·         29η αγωνιστική: Ξάνθη-Χαλκίδα 103-94, όπου με δύσκολο τρίποντο από τη γωνία στη λήξη του παιχνιδιού ο Σκάρα ισοφάρισε και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση. Σε εκείνο το παιχνίδι ο Σπανούλης σημείωσε 53 πόντους (ρεκόρ Α2).
·         30η αγωνιστική: Δάφνη-Ξάνθη 84-93, όπου με το διπλό αυτό η ομάδα σώθηκε και μαθηματικά καθώς υπήρχαν ακραία σενάρια για τον υποβιβασμό της. Σπανούλης 43 πόντοι.

Παιχνίδια που θέλουμε να ξεχάσουμε:
·         25η αγωνιστική: Ξάνθη-Μίλων 82-83, όπου με αυτή την ήττα η ομάδα έμπλεξε σε σενάρια υποβιβασμού τις τελευταίες πέντε αγωνιστικές


Έφηβοι: Στη διάρκεια της προετοιμασίας έκαναν προπονήσεις μαζί με τους άνδρες κάποιοι έφηβοι και έκτοτε δεν ξαναήρθαν προπονήσεις. Ο συνολικός αριθμός των παιδιών ήταν οχτώ. Υπήρξαν δυσκολίες λόγω της μη προσέλευσης των παιδιών στις προπονήσεις (διάβασμα), με αποτέλεσμα να παίζουν στα παιχνίδια χωρίς προπόνηση.
Η ομάδα βγήκε Τρίτη στον όμιλο και δεν πέρασε στον επόμενο γύρο πρωταθλήματος ΕΚΑΣΑΜΑΘ.
Παίδες: Η ομάδα των παίδων πήρε παίκτες από τις Ακαδημίες του Αρίωνα, οι οποίοι ήταν μικρότερης ηλικίας και χωρίς προπονητική εμπειρία. Η συμμετοχή στο πρωτάθλημα παίδων δεν μπορεί να αξιολογηθεί λόγω της μεγάλης διαφοράς δυναμικότητας που υπήρχε από τις άλλες ομάδες.

Ευχαριστώ πολύ τον Νεοκλή Λεμονίδη για το άρθρο .
Αυτά έμειναν και πρέπει που και που να τα ξαναφέρνουμε στη μνήμη μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου