Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ στην "ΘΡΑΚΗ"








Σήμερα στην στήλη που έχει σκοπό την έρευνα περί του μπάσκετ στην πόλη μας φιλοξενεί τον προπονητή των γυναικείων τμημάτων τα τελευταία χρόνια που τον γνωρίζω τον κο ΝΕΔΙΜ ΚΑΡΑ ΑΧΜΕΤ. Η ιδιαιτερότητα του κο ΝΕΔΗΜ έχει να κάνει με τα τμήματα που προπονεί κάτι που είναι και η δεύτερη μου ερώτηση μιας και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε το γυναικείο μπάσκετ και αν ακόμα ξέρουμε κάτι δεν αντιλαμβανόμαστε την διαφορετικότητα του. Πόσο καιρό είστε προπονητής στην Ακαδημία της ΑΣΠΙΔΑΣ .

Από το 2001 είμαι προπονητής στα αγωνιστικά και στα τμήματα υποδομής του Γυναικείου τμήματος καλαθοσφαίρισης της Ασπίδας.

Είστε υπεύθυνος του γυναικείου τμήματος ποιά είναι η διαφορά του ανδρικού από το γυναικείο μπάσκετ και ειδικά στις μικρές ηλικίες.


Το μπάσκετ είναι ένα, είτε είναι αντρικό είτε γυναικείο. Οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες, όσο φαίνονται. Η διαφορά έχει να κάνει σε θέματα νοοτροπίας μερικές φορές και κυρίως σε αγωνιστικά θέματα.
Για παράδειγμα στο γυναικείο μπάσκετ πρέπει κάποια πράγματα μέσα στο γήπεδο να τα ετοιμάσεις πιο δομημένα . Στο αγωνιστικό κομμάτι στο αντρικό μπάσκετ τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Στο γυναικείο πρέπει να επιμείνεις περισσότερο σε κάποιες λεπτομέρειες, ώστε να τις δεις να εφαρμόζονται στο γήπεδο. Χρειάζεται πολλή περισσότερη υπομονή στο γυναικείο μπάσκετ σε σχέση με το αντρικό . Οι άντρες είναι πιο συνειδητοποιημένοι ως προς τους στόχους και αυτό γιατί στις γυναίκες δεν δίνουμε προοπτική και αυτό είναι κακό .

Μπορεί μια πόλη σαν την ΞΑΝΘΗ να συντηρήσει γυναικείο μπάσκετ με επιτυχία είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των κοριτσιών στα τμήματα.
Ποιές είναι οι επιτυχίες που έχουν τα γυναικεία τμήματα .


Ο αριθμός των κοριτσιών στα τμήματα υποδομής δεν είναι άσχημος θα μπορούσε να ήταν καλύτερος και θα θέλαμε να έχει περισσότερα κορίτσια στις ακαδημίες για να υπάρχει και μεγαλύτερος συναγωνισμός .
H Ξάνθη μπορεί να συντηρήσει γυναικείο μπάσκετ με επιτυχία όπως και την συντηρούσε και συντηρεί εδώ και τόσα χρόνια . Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι όταν τα κορίτσια έρθουν στην Β΄& Γ ΄ Λυκείου σταματάνε το μπάσκετ λόγω του σχολείου . Συνεχίζουν το μπάσκετ όταν περάσουν στο πανεπιστήμιο και αυτό μακριά από την ομάδα και την πόλη της Ξάνθης επειδή η περισσότερες φεύγουν για σπουδές στη Θεσσαλονίκη η αλλού . Η ομάδα δεν μπορεί να επωφεληθεί από αυτές της αθλήτριες που προέρχονται από της υποδομές της ομάδας και μετά το τέλος τον σπουδών όταν επιστρέψουν και αν επιστρέψουν στην Ξάνθη ξεκινάει η επαγγελματική σταδιοδρομία και τελειώνει κατά αυτό το τρόπο το μπάσκετ . Ούτε για χόμπι δεν μπορούν να ασχοληθούν . Για παράδειγμα , αυτή την στιγμή έχουμε 7 κορίτσια που βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη για σπουδές και είναι εκεί σε διάφορες ομάδες .
Η ομάδα γυναικών έχει παίξει αρκετά χρόνια σε Εθνικές Κατηγορίες όπως Α2 ΄ και Β΄ Εθνική Κατηγορία . Με διακρίσεις στα τμήματα υποδομής κορασίδων , νεανίδων όπου αναδείχθηκε πάρα πολλές φορές πρωταθλήτρια της ΕΚΑΣΑΜΑΘ συμμετέχοντας στης προκριματικές φάσεις και στα πανελλήνια πρωταθλήματα των αντίστοιχων πρωταθλημάτων .

Μια κοινή ερώτηση και στους τρείς προπονητές της ακαδημίας είναι η παρακάτω. Τι δεν σας αρέσει στην σημερινή κατάσταση και τι θα αλλάζατε εάν μπορούσατε και είχατε τα μέσα και τις δυνατότητες.


Το εκπαιδευτικό σύστημα .

Ποιοί είναι οι προσωπικοί σας στόχοι μέσα από την Ακαδημία,έχετε καταφέρει να υλοποιήσετε κάποιους.
Στόχος δικός μου είναι να περάσω στα παιδιά την έννοια του αθλητισμού και της ομαδικότητας από μικρή ηλικία και να γίνουν υγιείς αθλητές με ήθος και σεβασμό. Το αν έχω καταφέρει να υλοποιήσω κάποιους στόχους αυτό θα το κρίνουν οι αθλήτριες - αθλητές και το οι άνθρωποι που ασχολούνται σε αυτό το χώρο .


Ποιός είναι ο χρονικός ορίζοντας που μπορεί να αντέξει ένας προπονητής και πότε αποσύρεται από την ενεργό δράση.
Δεν πρέπει να υπάρχει και δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης στην προπονητική όσο υπάρχει αγάπη , θέληση και υπομονή μπορεί να δουλέψει .


Στην πόλη υπάρχει εκτός από τις ακαδημίες και μια ομάδα που παίζει στην Α2 η ΜΑΚΡΟ ΞΑΝΘΗ που φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει την παραμονή της. Σύμφωνα με τον προπονητή της Γ.ΖΑΦΕΙΡΟΥΔΗ ο κόσμος δεν πηγαίνει στο γήπεδο γιατί η ομάδα δεν έχει στόχους. Σύμφωνα πάλι με τον κο ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟ δεν υπάρχει μπασκετική παιδεία στην πόλη. Ποιά είναι η δική σου άποψη για την μικρή προσέλευση του κόσμου.


Εγώ θα έλεγα ότι ο κόσμος δεν πηγαίνει γενικά στο γήπεδο τα τελευταία χρόνια σε κανένα άθλημα είτε έχει στόχους είτε δεν έχει . Και αυτό οφείλεται στο ότι σχεδόν όλοι είναι φίλαθλοι ή οπαδοί των μεγάλων ομάδων και σε δεύτερη θέση έρχεται η τοπική ομάδα , ενώ θα έπρεπε να συνέβαινε το αντίθετο .

8 Τα μέσα ενημέρωσης της πόλης έντυπα και μη είναι κοντά στην προσπάθεια που κάνετε ? Τι παραπάνω θα θέλατε.
Είναι κοντά μας , ίσος η πιο τακτική προβολή θα ήταν καλύτερη και θα έδινε περισσότερη δύναμή στους μικρούς αθλητές και αθλήτριες να ασχοληθούν περισσότερο με αυτό το άθλημα και γενικά με τον αθλητισμό .
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο κύκλος των συνεντεύξεων από τους προπονητές των Ακαδημιών κλείνει για την ώρα με τον Γ.ΘΕΡΜΟ του Αρίωνα , ο φίλος Γιάννης περιμένει φαίνεται και το μεγάλο ντέρμπυ των Ακαδημιών μεταξύ ΑΣΠΙΔΑΣ και ΑΡΙΩΝΑ στην κατηγορία των μίνι .Γιάννη όσο και να περιμένεις δεν θα αλλάξει τίποτα πρωταθλητές θα είναι οι μικροί της Ασπίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου