Τρίτη 3 Μαΐου 2016

ΞΑΝΘΗ-ΡΟΔΟΠΗ-ΕΒΡΟΣ Συνοψη χρονιάς

ΞΑΝΘΗ
Ίσως από τις καλύτερες χρονιές μαζί με την χρονιά 12-13 .
Η ΑΣΠΙΔΑ θα βρίσκεται με την ανδρική ομάδα στην Β΄Εθνική .
Πίσω  από την επιτυχία υπάρχουν άνθρωποι που δούλεψαν και ήρθαν τα αποτελέσματα.
Να ξαναγράψω για μια ακόμη φορά πως δεν πίστευα ότι η ομάδα μετά την αποχώρηση των Παπανικολάου Δενδρινού , Τατάρη , Καραμπέκη, Σταμπουλή, θα μπορούσε να πάρει την δεύτερη θέση ανόδου. Από την άλλη με το υλικό που έμεινε δεν γινόταν να πέσει όπως πολλοί έλεγαν και ήθελαν. Δίπλα στην εμπειρία των Στεφανίδη (ΠΑΤΕΡΑ  ΝΑ ΣΟΥ ΖΗΣΕΙ) και ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ υπήρχαν οι ΠΕΤΣ .ΚΟΥΜΠΑΝΗΣ, ΠΑΛΑΚΗΣ .ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ,με αρκετή πείρα και διάθεση .
Δεν έβαλα τον ΓΡΟΥΔΟ  γιατί είχε ένα σοβαρό τρυαματισμό και η επιστροφή του θα γινόταν μετά την έλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος. Δεν έβαλα τον ΤΣΩΓΚΑ γιατί θα ήταν η δεύτερη του χρονιά και δεν είχε την πείρα ούτε των πρώτων λόγω ηλικίας ούτε τις παραστάσεις των δεύτερων που έζησαν Γ΄και Β΄ εθνική κατηγορία.Όλο αυτό το υλικό  έπρεπε να βρεθεί τρόπος να αποδόσει να μείνει πίσω η γκρίνια από τον υποβιβασμό να μπούνε κανόνες και να επικρατήσει η λογική πως πάνω απ όλα είναι  η ομάδα  .Και φαίνεται ότι αυτό έγινε πράξη και πιστώνεται κυρίως στον προπονητή της  Κώστα Ιωαννίδη
Η νέα χρονιά στην Β΄Εθνική δεν θα πρέπει να είναι ένα αντίγραφο της προηγούμενης απόπειρας.
Τότε έλειψε ένα κατι τοις που έκανε τη διαφορά (υποβιβασμός) φέτος πιστεύω ότι μπορεί να σταθεί καλύτερα.

 Η Ανδρική  ομάδα  του ΑΡΙΩΝΑ πέρασε στην δεύτερη φάση και ελπίζει σε διακρίσεις και την επόμενη χρονιά θα είναι σίγουρα πιο δυνατός.Φαίνεται να αφήνει πίσω  νοοτροπείες τροχοπέδη και γίνεται πολύ καλή δουλειά . Η δεύτερη θέση του ομίλου το δείχνει ξεκάθαρα. Ίσως η πίεση τη νέα χρονιά από την τρίτη ακαδημία της πόλης να φέρει μεγαλύτερη εγρήγορση  για καλύτερη δουλειά και προβολή της ακαδημίας και συννάμα αποτελέσματα που θα την προβάλουν.
Στο  παιδικό υπάρχει ένα θεματάκι γιατί δεν είναι η δυνατή ανταγωνιστική ομάδα .
Χάσαμε και τα δυνατά τοπικά ντέρμπι. Δεν μπορούσε είναι φανερό να ξαναγίνει η ίδια πετυχημένη πορεία της εφηβικής ομάδας. Αλλά η περσινή επιτυχία χρεώνεται στην ακαδημία που μετράει γενικά τρεις συμμετοχές σε Πανελλήνια πρωταθλήματα.

Στις γυναικείες υποδομές η ΑΣΠΙΔΑ έχτισε παράδοση τα τελευταία χρόνια.
Θα μπορούσε να έχει το απόλυτο σε κορασίδες και νεάνιδες αλλά περίσσεψε η ευγένεια .
 Κατέκτησε τον τίτλο στις νεάνιδες και τερμάτισε δεύτερη στις κορασίδες .Τα κορίτσια του ΝΕΔΗΜ είτε είναι μόνιμες πρωταθλήτριες είτε ΄χανουν τίτλους από μια ήττα σε κακιά αγωνιστική στιγμή.
Είναι το σημείο αναφοράς τα τελευταία χρόνια . Η δουλειά του ΝΕΔΗΜ φέρνει συνεχώς καρπούς και κάποια στιγμή θα πρέπει να του αποδώσουν τον τίτλο του πολυνίκη ...........
Η Γυναικεία ομάδα είναι πρωταγωνίστρια με την συνεχή συμπλήρωση νέων παικτριών από τις υποδομές. Εδώ η διαδοχή φέρνει αποτελέσματα.Μαζί με τι έμπειρες παλιές οι νέες εντάσονται γρήγορα στο κλίμα και είναι η ΑΣΠΙΔΑ  και στις Γυναίκες παρδοσιακή δύναμη στην ΕΚΑΣΑΜΑΘ.

Τα τελευταία χρόνια στην πόλη (γιατί σε αντίθεση με την Καβάλα Δράμα κλπ)  μπάσκετ στον νομό υπάρχει μόνο στην πόλη και εδώ είναι αυτό περί ανοίγματος της πίτας. Που σημαίνει η νέα ακαδημία δεν πρέπει να έχει στόχο την υφαρπαγή παικτών από τους άλλους αλλά να στήσει τέτοι δίκτυο και να φέρει νέους και νέες στο άθλημα.
Οι εφηβικές ομάδες της πόλης ήταν δύο φορές πρωταθλήτριες ΕΚΑΣΜΑΘ  13-14   ,  14-15 και την δεύτερη φορά 14-15 κατάφερε (ΑΡΙΩΝΑΣ) να φτάσει στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα με διακρίσεις  σε επίπεδο ομάδας και ατομικο.Το 13-14  η ΑΣΠΙΔΑ κατακτά το πρωτάθλημα αφήνοντας δεύτερη το φαβορί την ομάδα των ΤΙΤΑΝΩΝ και την επόμενη ο ΑΡΙΩΝΑΣ ανεβάζει το επίπεδο επιτυχιών.
Φέτος παρότι τουλάχιστον η ΑΣΠΙΔΑ (Περισσότερα παιδιά στις υποδομές) είχε καλό υλικό έγιναν θα έλεγα τα ίδια λάθη και δεν επέτρεψαν  να είναι ανταγωνιστική. Είναι λάθος η καλή εικόνα και πορεία των παιδικών ομάδων να σταματάει απότομα στην καλυτερη ηλικία για μπάσκετ. Πρέπει να βρεθεί λύση τελεία και παύλα από όλους.

       Για πρώτη φορά στην ιστορία της σε επίπεδο παιδικού κατέκτησε τον τίτλο η ΑΣΠΙΔΑ.
Δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός που ήρθε μόνο από το καλό υλικό (βλέπε φουρνιά παικτών) είναι και η συνολική δουλειά που έγινε από προπονητές και παίκτες. Σε φιλική κουβέντα με τον προπονητή της παιδικής ομάδας Χ.Βαχαρίδη  (4-5-2016 αρχίζει η προσπάθεια των προκριματικών) ποιό είναι το μυστικό για την σταθερή και ανοδική παρουσία των παιδικών ομάδων η απάντηση ήταν.

Χ.Β . Όταν έχεις ένα καλό υλικό και μπορεί να το δουλέψεις σε βάθος χρόνους 2-3 ετών γιατί έτσι μπορείς να δεις τι χρειάζεται βελτίωση αλλά να διακρίνεις και τις δυνατότητες που έχουν τα παιδιά ως σύνολο (ποιό αγωνιστικό στυλ τους ταιριάζει) θα έρθουν οι επιτυχίες. Χρειάζεται πίστωση χρόνου και είναι ευχαριστο ότι την έδωσαν τα παιδιά σε έμένα και στο εαυτό τους γιατί   τέτοια προσπάθεια σημαίνει στέρηση προσωπικού χρόνου και μιλάμε για μικρά παιδιά. Αυτή όμως η προσπάθεια όταν έχει φως στο τούνελ τους δίνει περισσότερες δυνάμεις να συνεχισουν περισσότερη διάθεση για προσπάθεια. Και μπροστά πάντα βγαίνουν πιο δύσκολα πιο μεγάλοι στόχοι και προσπαθούν να ανταπεξέλθουν . 
Μετά την κατάκτηση του τίτλου στο παιδικό άνοιξε η όρεξη τους (προκριματικά) και δεν άκουσαν καθόλου γκρίνια που θα στερηθούν τις διακοπές του ΠΑΣΧΑ. 
Και ο ανταγωνισμός με την είσοδο της νέας ακαδημίας πιστεύω θα λειτουργήσει θετικά αν επικρατήσει η λογική να μεγαλώσει η πίτα (νέα παιδιά ) και όχι να μοιρασθεί η υπάρχουσα.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Σταθερότητα από τις δύο ομάδες της Γ΄Εθνικής .
Δεν αμελητέο το γεγονός σε πόλη της ΘΡΑΚΗΣ να υπάρχουν δύο ομάδες σε ψηλές εθνικές κατηγορίες.
Συν την ύπαρξη ομάδας ανταγωνιστικής.στο τοπικό πρωτάθλημα ΑΙΑΣ.
ΑΕΚ  και  ΓΑΣ  εκπροσώπησαν την πόλη στην ΓΈθνική. Για την πρώτη ήταν φανταστική χρονιά .Κατάφερε να μείνει στην κατηγορία διαδεύδοντας κάθε αρνητική πρόβλεψη . Για τον ΓΑΣ  άλλη μία φορά  μπήκαν ψηλοί στόχοι αλλά κάπου φαίνεται ότι κάτι διαφεύγει στον υπολογισμό.
Ξεκινούν φαίνεται με μεγάλη αισιοδοξία χωρίς να υπολογίσουν τυχόν αρνητικές συγκηρίες. Κάπως έτσι χάθηκαν στην πορεία οι στόχοι-στόχος άνοδος. Αν αφήσουμε στην άκρη αυτό τότε έκανε μια σπουδαία πορεία αναλογιζόμενοι και τις ατυχίες και δίκαια θεωρείται από τις παραδοσιακές δυνάμεις της Γ΄Εθνικής.
Για την πόλη η ανδρική ομάδα του ΑΙΑΝΤΑ που έφτασε στην επόμενη φάση και διεκδικεί καλύτερη τελική βαθμολογία είναι κατόρθωμα σπουδαίο και μια ανταμοιβή των προσπαθειών των τελευταίων ετών. Είναι δύσκολο σε μια πόλη που υπάρχουν δύο ομάδες σε εθνική κατηγορία να στελεχωθεί και μια τρίτη και να φέρει αποτελέσματα. Φάνηκε ότι και υλικό υπάρχει και καλή οργάνωση στην ομάδα-ακαδημία. Είχαν κάποιες ελπίδες ανάδειξης της δουλειά που γίνεται  στις ακαδημίες αλλά ο αποκλεισμός από την παιδική ομάδα του ΓΑΣ  έκοψε τα φτερά.
Αντίστοιχα για τον ΓΑΣ  που ήταν η παραδοσιακή δύναμη στα παιδικά εφηβικά μόνο σαν επιτυχία δεν μπορεί να χρεωθεί η πρόκριση στην δεύτερη φάση του παιδικού. Αλλιώς μας είχε συνιθήσει ο ΓΑΣ  με ανταγωνιστικές ομάδες κάτι που λείπει τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι τόσο οι επιτυχίες πρωταθλήματα προκρίσεις κλπ . Περισσότερο είναι η εικόνα στις υποδομές . Λες και υπάρχει μια κατάσταση που φρενάρει την προσπάθεια που γίνεται. Είναι αλήθεια η είσοδος του ΑΙΑΝΤΑ δημιούργησε προβλήματα και χρειάστηκε χρόνος 2-3 χρόνια για να δούνε μπροστά τους οι υπόλοιποι τι γίνεται και κυρίως τι χρειάζεται . Το ξαναλέω δεν είναι λογική ανάπτυξης το μοίρασμα μιας μικρής τελικά πίτας  αλλά το μεγάλωμα της. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν τόσο καλύτερα για όλους.

ΕΒΡΟΣ
Από το κακό στο χειρότερο αν το δούμε συνολικά το μέγεθος γιατί αναλαμπές υπάρχουν υπόνοιες για καλύτερο μέλλον υπάρχει σε κάποιες ακαδημίες αλλά γενικά η εικόνα είναι κακή με τάση προς τα κάτω.
Στους άνδρες μόνο η ΘΥΕΛΛΑ εκπροσωπεί τον μεγαλύτερο νομό της περιοχής μας. Οι υπόλοιπες είναι κάτω από την μέση.Παρότι το μέγεθος και ο πληθυσμός του νομού συν φοιτητές και στρατός θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά  αυτό δεν γίνεται. Μπορεί το βόλλει  να είναι αρνητικός παράγοντας ανάπτυξης αλλά και αλλού υπάρχουν τέτοια προβλήματα. Τι να πούνε ΞΑΝΘΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ με την μειονότητα που ασχολείται  με το ποδόσφαιρο  και έχουν ομάδες στην μεγάλη κατηγορία. Το κάθε άθλημα πρέπει να πάρει τον χώρο του και να προσπαθήσει να ανοίξει την ομπρέλα . Η αρνητική στάση δεν βοηθάει.
Για υποδομές σε γυναίκες και κορίτσια πλην της ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ (ΦΙΛΙΑ) δεν υπάρχει ίχνος στον ορίζοντα. Στους έφηβους έδωσε κάποια ελπίδα η ομάδα του ΕΘΝΙΚΟΥ. Στους παίδες είχαμε εκτός της κακής εικόνας σε αποτελέσματα και βαθμολογίες και την αποχώρηση διάλυσης ακαδημίας.
Κάποτε τουλάχιστον στα ανδρικά το μεγάλο μέγεθος στην ΘΡΑΚΗ ήταν οι ομάδες του ΕΒΡΟΥ -ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ. Αυτό τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο μακρινή ανάμνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου