Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Μια γενικά εικόνα του μπάσκετ ανα νομό.ΔΡΑΜΑ-ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ

 Τελειώνουν πολλά πρωταθλήματα και υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης για τις επιτυχίες την πορεία των ομάδων ανα νομό.
Μια γενική παρουσίαση αυτής της εικόνα θα επιχειρήσω να κάνω.


ΣΕΡΡΕΣ
Στο τοπικό Ανδρικό  ΕΚΑΣΑΜΑΘ  είναι ανοιχτά όλα και δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις .
ΠΑΝΣΕΡ/ΚΟΣ δείχνει να είναι από τους διεκδικητές της ανόδου για την Γ΄ΕΘΝΙΚΗ αλλά έχει ακόμη δρόμο.
Στις υποδομές ενώ οι ομάδες των ΣΕΡΡΩΝ είχαν αποκτήσει το τίτλο του φαβορί σε παιδικό και εφηβικό στην πράξη η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.
Σε κορασίδες και Νεάνιδες και εδώ καμιά επιτυχία.
Υπάρχει μια κόντρα μεταξύ των ομάδων -ακαδημιών στον Νομό. Και αυτή η κόντρα  έχει όνομα ΙΚΑΡΟΙ  και ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ. Από την ένωση των δύο στην κόντρα σε κάθε επίπεδο.
Είναι ακόμη εμφανές πως αυτή η κόντρα επηρέασε και τα μέσα ενημέρωσης του νομού. Είναι φανερό πως κάποια ΜΜΕ έχουν σαφή επιλογή παρουσίασης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων από συγκεκριμένες ομάδες αποκλείοντας οποιαδήποτε δραστηριότητα "αντίπαλης" Ακαδημίας.
Ο δυνατός παίκτης είναι οι ΙΚΑΡΟΙ που έχουν την μεγαλύτερη πίτα .
Παράλληλα υπάρχει ένα πλήθος από ακαδημίες με σοβαρή παρουσία και έργο αλλά για πολλούς λόγους δεν μπορούν να αποτελέσουν το σημείο αναφοράς με τις επιτυχίες τους στον νομό.
Η ακαδημία -ανδρική ομάδα του ΡΟΥΠΕΛ έχει να δείξει έργο σε πολλούς τομείς. Σταθερή παρουσία στο ανδρικό και μια ανοδική πορεία στα πρωταθλήματα  υποδομής.
Στο γυναικείο  ο  ΑΟΣ  και Πανσερραϊκός είναι τα μεγάλα ονόματα  .
Ο ΑΟΣ  προσπαθεί φιλότιμα να σταθεί και στην ανδρική κατηγορία  σε ανταγωνιστικό επίπεδο.
Γ΄Εθνική 
ΟΡΦΕΑΣ   και   ΙΚΑΡΟΙ
Ούτε καλή ούτε άσχημη η χρονιά για τις δύο ομάδες στην μεγάλη κατηγορία.
Ομάδα με έμπειρους παίκτες ο πρώτος είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του με την αντίστοιχη περσινή.  Μεγάλη δύναμη  εκτός πόλης είναι  οΟΡΦΕΑΣ. 
Και μόνο η παρουσία του στην Γ΄Εθνική δείχνει την δουλειά και την δυναμική που έχει η ομάδα και αυτό αναλογικά με το μέγεθος της περιοχής του. Δεν είναι η μεγάλη πόλη πρωτεύουσα .
 Αυτή η ομάδα δεν είναι για το τοπικό γιατί εκεί παίρνει τα πρωταθλήματα με χαρακτηριστική άνεση αλλά δεν μπορεί (λείπει κάτι) να γίνει ο πρωταγωνιστής  στην Γ΄Εθνική.
Η πορεία των ΙΚΑΡΩΝ στην Γ΄Εθνική  βλέποντας την βαθμολογική κατάταξη θα λέγαμε είναι πολύ καλή. Είναι νεανική ομάδα  δεμένο σύνολο . Δεν είναι όμως καθώς φαίνεται ο στόχος της ομάδας απλά να καταλαμβάνει 4ες 5ες θέσεις αλλά  να κάνει την υπέρβαση και να γίνει μία εκ των δύο που ανεβαίνουν κατηγορία. Η σταθερότητα που έχει και η μικρή βελτίωση κάθε χρόνο ίσως επιτρέψουν την νέα χρονιά να γίνει εφικτός ο στόχος ανόδου στην Β΄κατηγορία.
Η ΗΡΑΚΛΕΙΑ τέλος προσπαθεί να βρει τα πατήματα για να ξαναγίνει η δύναμη τουλάχιστον στο τοπικό στην ανδρική κατηγορία.

ΔΡΑΜΑ.
Στο ανδρικό για τους  ΤΙΤΑΝΕΣ είναι χρονιά ανασυγκρότησης.
Μετά τον υποβιβασμό  χρειάζεται χρόνος για την επάνοδο  σε ανταγωνιστικό πρωταγωνιστικό επίπεδο. Παρά την αρνητική φόρτιση  κράτησε άμυνα και δείχνει σημεία έντονης ανάκαμψης.
Η  δεύτερη μεγάλη ψυχολογική ζημιά έγινε με την πτώση -διάλυση του ΚΑΟΔ.
Σαν χάρτινος πύργος διάλυσε.Δεν πήρε μέρος ούτε στο τοπικό πρωτάθλημα. Οι  ΤΙΤΑΝΕΣ  πιστεύω αν όχι φέτος την επόμενη χρονιά  να είναι από τις διεκδικήτριες ανόδου στην Γ΄Εθνική.
 Το μούδιασμα από τον υποβιβασμό όπως και να γίνει θέλει χρόνο για να ξεπεραστεί.
 Το καλό τόσο σε επίπεδο νομού όσο και ΕΚΑΣΑΜΑΘ είναι η συμμετοχή αρκετών ομάδων στο πρωτάθλημα πλην των ΤΙΤΑΝΩΝ. Είναι το ΔΟΞΑΤΟ  που συμμετέχει μεν αλλά είναι πάντα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και είναι κρίμα γιατί το μέγεθος του δήμου και της ίδιας της πόλης θα μπορούσε να στηρίξει το κάτι παραπάνω.Είναι η νέα ακαδημία του Απόλλωνα και φυσικά η ΔΟΞΑ ΒΩΛΑΚΑ.
Στις γυναίκες το μπάσκετ έχει μια καλή αξιοπρεπέστατη παρουσία στις μεγάλες κατηγορίες.
Στις υποδομές των κοριτσιών φέτος δεν επαναλήφθηκαν οι επιτυχίες των προηγούμενων ετών.
Στο εφηβικό  υπάρχει κάμψη. Δεν είναι απαραίτητα αυτό δείκτης γενικής κάμψης του μπάσκετ γιατί είναι γνωστό πως η κυριαρχία στις υποδομές πολλές φορές έχει ως βασικό κριτήριο αυτό που λέμε καλή φουρνιά παικτών.
 Τέτοια φουρνιά είχε η πόλη βλέπε ΤΙΤΑΝΕΣ κυριάρχησε στα παιδικά πρωταθλήματα και ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές στα εφηβικά. Δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση και αντίστοιχα κάποιες άλλες πόλεις έτυχαν να έχουν καλό υλικό και άλλαξαν οι ρόλοι.
Καλύτερα τα πήγε η παιδική ομάδα που δεν κατάφερε στον τελικό να πάρει τον τίτλο.
Από την άλλη η παρουσία πολλών ακαδημιών και ομάδων σε πρωταθλήματα υποδομών και ανδρών δείχνει ενέργεια και αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

ΚΑΒΑΛΑ.
Το πιο σημαντικό γεγονός για πολλούς είναι  ο υποβιβασμός στην Α2  της ΈΝΩΣΗΣ.
Για μένα μικρή σημασία έχει μιας και στην ομάδα πλην ενός δεν είχε ούτε ένα ντόπιο παίκτη.
Ίσως φέτος όπως ακούγεται το ρόστερ να είναι κατά κύριο λόγο συμπληρωμένο από νέους της ευρύτερης περιοχής. Αν ναι τότε μπράβο διαφορετικά δεν προσφέρει και πολλές υπηρεσίες στις υποδομές και την ανάπτυξη του τοπικού μπάσκετ.Η επιτυχία ΠΑΝΘΗΡΩΝ και ΑΣΤΕΡΑ  σε υποδομές είναι το ευχάριστο και ο υποβιβασμός με την κακή πορεία της ΣΑΝΤΑ τα άσχημα.
Έχουμε ένα δεδομένο τον υποβιβασμό μετά από 10  χρόνια του  ΓΣΕ .
 Την προηγούμενη χρονιά γλύτωσε στο τέλος φέτος δεν τα κατάφερε. Είναι απώλεια πόσο μάλλον όταν πριν από τρία χρόνια μπόρεσε να ανέβει και στην Β΄Εθνική. Τα πιο μεγάλα προβλήματα διαχείρισης βγαίνουν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις. Αν θα μπορέσουν να επανέλθει η ομάδα αν θα κρατήσει και πόσους θα κρατήσει από το ρόστερ γιατί ήδη υπάρχουν διάσπαρτες κουβέντες για πολλούς από τους παίκτες της ομάδας.
Η άλλη ομάδα στην Γ΄Εθνική η ΣΑΝΤΑ  ξεκίνησε τη χρονιά με τον καλύτερο τρόπο.
Έγινε μια προσπάθεια να αφήσει πίσω το παρεϊστικο (δεν είναι κακό αυτό ) το οποίο έχει πάντα ημερομηνία λήξης . Όταν μεγαλώσει ηλικιακά η παρέα δημιουργείται πρόβλημα. Αυτή τη κατάσταση προσπάθησαν να την αλλάξουν. Έθεσαν νέους στόχους διεύρυνση του υλικού με την είσοδο νέων ηλικιακά παικτών. Δεν θα κρίνω το αποτέλεσμα εξάλλου συμπεράσματα μπορούν να βγούνε εύκολα.
Δεν έχει τελειώσει ακόμη η πορεία γιατί όλοι είναι σε αναμονή για το αν θα γίνουν μπαράζ παραμονής .
Για την τυχόν θέσεις ανόδου θα γίνουν στις 8-5-2016 οι όποιο αγώνες κατάταξης για τους πέμπτους από το τέλος ΦΛΩΡΙΝΑ και ΣΑΝΤΑ σε αναμονή ανακοίνωσης από την ΕΟΚ φαντάζομαι σύντομα.
Περισσότερα μετά από τις τελικές αποφάσεις και την βαθμολογική τελική κατάταξη .
Κάποτε στην πόλη ήταν η Ένωση .
 Κυρίαρχη όχι μόνο σε επίπεδο νομού αλλά και στο σύνολο των υποδομών σε όλη την ΕΚΑΣΑΜΑΘ. Με δορυφόρους πολλές ακαδημίες (κυριολεκτικά στα χαρτιά) είχε άφθονο υλικό να χτιστούν καλές ομάδες. Αυτό έσπασε με την δυναμική επανεμφανιση του ΑΣΤΕΡΑ της πιο ιστορικής ακαδημίας του νομού και της πόλης.
Τα έχω ξαναπεί πολλές φορές πως το ξεκίνημα ήταν (τρόπος και λογική λειτουργίας) το καλύτερο.
Με υπομονή σε βάθος χρόνου έφτασαν στην κορυφή.Κάπου εκεί χάθηκε λίγο η μπάλα από την "έπαρση" αλλά ευτυχώς (προσωπική άποψη) αυτό κράτησε λίγο. Φέτος μπορεί να καυχιέται πως είναι η χρονιά του.
Υπάρχουν ακόμη "κατάλοιπα" του πειράμματος (ΕΝΩΣΗ) παλιές ιστορικές ομάδες της πόλης που προσπαθούν να σταθούνε στα πόδια τους με ειλικρινή διάθεση και κάποιες άλλες που κυριολεκτικά υπάρχουν για να υπάρχουν για να δίνεται έτσι το δικαίωμα ψήφου σε παράγοντες.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει και στέκεται όσο μπορεί καλύτερα η ακαδημία των ΠΑΝΘΗΡΩΝ.
Είναι στην κυριολεξία νέα ακαδημία χωρίς κανένα σημείο αναφοράς στο ιστορικό παρελθόν.
Μετά από προσπάθεια ήρθε και η πρώτη μεγάλη επιτυχία στα κορίτσια με την κατάκτηση του τίτλου .
Είναι μια μορ΄φη δικάιωσης των προσπαθειών .
Σημαντικό στοιχείο των δύο τριών τελευταίων ετών είναι η δυναμική παρουσία μιας νέας ακαδημίας όχι στην πόλη της Καβάλας αλλά στην ευρύτερη περιοχή. Η Καβάλα έχει την ευτυχία να διαθέτει δήμους με πολύ κόσμο (Κεφαλοχώρια) .
Η ακαδημία του ΠΑΓΓΑΙΟΥ έρχεται κατά κάποιο τρόπο να ισσοροπήσει την φθορά που έχει τα τελευταία χρόνια η γειτονική του ΓΣΕ.
Στον νομό Καβάλας υπάρχουν μεγάλα κεφαλοχώρια και με λίγι προσπάθεια μπορεί να στηθούν μικρές ακαδημίες. Το  ΠΑΓΓΑΙΟ δείνει να έχει βρει την λύση για να μπορεί να είναι στην επικαιρότητα την αγωνιστική. Δεν είναι ο πρωταγωνιστής αλλά δεν είναι και στην αφάνεια . Δεν μπορεί να καυχηθεί ότι καθορίζει καταστάσεις αλλά δεν είναι και στην κατά κάποιο τρόπο ανυπαρξία (αποτελέσματα σε πρωταθλήματα) όπως οι Κρηνίδες.Θα το θεωρούσα επιτυχημένο πείραμα με μέλλον . Στον αντίποδα είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Χρυσούπολη.
Η ομάδα του ΑΟΧ  από τους βασικούς πρωταγωνιστές στο ανδρικό σε τοπικό επίπεδο μετράει τρία χρόνια απουσίας από τις διοργανώσεις. Υπάρχει παιδική ομάδα και  κορασίδων αλλά δεν μπορείς να τις βάλεις σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας στις δυνατές .

Υ.Γ .   Τα παραπάνω  είναι μια εικόνα κυρίως της τελευταίας αγωνιστικής χρονιάς με αναφορές στο παρελθόν εστιασμένες  σε γεγονότα και καταστάσεις που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πορεία του τοπικού μπάσκετ ανα νομό. Δεν είναι μια "επιστημονική καταγραφή" με στοιχεία αδιάσειστα . Είναι μια προσωπική άποψη που είναι προφανές έχει πολλά λάθη και  παραλείψεις .
Αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει συγκεκριμένος δόλος σπίλωσης ή προώθησης αντίστοιχα κάποιων άλλων. Είναι μαι εικόνα όπως την βίωσα και την μεταφέρω στο μπλογκ. Για τυχόν παρατηρήσεις διορθώσεις απόψεις κριτικές όπως πάντα τα σχόλια είναι ανοιχτά στον καθένα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου