Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

ΠΑΙΔΙΚΟ....... ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ

Προτάσεις  δεν θέλετε  διαβάστε μια ακόμη..................



Μπορεί τα παιδικά πρωταθλήματα να είναι τα πιο δημοφιλή  από κάθε άλλο πρωτάθλημα αλλά κάπου  δεν περπατάει το όλο πράγμα δεν υπάρχει η δυναμική  να το κάνει καλύτερο. 
Κατά την γνώμη μου δεν έχει την δυναμική  για να εκπληρώνει τον τελικό στόχο.
Και αυτός  είναι η εκάστοτε πρωταθλήτρια ομάδα να μπορεί  να πηγαίνει με αξιώσεις πρώτα στα προκριματικά και στην συνέχεια εάν περάσει από την πρώτη διαδικασία να μπορεί να στέκεται με αξιώσεις στα πανελλήνια πρωταθλήματα.
Κύριο χαρακτηριστικό που απορρέει από το μικρό μέγεθος όλων των ακαδημιών της περιοχής μας είναι η ευτυχία να υπάρξει μια καλή χρονική συγκυρία με ταλέντα μαζεμένα σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Το μέγεθος και ο αριθμός των παιδιών σε κάθε ακαδημία είναι ο κύριος περιοριστικός παράγοντας.
Αν κάτσει η φουρνιά πχ όπως έγινε στην ΕΝΩΣΗ  στην συνέχεια στους ΤΙΤΑΝΕΣ  ανοίγει ο δρόμος για επιτυχίες.
Το παράλληλο ζήτημα είναι κατά πόσο αυτές οι επιτυχίες έχουν συνέχεια και αποβαίνουν υπέρ παικτών ομάδων και του τοπικού μπάσκετ γενικά.
Η πράξη έδειξε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Η λογική συνέχεια για πολλούς λόγους σταματάει.
Περνώντας γρήγορα θα πρότεινα ένα διαφορετικό τρόπο διεξαγωγής των παιδικών πρωταθλημάτων και θα προσπαθήσω  να δώσω τα υπέρ και τα κατά  όπως τα αντιλαμβάνομαι με τις ανάλογες αποδείξεις.
      Το μέλημα είναι να υπάρχει διαρκής και μεγάλος ανταγωνισμός και αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την δημιουργία πρωταθλημάτων δύο ταχυτήτων.
Να υπάρχει λοιπόν  μια πρώτη κατηγορία  με τις καλές και ανταγωνιστικές ομάδες  θα πρότεινα  τουλάχιστον 10 τον αριθμό για να βγούνε σε πρώτη φάση 18  παιχνίδια  και στην συνέχεια ανάλογα με τον τρόπο επιλογής ανάδειξης του πρωταθλητή να βγαίνει ο συνολικός αριθμός παιχνιδιών.
Θα υπάρχει και η δεύτερη κατηγορία με τις υπόλοιπες ομάδες  μιας και ο σκοπός είναι να παίζουν όλα τα παιδιά όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια αλλά σε λογικά παλίσια ανταγωνισμού. Εξαλείφεται αυτόματα το φαινόμενο μια δυνατή ομάδα  να ξεφτιλίζει μια αδύναμη  χωρίς να υπάρχει και ουσιαστικός λόγος μόνο και μόνο για να μπορεί η δυνατή ομάδα  να δείξει πως έχει ισχύ και είναι ανταγωνιστική. Και πολλές φορές να κερδίζει και τους εύκολους βαθμούς της νίκης.
Στην πρώτη κατηγορία  δεν θα επιτρέπεται στιγμή χαλάρωσης σε καμία περίπτωση . Όλα τα παιχνίδια θα είναι δύσκολα δεν θα υπάρχουν τα φαινόμενα παλαιοτέρων ετών με τους ομίλους όπου μία ομάδα έπαιρνε τις φιλικές νίκες από φιλικά σωματεία και πήγαινε με 4 βαθμούς στην επόμενη φάση χωρίς να ιδρώσει και οι άλλες έπρεπε να κάνουν υπέρβαση για να πετύχουν τον σκοπό της πρωτιάς.
Βλέπετε πως η πρόταση είναι να μην υπάρχουν μεταφορές βαθμολογίας στις επόμενες φάσεις.
Όταν θα τελειώνει η πρώτη φάση για την δυνατή κατηγορία οι τρείς πρώτοι μαζί με τον πρώτο της Β΄ κατηγορίας ή τους δύο πρώτους  θα συμμετέχουν σε ένα final 4  και ο πρώτος θα είναι και ο πρωταθλητής εκπρόσωπος της ΕΚΑΣΑΜΑΘ για την συνέχεια.
Στην Β΄ κατηγορία που προφανώς θα είναι δύο όμιλοι θα υπάρχει δεύτερη φάση  με χιαστί παιχνίδια ή κάτι άλλο και οι δύο πρώτοι θα ανεβαίνουν κατηγορία  με τον πρώτο να έχει δικαίωμα συμμετοχής  στο final 4  των δυνατών.
Και αυτό γιατί  επειδή μπορεί μια χρονιά μια ομάδα να έχει καλό υλικό αλλά να βρίσκεται στην Β΄ κατηγορία  που σημαίνει πως το πολύ να κέρδιζε μια άνοδο αλλά το υλικό της ταυτόχρονα να είναι πολύ καλό θα ήταν άδικο να μην διεκδικήσει  και την πρώτη θέση της ΕΚΑΣΜΑΘ.
Θα υπάρχει υποβιβασμός από την πρώτη στην δεύτερη κατηγορία  και ταυτόχρονη άνοδος δύο από την δεύτερη όπως προανέφερα.
Το πώς θα αξιολογηθούν και ποιες θα είναι οι ομάδες νομίζω θα είναι εύκολο.
Πρώτα οι προπονητές ξέρουν καλύτερα τις δυνατότητες που έχουν και νομίζω ότι θα κρίνουν σωστά. Από την άλλη η ΕΝΩΣΗ  θα μπορεί με μια αξιολόγηση των τελευταίων ετών με μέτρο τη επιτυχίες είχαν οι εκάστοτε ομάδες να βγάλει τις κατηγορίες.
Απλά  ένα παράδειγμα  αν μετρήσουν τα τελευταία πέντε χρόνια και δούμε ποιες ομάδες ήταν στις τελικές φάσεις ποιες οι πρωταθλήτριες βγαίνει εύκολα η βαθμολογία.
Κρίσιμο σημείο και θέλει δουλειά εάν θα είναι 10  οι παραπάνω οι ομάδες,

Χωρίς να υποτιμήσω καμιά ομάδα  δείτε ένα παράδειγμα σύμφωνα με τις επιτυχίες των τελευταίων ετών.
Από τον νομό Σερρών ΙΚΑΡΟΙ και Πανσερ/ος  θα είναι μέσα.
Δράμα  σίγουρα  οι ΤΙΤΑΝΕΣ  με τις καλές θέσεις στα πανελλήνια πρωταθλήματα
Καβάλα  Εδώ το παρελθόν της Ε.Κ Καβάλας μετράει και η δεύτερη ομάδα  ο ΑΣΤΕΡΑΣ  για την σταθερή παρουσία του τα τελευταία χρόνια.
Στην ΞΑΝΘΗ  η ΑΣΠΙΔΑ  δείχνει σταθερή παρουσία  και σαν συνολική βαθμολογία πέντε ετών μπαίνει μέσα και ο ΑΡΙΩΝΑΣ.
Κομοτηνή.  Αίαντας η μία και δεύτερη η ΑΕΚ  .
ΕΒΡΟΣ  Σαν νομός  δεν τα πάει καλά και ξεχωρίζει τα τελευταία δύο χρόνια ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.
Αυτόματα μαζεύονται δέκα 10 ομάδες  .
Θα υπάρξουν 9 εντός και 9 εκτός έδρας πολύ δυνατά παιχνίδια.
Από τις δέκα ομάδες που θα υπάρχουν θα βγούνε οι τρεις πρώτοι που θα υποδεχθούν τον πρώτο της Β΄  για την θέση του πρωταθλητή ΕΚΑΣΜΑΘ  και δύο τελευταίοι που θα πέσουν.
Οι μισές ομάδες αυτόματα έχουν κίνητρο επιβίωσης και επιτυχίας. Ο ανταγωνισμός στα ύψη κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να γίνεται  δουλειά σε βάθος από νωρίς και συλλογή των καλύτερων  στα πλαίσια της πόλης του νομού κλπ.
Αν πχ  ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είναι στην πρώτη κατηγορία και θέλει να κάνει τη διαφορά και αντίστοιχα υπάρχουν στον ΕΘΝΙΚΟ  ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ κλπ  κάποιος καλός παίκτης θα ήταν λογικό αυτός ο καλός να πάει στον πρώτο και την επόμενη χρονιά ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  εάν δεν έχει το καλό υλικό να δώσει τον όποιο καλό του ξεχωρίζει σε άλλη ομάδα.
Θα είναι ένα μέσο πίεσης να δημιουργούν οι συνθήκες μιας καλής συνεργασίας χωρίς να χάνουν σε αυτοτέλεια οι ομάδες . Οι καλοί με τους καλούς δίνοντας τους παράλληλα την όποια ευκαιρία διάκρισης μελλοντικά .
 Έτσι εάν υπάρχουν ταλέντα θα είναι καλύτερο να μαζεύονται σε λίγες ομάδες και αυτές οι ομάδες να μπορούν έτσι να γίνονται ανταγωνιστικές να μπορούν να κερδίζουν προκριματικά και να πηγαίνουν με περισσότερες αξιώσεις στα πανελλήνια πρωταθλήματα.
Καλύτερη απόδειξη το φετινό πανελλήνιο εφήβων όπου εάν ο ΑΡΙΩΝΑΣ είχε στελεχωθεί με δύο ακόμη παίκτες θα μπορούσε να κερδίσει πολλά. Η καλή πορεία του ΑΡΙΩΝΑ και προσωπικά των αφων ΕΡΜΕΙΔΗ  είδατε τι επέφερε.
Αν ήταν πιο ανταγωνιστικός ο ΑΡΙΩΝΑΣ και αντίστοιχα ο κάθε εκπρόσωπος μας δεν θα είχαμε μεγαλύτερο κέρδος.
Στην Β΄ κατηγορία θα παίζουν οι υπόλοιπες ομάδες και είναι σίγουρο πως θα είναι δύο οι τρεις όμιλοι .
Για τα κριτήρια κατάταξης επαναλαμβάνω μπορεί να υπάρχουν περισσότερες παράμετροι κατάταξης αλλά όπως και να έχει τουλάχιστον οι περισσότερες ομάδες της πρώτης κατηγορίας είναι από όλους αποδεκτό ότι είναι οι πιο ανταγωνιστικές. Το ότι μπορεί να υπάρξουν και καλύτερα κριτήρια κατάταξης είναι σίγουρο πως αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Για να δούμε στην Β΄ τι μπορεί να συμβεί.
Σίγουρα ο ΕΒΡΟΣ  μπορεί να στήσει μια δικιά του κατηγορία πλειοψηφικά με δικές του ομάδες. ΦΙΛΙΑ ΣΟΥΦΛΙ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΘΥΕΛΛΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΘΝΙΚΟΣ   και μένουν να προστεθούν άλλες δύο ή μία ή δύο .
Δεύτερος όμιλος κυρίως με ομάδες του Ν.Καβάλας
ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ, ΠΟΤΑΜΟΥΔΙΑ ,ΣΑΝΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ , ΠΑΝΘΗΡΕΣ, ΠΑΓΓΑΙΟ ΚΡΗΝΙΔΕΣ ,ΚΑΟΔ  ,ΑΠΟΛΛΩΝ .
Βγαίνει και τρίτος όμιλος με ομάδες των ΣΕΡΡΩΝ .
Αν θα είναι δύο οι τρεις εξαρτάται από την βούληση και την οικονομική αντοχή των γονιών γιατί την μεταφορά των παικτών κατά κύριο λόγο την κάνουν συνήθως οι γονείς.
Τρεις η δύο όμιλοι οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου  σε play off για να βγει η τελική δυάδα ανόδου στην Α΄ κατηγορία με τον πρώτο εκτός από άνοδο να έχει και δικαίωμα συμμετοχής στα τελικά  για την πρωτιά της ΕΚΑΣΜΑΘ και αυτό όπως εξήγησα να υπάρχει η δυνατότητα σε μια καλή φουρνιά να έχει το δικαίωμα διεκδίκησης καλύτερης θέσης από μία απλή άνοδο.
Θα μου πείτε πως είμαι υπέρ της μίας κατηγορίας με ομίλους για το ανδρικό και στο παιδικό  υποστηρίζω τα ανάποδα.
Δεν έχει καμία σχέση το παιδικό με το ανδρικό. Αν κάποτε καταλάβουμε ότι πρέπει να δουλεύουμε για την υποδομή και την ανάδειξη παικτών τότε θα πρέπει όλο το βάρος να πέφτει στις υποδομές.
Και τα παιδικά μαζί με τους παμπαίδες είναι η υποδομή.
 Και εδώ θα πρότεινα παράλληλοι αγώνες την ίδια μέρα παιδικού και παμπαίδων.
Δεν στέκει αυτό  για πολλούς λόγους στην Β΄ κατηγορία  αν θέλουν οι ομάδες να κατεβάσουν και δεύτερη παιδική ομάδα με παμπαίδες  εάν δεν έχουν υλικό να συγκροτήσουν δεύτερη παιδική ομάδα.
Δημιουργούνται πολλές εναλλακτικές λύσεις αρκεί να υπάρχει διάθεση.
Και αν παίζουν και ομάδες παιδικές που θα έχουν ως κορμό παιμπαίδες τότε θα είναι ένα πιο ίσο από παόψης ανταγωνισμού πρωτάθλημα χωρίς τερατώδης διαφορές.

Τα ανδρικά θα πρέπει να τα βλέπουμε σαν πρωταθλήματα συμμετοχής όλων των παικτών  όχι σαν αυτοσκοπό ύπαρξης για να υποστηρίζουμε ότι κάνουμε έργο.
Πιο έχει μεγαλύτερη σημασία να έχεις διακρίσεις σε παιδικά εφηβικά όπου παίζουν τα δικά σου παιδιά ή να έχεις μια καλή ομάδα με διάφορους παίκτες.
Να σταθώ εδώ και να ξαναματαπροτείνω την κατάργηση εάν ισχύει ακόμη της υποχρέωσης παιδικής ομάδας για συμμετοχή σε πρωταθλήματα ανδρών κλπ.
Θέλεις να έχεις ανδρική στο τοπικό κανένα πρόβλημα .
 Μάζεψε ότι παίκτες θέλεις αλλά θα πληρώνεις εκτός από διαιτητές κλπ όπως  κάνουν όλοι και ένα παράβολο συγκεκριμένου ύψους  το οποίο ουσιαστικά θα είναι η μικρή υποστήριξη για τις υποδομές.
Να μαζευτούν έτσι κάποια χρήματα που σημαίνει όσες περισσότερες τέτοιες ομάδες περισσότερα χρήματα  τα οποία θα δοθούν με κάποιο τρόπο πίσω στις υποδομές .
Πως  δείτε….          Με την πρόσληψη ενός προπονητή με αντικείμενο να παρακολουθεί  όλα τα μικρά ταλέντα να στήνει μικτή ομάδα (κλιμάκιο δηλαδή)   να δίνει συμβουλές για την καλύτερη εξέλιξη των ταλέντων  με παρεμβάσεις  και αν έχει τον τρόπο να τα προβάλει παραπέρα.  Θα υπάρχει η υποδομή για μια ομάδα καλή για να στέκεται σε διάφορα πρωταθλήματα κλιμακίων.
Η μέχρι τώρα φιλοσοφία με τους τεχνικούς κλιμακίων ήταν απλά μια παταγώδης αποτυχία.
Αλλάζουμε και κερδίζουμε .
 Ένα παίκτη να βγάλει  και από αυτόν να έχει ένα ποσοστό η ΕΚΑΣΜΑΘ  σαν ανταπόδοση δείτε τι κέρδος και ποια φιλοσοφία υγιούς ανταγωνισμού αποκτάμε αμέσως.
Δηλαδή η ΕΚΑΣΜΑΘ στο παρασκήνιο να γίνει ένα είδος άτυπου  μάνατζερ. 
Σκοπός της πρότασης είναι η αλλαγή τακτικής ετών. Να περάσουμε σε επίπεδο λογικών συνεργασιών με στόχο μακροπρόθεσμο  αλλά τα αποτελέσματα θα είναι καλά για όλους.
Αυτή η πρόταση το μοντέλο θα μπορούσε να είναι μια καλή βάση για ουσιαστικό διάλογο με περισσότερες προτάσεις και σκέψεις . Θα μπορούσε εάν κατά κάποιο τρόπο γίνει αυτός ο ουσιαστικός διάλογος και υπάρχει έγκριση των ομάδων να εφαρμοσθεί πιλοτικά την επόμενη αγωνιστική χρονιά  .

Σκεφτείτε να καθιερωθεί αυτός ο τρόπος διεξαγωγής και να αρχίσουν οι επιτυχίες γιατί ο μεγάλος ανταγωνισμός αναγκαστικά θα φέρει αυτά τα αποτελέσματα τότε μπορεί κάλλιστα αυτό το πρωτάθλημα και το αντίστοιχο έφηβων κορασίδων νεανίδων  να αποκτήσει δυναμική προβολή. Πηγαίνεις τότε λέω εγώ στην αντιπροσωπεία τάδε και τους λες
Κοίτα  έχουμε αυτά τα πρωταθλήματα  .Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και συμμετοχή.
Πέρα από αυτό οι επιτυχίες μας έχουν κάνει γνωστούς ευρύτερα.
Προτείνουμε λοιπόν να συμμετέχετε και εσείς ως σπόνσορες είτε άμεσα είτε έμμεσα .
Θέλετε να αναλάβετε το κομμάτι αυτό πχ τις πληρωμές κριτών  καλώς .
Εμπορεύεσθε  αθλητικό εξοπλισμό  κάντε τις καλύτερες δυνατές εκπτώσεις  εμείς θα δώσουμε οδηγία  να προμηθεύονται οι ομάδες από εσάς. Κερδίζετε εσείς αλλά μειώνουν το κόστος οι ομάδες.
Ένα παράδειγμα ήταν και σίγουρα οι άνθρωποι που έχουν σπουδάσει οικονομικά θα μπορούν να προτείνουν καλύτερα και περισσότερα…
Οργάνωση και συλλογική σκέψη  αυτό θέλει. Αν ξεπερασθούν πάθη και εγωισμοί   πολλά μπορούν να γίνουν. 
Η  είσοδος ανθρώπων με όρεξη στην ΕΚΑΣΜΑΘ  είναι μια αρχή.
Όταν κερδίζει το μπάσκετ της περιοχής συνολικά θα κερδίσουν και οι ομάδες πλην εκείνων που πιστεύουν ότι μπορούν ακόμη να συντηρήσουν μαγαζάκια  να παίρνουν τις εισφορές των παιδιών να πουλάνε φούμαρα να τσιμπάνε  τα δωράκια από τον εξοπλισμό κλπ.
Εντάξει είναι δύσκολο να χαθεί το μεροκάματο  αλλά αν μείνουν όλοι εκεί γρήγορα τα προβλήματα θα τους ξεπεράσουν όλους….

2 σχόλια:

  1. Tα σέβη μου. Σε βγάζω το καπέλο. Τα νιάτα "γεννούν" ιδέες. το δικό μου ....................χάνει λάδια λίγο λίγο. ΕΥΓΕ που κρατάς ζωντανό και κομμάτι σου και το .................κάνεις. Ευχές για υγεία και καλή δύναμη στις δράσεις σου. Φιλιά σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΓΓΕΛΟ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΦΡΕΝΤΟ ΜΟΥ. ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΣΠΑΤΑ ΤΑ ΣΠΑΤΕ .
    ΜΑΖΕΨΕ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΒΑΡΥΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ..............
    ΦΙΛΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή